łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy a raczej suszymy około 40 minut
Zainspirowana w kuchniobraniu ze skórki ) - 2 czubate szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i wszystko miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem
Zainspirowana w kuchnicukru - 1 kisiel truskawkowy - szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nastepnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując oraz kisiel. Bezy pieczemy a raczej suszymy w 120 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnibiałej gorzkiej warstwy a nastepnie kroimy w kosteczkę. Wodę i cukier wrzucamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną skórkę i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i suszymy na pergaminie (rozkładamy tak, by jak najmniej się stykały). Na drugi dzień przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Powstały z gotowania syrop przelewam również do szczelnego pojemnika i wykorzystuje jako pyszny dodatek
Zainspirowana w kuchnimąki - 20 dag cukru - 1 kostka margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut
Zainspirowana w kuchnimleka. Sos gotujemy około 10 minut aż zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy z ognia. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron
Zainspirowana w kuchniznajdziesz tutaj Wykonanie: W piekarniku pieczemy na 220 C na około 10 min chleb tostowy. Myjemy piersi z kurczaka- osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, paprika I suszonym czosnkiem. Grilujemy około 10 min- lub smażymy na patelni teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi kurczaka kroimy na małe kosteczki
Smaki Edytywypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej lawendy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kurkumy Lukier cytryna 3/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki kurkumy Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy
sama złodyczdaleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna
sama złodyczziemniakami :). Rewelacyjne w smaku I proste w wykonaniu. Pamiętajmy by grill był dobrze rozpalony. :) Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka ok 1kg ziemniaków 3 cebule przyprawy: sól, paprika, suszony czosnek folia , patyczki to szaszłyków Wykonanie: Myjemy piersi, kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki. To samo z cebulą. Pokrojone ziemniaki solimy, paprykujemy I dodajemy
Smaki Edytymały ogórek kiszony 1 dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć bez) rozmaryn - do smaku - świeży lub suszony sól, pieprz - do smaku Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wklepać w nią sól i pieprz z obu stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić
Grunt to przepis!zimną wodą. Na dnie kamionkowego naczynia po łożyć duży liść chrzanu. Na to ułożyć 2/3 wiązki świeżego kopru - może być wraz z łodygami . Jeśli używamy stary, suszony koper, wtedy bez łodyg. Na zieleninie poukładać ogórki, najlepiej pionowo jeden obok drugiego i dość ścisło. Dla szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki. Ja akurat tego nie stosuję
Grunt to przepis!łyżek oliwy z oliwek Pomidory naciąć, spażyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cukinię i oscypek również pokroić w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylać oliwę, posypać obficie suszonym oregano, włożyć cukinię i wysmarować ją z dwóch stron przygotowaną, ziołową oliwą. Na plastry cukini wyłożyć plastry pomidora,oscypka, posypać oregano, przykryć i piec w piekarniku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogórek 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych) 50 gram słonecznik prażony 0,5 szt papryka sos (2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + ulubione suszone zioła) Mix sałat przekładamy do miski, dodajemy pomidorki cherry (mogą być koktailowe), oliwki, mozzarellę (jeśli dysponujemy wersją w dużej kulce to kroimy ją na mniejsze kawałki), ogórek pokrojony w kostkę, paprykę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie liść laurowy pieprz, papryka w proszku świeże zioła (ewentualnie suszone) Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku, gotować do miękkości. Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała