susz - 5290 przepisów (strona:254/353)

Puddingi yorkshire do mięs w sosie 270

jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka

Poezja smaku
Meksykańska zupa 155

rozgrzewająca zupa, w sam raz na dzisiejszą niepogodę. Składniki: - 4 podudzia - 2 litry wody - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 suszonej papryczki chili - 1 łyżka masła - przyprawy: sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Podudzia gotujemy a następnie obieramy. Mięso wrzucamy do wcześniej powstałego wywaru, dodajemy do niego kukurydzę, groszek, fasolę

Zainspirowana w kuchni
Owsianka z owocami 177

takie śniadania? Składniki na dwie porcje: po 3 pełne łyżki płatków owsianych i jęczmiennych błyskawicznych (u mnie Kupiec) 250 ml mleka 1 małe jabłko 1 mały banan 1 łyżka suszonych jagód goji 1-2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy przez 5-6 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę banana i jabłko. Dodajemy do owsianki

Ze smakiem i z pasją
Kebabiki z indyka 165

zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę obrać

Ze smakiem i z pasją
Deser z bitą śmietaną, ananasem i kiwi. 175

deser. To mój ulubiony deserowy składnik :) A teraz do rzeczy: Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietanki 30% 4-5 plastrów ananasa (może być z puszki) 1 kiwi garść suszonych jagód goji 1 łyżka wody różanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy łyżkę wody różanej. Plastry ananasa rozdrabniamy blenderem

Ze smakiem i z pasją
Sajgonki wegetariańskie 177

zwija się krokiety, bo chciałam żeby kolorowe nadzienie było bardziej widoczne ;) trochę kolorów w szary dzień nie zaszkodzi :) Składniki na ok 15 sztuk: papier ryżowy (ok 15 arkuszy) 5 suszonych grzybów mun 100g kiełków fasoli mung 1/4 główki małej białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1 średniej wielkości marchewka 1 mały por 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała

Ze smakiem i z pasją
Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 193

drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.  Składniki:   250 g mąki tortowej  30 g świeżych drożdży  1 jajko  50 g rozpuszczonego

Ze smakiem i z pasją
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 158

łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę. Do żółtek dodać

Ze smakiem i z pasją
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 132

szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania) Na polewę:    1 tabliczka białej czekolady     3 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól. Margarynę/mas

Ze smakiem i z pasją
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 204

ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco  opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól  suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie : Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać. Skrzydełka

Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 484

soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce

Ze smakiem i z pasją
Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów 222

passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do podsmażenia cebuli Przygotowanie: Bataty obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę i pokrojone bataty zalać wodą

Ze smakiem i z pasją
CZEKOLADOWE KOCIE ŁBY 354

Nazwa "Kocie łby" wzięła się od rodzaju dróg, jakimi podróżowali handlarze. Do bloku czekoladowego możesz użyć również innych słodyczy, niż te pokazane w przepisie. Kokos, turkish delight, suszone owoce sprawdzą się idealnie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście

Przepisy Aleksandry
Co to jest: PANKO? 151

Panko ( パン粉)  to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka.  Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań.  Muszę powiedzieć

Przepisy Aleksandry
CIASTO GRUSZKOWE Z AMARETTO 182

jest przepyszne i dlatego (choć trochę wstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie

Przepisy Aleksandry