wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić z każdej strony, posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i smażyć na złoto z wszystkich stron na oleju
Ala piecze i gotujegruszki wypełnione żurawiną. Piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z gruszek wydrążyć gniazda nasienne, obrać z skórki i wypełnić otwory suszoną żurawiną. Jeśli mamy twarde gruszki przed wypełnieniem żurawiną obgotować w wodzie z dodatkiem cukru. Jeśli tortownica silikonowa to tylko wysmarować
Ala piecze i gotujesłodko. Dzisiejsza moja propozycja to farsz z pora, jabłka i żurawiny. Wyszło pysznie i szczerze polecam. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego mąka do obtoczenia olej Przygotowanie: Piersi oczyścić i umyć, odciąć
Ala piecze i gotujemasła do wałkowania Nadzienie 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Ala piecze i gotujeOdciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę
Ala piecze i gotujesmakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty szczypta majeranku Kamis
Ala piecze i gotujeoprószenia cukier puder Emix Przygotowanie: Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać cukier, sól, jajka, cukier waniliowy, rozpuszczone letnie masło, letnie mleko i wsypać drożdże suszone. Za pomocą robota z końcówką haka zagnieść ciasto. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dwa banany pokroić w półplasterki dodać do wyrośniętego
Ala piecze i gotujemięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli morskiej Kamis 8 g drożdży suszonych 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oliwy z oliwek (do posmarowania ciasta przed zawinięciem) siemię lniane Kresto Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić wgłębienie. Wsypać
Ala piecze i gotujepuszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso Sos 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis szynka czerwona cebula pomidorki koktajlowe
Ala piecze i gotujefasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki
Ala piecze i gotujemakaron spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Sos pomidorowy pomidory w puszce 0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić
Ala piecze i gotujeklik . Składniki: bułka kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie: Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy
Ala piecze i gotujepizzy więc smakują jak małe pizzerinki. Z pewnością dzieciaki je polubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo . Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy z puszki 100g żółtego sera 100g kiełbasy suchej z linii Nove - Natura ketchup przyprawa do pizzy sycylijskiej
Ala piecze i gotujemniejsza 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kamis 1 łyżeczka majeranku Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy do smaku Kamis mini marchewki z puszki kukurydza marynowana kolby olej rzepakowy do posmarowania Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce
Ala piecze i gotujedziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki
Ala piecze i gotuje