Żur wielkanocny na wędzonce z grzybami Jajo z żaglem Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklankę płatków owsianych (górskich z Kupca) 1 szklankę otrąb pszennych 1 szklankę otrąb owsianych 2 jajka 1 serek homogenizowany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 szklankę soku jabłkowego garść suszonej żurawiny garść rodzynek 1 łyżeczkę cynamonu Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapysznej sałatki - spróbujcie:) Sałatka z grillowanym kurczakiem Składniki: 1 grillowany filet z kurczaka 1 sałata lodowa 6 korniszonów 2 pomidory 1 czerwona cebula 150 gram sera mozzarella 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Sałatę porwij, mięso podziel na mniejsze kawałki, pomidory, korniszony, cebulę i ser pokrój w kostkę, oliwę wymieszaj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamuszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki. Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki wcześniejszym marynatom
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujeskładniki: 6 szt kiwi 1 niepełna szklanka cukru 300 ml wody 1 białko 1 łyżka soku z cytryny kilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy) Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku z cytryny. Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować
Monia miesza i gotujepieczenia :) składniki: 150 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g mleka w proszku granulowanego 150 ml wody 100 g rodzynek Kresto 100 g suszonej żurawiny Kresto 3 łyżki tatrych orzechów włoskich Back Mit 100 g płatków kukurydzianych 50 g otrębów granulowanych z żurawiną sok z połówki cytryny W rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem
Monia miesza i gotujeziarenek ziela angielskiego Kamis kilka ziarenek jałowca Kamis sól morska z pieprzem Kamis 3 łyżki majeranku woda ok 2 l 3-4 łyżki soku z cytryny uszka 60 g suszonych grzybkow 1 cebula olej do smażenia sól morska z pieprzem Kamis 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 20 g margaryny szczypta soli Warzywa obrać i dokładnie umyć
Monia miesza i gotujesłodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia na podwieczorek. składniki: 400 g marchewki 4 jabłka 200 g suszonych moreli Kresto 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać, dodać olej
Monia miesza i gotujeprzepadam więc robię bez. składniki: 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 3 jabłka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g żurawiny suszonej Kresto sok z cytryny 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru waniliowego Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Potem skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem
Monia miesza i gotujesałatka na sałacie. Nazwałam ją moje smaki ponieważ zawiera składniki, które bardzo lubię. Polecam spróbować. składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 250 g różowych winogron 1 awokado 2 gaście suszonej żurawiny 2 garście orzechów włoskich 6 łyżek oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Sałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać
Monia miesza i gotujesię spodobała i zasmakowała, nadaje sie zarówno do mięs jak i do sałatek. składniki: 1,5 kg karkówki 1 główka czosnku 2-3 łyżki majeranku Kamis 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamis sól morska Kamis odrobina oleju Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na mniejsze kawałki. Karkówkę ponacinać i w nacięcia wcisnąć czosnek. Karkówkę oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotujesera sałatkowego a'la feta np. Favita 2 jajka 50 g parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma
Monia miesza i gotujeSkładniki: 6 bułek kajzerek 6 jajek szczypiorek 4 plasterki szynki/mortadelli 4 plasterki żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona Na początku należy odkroić górną (zaokrągloną) część bułki i następnie wydrążyć środek. Szynkę i ser kroimy na cienkie paski, szatkujemy szczypiorek i wszystko dodajemy do środka bułki.Do każdej z przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku. Piekarnik
Pudełko rozmaitościSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone
Pudełko rozmaitości