susz - 5290 przepisów (strona:267/353)

Włoskie Frittelle di Carnevale 2679

wrzucamy na olej i smażymy 6 minut na złoty kolor. Moje frittele same się przekręcały, ale jeśli tego nie zrobią , trzeba im pomóc i smażyc z każdej strony. Suszymy na bibułce i obsypujemy cukrem pudrem. Wersja z kremem: Wystudzone frittelle napełniamy kremem przy pomocy rekawa cukierniczego i okrągłej końcówki.   Proponuję krem pasticcera, aksamitny i odpowiednio gęsty. (*) krem ugotowałam wieczorem

Mia Cucina Sofieta
Castagnole di ricotta 158

kawałeczki długości ok. 2 cm. W dłoniach formować kulki. Rozgrzać olej  do temperatury 175ºC. Wrzucać paączusie na olej i smażyć z obu stron jak pączki na złoty kolor. Suszyć na bibułce i obsypać cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 164

sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 216

Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 193

diecie. Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego Składniki dla 2 osób: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie  płuczemy w zimnej

Mia Cucina Sofieta
Kujawski ze smakiem do sałatek - Szpinak, botwinka i żurawinka - zdrowa sałatka nie tylko na diecie 145

przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka

Magiczne Życie Marty
1. Jesień na talerzu! 172

szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto:   Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest to konieczne), a następnie dodajemy do niej szczyptę soli. Do dość ciepłej wody dodajemy 2 łyżki oleju

Symfonia Smaków
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 199

dała, aby na każdym podwórku i w każdym parku rosły przesłodkie i orzeźwiające ludzkie podniebienia figi . A to dlatego, że każdy kto choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi

Symfonia Smaków
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 256

Julii Child) : 2 łyżki masła - niesolonego 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka sól, świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: do zapiekanki :  pół natki pietruszki drobno posiekanej, suszony tymianek, oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu kajeńskiego, odrobina starej gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sól na wierzch :  1 kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej

Symfonia Smaków
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 212

pomarańczy  tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo starta gałka muszkatołowa, pół posiekanej natki pietruszki,  suszone oregano, 1 łyżka pasty pomidorowej, łyżeczka brązowego cukru, garść świeżych listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie:  Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano

Symfonia Smaków
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 182

więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej  ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera  2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu,  szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy  świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo:  1 saszetka kaszy jęczmiennej

Symfonia Smaków
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 201

kulka sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia) Przygotowanie:  Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy

Symfonia Smaków
41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 356

czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka  Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek

Symfonia Smaków
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 199

udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami.  A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 204

cukrem - dokładnie, aby każdy skrawek był nim pokryty i układamy w naczyniu (na talerzu, blaszce, miseczce). Tak postępujemy z każdym następnym (aż do wyczerpania się zapasów ;)).  Możemy kwiaty suszyć całą noc na powietrzu w temperaturze pokojowej, lub wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania