otrębów pszennych 60g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego - opcjonalnie 30g jagód goji (dostępne na SKWORCU ) 30g suszonej żurawiny 60g rodzynek 40g orzechów macadamia (dostępne na SKWORCU ) 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym, choć wg. mnie to już nie to samo... 100ml rzadkiego
Grunt to przepis!pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki
Ratunku obiadkurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażeni a Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku
Ratunku obiadłososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób. Ości w łososiu są dość chętne do współpracy. Wystarczy pęseta
Ratunku obiadniestety ciut za długo.) Upieczone studzimy na kratce (o ile nie zjemy ich wcześniej ciepłych ;)). Smacznego! P.S. Już wkrótce przepis na kolejne bułeczki! Tym razem wytrawne - ziołowe z suszonymi pomidorami. Równie dobre, a może nawet lepsze
Ratunku obiadpuszki tuńczyka w kawałkach (najlepiej w sosie własnym) - łączna masa ryby to 260 g ok. 50 g ciemnych oliwek przyprawy: sól morska (np. z młynka), 1,5 łyżeczki cukru, suszony tymianek (lub inne, ulubione zioła) zieleninka do dekoracji (u mnie kilka listków świeżej roszponki) Passatę oraz mleko wlewamy do garnka, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru i przyprawiamy solą, cukrem oraz
Ratunku obiadTeraz wszystkie warzywa i pieczarki umieszczamy razem (może to być ta sama patelnia lub garnek z grubym dnem), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kurczaka oraz przyprawy i suszone zioła. Całość dusimy 10 min. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Ratatuj podajemy ciepłe, z kromką pysznego pieczywa. Smacznego! Prawda, że pysznie się prezentuje? :) PS. Ostatnio
Ratunku obiadparmezanu) + trochę do posypania każdej porcji 1 średnią cebulę 60-70 dag świeżych grzybów (ja użyłam podgrzybków oraz prawdziwków) przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, 1,5 łyżeczki suszonego tymianku ok. 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej oliwy ze skórką cytrynową) Grzyby oczyszczamy i dokładnie opłukujemy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki. (Ja ogonki kroję w plasterki
Ratunku obiadczarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje, filety oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną suszonego rozmarynu i skrapiamy sokiem z 1/4 cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Wrzątek solimy i wrzucamy do niego ryż. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (w przypadku brązowego ryżu będzie
Ratunku obiadsłodkości a zacząć dzień od takiej owsianki to prawdziwa przyjemność. Na 1 porcję: 150 ml mleka 2% 200 ml wody 4 płaskie łyżki płatków owsianych ( nie błyskawicznych) łyżka suszonych jagód goji 0/5 łyżeczki cynamonu mała pomarańcza kostka gorzkiej czekolady kilka plasterków banana 2 truskawki Wodę z mlekiem zagotowujemy. Wsypujemy płatki i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut cały czas
Mienta blogniż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji: 500 g cukinii (2 młode sztuki) 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku listek laurowy 1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania: Cebulę pokroić
Obiad za dychęrównież zachęcam do jej ugotowania. Zupa krem z brokułów (brokułowa) Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże) 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku pieprz czarny mielony 4 łyżki startego parmezanu
Obiad za dychęobowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać i pokoić w kostkę. Całość wrzucić
Obiad za dychękliku "węgierek" - wszystko z mojego sadu :p cukier kryształ do posypania owoców - w oryginale, ja wybrałam jednak cukier brązowy; masło i bułka tarta do wysmarowania formy. Śliwki myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i po jednym
Miksturownikszkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę
Miksturownik