więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy jęczmiennej
Symfonia Smakówkulka sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia) Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy
Symfonia Smakówczerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
Symfonia Smakówudekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop
Symfonia Smakówcukrem - dokładnie, aby każdy skrawek był nim pokryty i układamy w naczyniu (na talerzu, blaszce, miseczce). Tak postępujemy z każdym następnym (aż do wyczerpania się zapasów ;)). Możemy kwiaty suszyć całą noc na powietrzu w temperaturze pokojowej, lub wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie
Symfonia Smakówopakowaniu;/ na 2-4 porcje 250g ciecierzycy 1 duża cebula biała 750g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku olej ryżowy do smażenia sól, pieprz, suszony tymianek szczypta płatków chili łyżeczka kolendry Ciecierzycę zalewam obficie wodą i zostawiam na noc, aby napęczniała. Gotuję ją następnie w tej samej wodzie, w której się moczyła, aż do miękkości, czyli
W kuchni Karmel-itkitrwa, więc dziś proponujemy orzeźwiający i sycący koktajl z truskawek z jej mniejszymi siostrami - poziomkami, które na szczęście dojrzewają przez całe lato. W roli dodatkowej atrakcji na zdjęciach wystąpiły suszone truskawki, które już poza sezonem stanowią dla moich milusińskich zdrową alternatywę dla chipsów :) Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php Hurra !!! Nasz przepis został wyróżniony
Delicious Titbitszalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki
Z miłości do słodkościprzykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut... Składniki: 1/4 kapusty włoskiej, łyżka octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki cukru
Z miłości do słodkościgodzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej, 1 szklanka suszonych borowików, 3 łyżki bułki tartej, łyżka przyprawy do dań z kapusty, 3 cebule, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz. Kapustę drobno
Z miłości do słodkościtortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić. Masa serowa: 500g białego sera, 500g serka mascarpone, 4 jajka, żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 50g malin, kilka łyżek likieru jajecznego. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać
Z miłości do słodkościczubata łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 300g masła, 4 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, 1/3 szklanki suszonej żurawiny, 1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać
Z miłości do słodkościwodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Pieczone ziemniaki: 500g ziemniaków, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej (użyłam Kamis), 2 łyżki suszonego rozmarynu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne
Z miłości do słodkościdrożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej, jajko, 50g brązowego cukru, 20g tartych migdałów, łyżeczka soli, 50g masła, 50 g suszonej żurawiny, jajko z mlekiem do posmarowania, ziarna do posypania. Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec
Z miłości do słodkościBrand do ziemniaków. Nie jest to jednak taka zwykła mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: papryczki chilli, groszek, kurkuma, curry, cytryna, kolendra i tymianek. Przyprawa wygląda po prostu jak suszone warzywa a nie zmiksowana mieszanka przypraw, jak to bywa zazwyczaj. Już samo to bardzo mnie zaciekawiło:) Długo zastanawiałam się do czego w ogóle ją wykorzystać. Chciałam wymyślić coś oryginalnego. Pogoda
Z miłości do słodkości