susz - 5290 przepisów (strona:272/353)

Burza. 162

zawsze wie, kiedy przeszkodzić. DOMOWY BARSZCZYK. (przepis pochodzi od Mamy.) 4 średnie buraki pęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, Włoszczyznę (na bulion) umyłam, obrałam. Wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu wrzuciłam je do garnka. Następnie dodałam obrane całe buraki

W kuchni Karmel-itki
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2357

zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku * kilka kropel soku z cytryny + do podania  grzaneczki (u mnie niestety gotowe) *jeżeli ktoś nie boi się glutaminianu sodu i innych

W kuchni Karmel-itki
Na kalarepkę marsz! ZAPIEKANE KALAREPKI FASZEROWANE. 170

pracy. Ba, coś za coś! Poza tym, sama chciałaś, Karmel-itko, co nie? FASZEROWANE KALAREPKI. (autorski;) 7 średnich kalarepek 500g mięsa mielonego 100g pieczaerk majeranek sól, pieprz,  oregano suszone średnia cebula jajko 3-4 łyżki bułki tartej Kalarepki ładnie obrać, ściąć główki i wydłubać środek, najlepiej za pomocą mocnej, twardej łyżeczki do kawy. To, co zostało, starłam na tarce

W kuchni Karmel-itki
Już jesień? DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. 224

Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień...    DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną dynię, pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok. Następnie podgrzałam całość, doprowadziłam do wrzenia i często mieszając, gotowałam aż do wyparowania

W kuchni Karmel-itki
W dwóch odsłonach - KOKTAJL MALINOWY. 190

kiedy go brak - leje jak z cebra. No, cóż. Jesień taka bywa... Kapryśna. KOKTAJL MALINOWO-MIODOWY Z MELISĄ /auorski;/ szklanka malin 500ml maślanki 6 listków melisy (u mnie suszona) miód do osłody Maliny zblendowałam z melisą, dodałam maślankę i dosłodziłam miodem. Idealna dawka pozytywnej energii. Pyszny w wersji schłodzonej. ******************************************************************** MALINOWO-KOKOSOWY KOKTAJL. (autorski;) 250ml jogurtu kokosowego (rzadkiego; najlepiej pitny) 200g

W kuchni Karmel-itki
"Kulinarne Inspiracje" Kamisa. KURCZAK ZE ŚLIWKĄ. 191

jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE"  - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g ) 16 śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek

W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 386

kiedy jesteśmy zabiegani. Zajmują chwilkę. Dziś, na początek, proponuję Wam malutkie kanapeczki, takie na raz.     KANAPECZKI "NA RAZ". /autorski;/ ciemne pieczywo (u mnie żytni chleb) ser rokpol suszone śliwki naturalny serek kremowy kawałki kabanosa oliwki cebulka srebrna (np. Ole!) ogórek zielony serek ogórek zielony łosoś Miłej zabawy! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 276

efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło

W kuchni Karmel-itki
Orientalne produkty firmy Ambic. /wpis reklamowy/ 131

bardzo dobrej jakości, świeże, szczelnie zapakowane. Osobiście jestem z nich bardzo zadowolona. Spełniają moje oczekiwania,  widać tym samym, że firma ceni swoich klientów. świeże daktyle rodzynki sułtańskie żurawina suszona szafran anyż gwiazdki   orzechy włoskie   goździki Z czystym sumieniem mogę jedynie polecić firmę Ambic wszystkim, którzy liczą na smaczne produkty wysokiej jakości. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 192

szklanki soku pomarańczowego 1 papryczka chili spora garść rodzynek 3/4 szklanki cukru łyżka soli łyżeczka z czubkiem mielonej kolendry 3 ziarnka pieprzu 3 ziarnka ziela angielskiego łyżeczka suszonego tymianku Cebulę obieram, kroję na półtalarki. Podsmażam na odrobinie masła, aby się zeszkliła. Papryczkę oczyszczam z pestek i kroję na bardzo drobną kosteczkę. Dodaję do cebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem

W kuchni Karmel-itki
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 248

/autorski; wymyślony na poczekaniu;/ paczka okrągłych wafli tortowych puszka masy krówkowej (kajmak) 1,5 opakowania (ok.400g) kremu czekoladowo-orzechowego  (jak Nutella, ale u mnie podróbka z Tesco) opakowanie suszonych moreli tabliczka świątecznej czekolady z zajączkami garść wiórków kokosowych na środku: jajko czekoladowe z masą mleczną (lub inna czekoladka w kształcie połowy pisanki) Pierwszego wafla układam na kawałku folii aluminiowej

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI... Ekspresowo. 212

skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy, możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego,  suszonego czosnku.  W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu. Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. 165

obiad, już w nieco lżejszej, wiosennej wersji. WIEPRZOWE ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. /autorski/ na 6 roladek 6 plastrów schabu 250g liści świeżego szpinaku 300g bryndzy koziej sól, pieprz, suszony czosnek olej rzepakowy do smażenia Zagotowuje w garnku osoloną wodę. Do wrzątku wrzucam szpinak, blanszuję go ok. 3 minuty, po czym wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam do miski z lodowatą

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 170

dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni rolę konserwującą), przyprawy, nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS . /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. 235

dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.  Taka łagodna pasta idealnie smakuje z zielonym

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania