bułki - 33926 przepisów (strona:1176/2262)

Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 230

dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyzka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną(...)kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną  cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały

Słodkości i nie tylko
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 442

minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony ) Temp. pieczenia : 165 C Składniki: Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo(...)delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut. Krem czekoladowy 1 szklanka mleka 150 g masła 150 g cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy

Słodkości i nie tylko
Bułki pszenne z sezamem 186

Czasami Żarłoczek marudzi, że zawsze sypię do bułek różne "śmieci". To zdrowe i pyszne, ale chyba trochę mu się znudziło więc zażyczył sobie zwykłe, jasne bułeczki. Dostałam pozwolenie tylko na posypanie ich sezamem - dobre chociaż to, prawda ? A tak poważnie to sięgnęłam po pierwszą mąkę stojącą na brzegu a zapas "śmieci" muszę uzupełnić bo po prostu

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo - Bułki pszenno-orkiszowe z serem i ziołami - Wypiekanie na śniadanie 288

Upiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której

Smaczna Pyza
Śniadanie mistrzów ;) 380

fanów jajecznicy oraz dla tych, którzy mają trochę więcej czasu rano ;) Przepis jest bardzo prosty, na pewno każdy sobie z nim poradzi.    Polecam!:)) Składniki: 3 bułki kajzerki 3 jajka dowolna wędlina lub kiełbaska pół małej papryki czerwonej 3 pieczarki szczypiorek i ser żółty do posypania masło sól, pieprz   Wykonanie: Bułeczki kroimy  tak, aby powstała(...)paprykę również kroimy w kostkę i dorzucamy do wędliny. Smażymy chwilę razem. Jajka dokładnie rotrzepujemy widelcem, dodajemy pieprz i sól. Zmniejszamy ogień na gazie i dodajemy środek z wydrążonych bułek, mieszamy. Następnie wylewamy jajka na patelnię. Mieszamy aż jajka się zetną. Do wydrążonych bułek nakładamy farsz. Posypujemy szczypiorkiem i serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis 594

Post Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 376

Post Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Brokuły w cieście i bułce tartej 1656

Post Brokuły w cieście i bułce tartej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bułki z bazylią i oregano 228

Post Bułki z bazylią i oregano pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Torcik lodowy z truskawkami i kremem ciasteczkowym 64

spożywczą , a jej boki zabezpieczyć folią rantową – to ułatwi późniejsze wyjmowanie deseru. Do naczynia malaksera włożyć herbatniki Lotus , wlać roztopione masło i dokładnie zmiksować. Powinniśmy uzyskać konsystencję przypominającą mokrą bułkę tartą . Tortownicę wyłożyć zmiksowanymi z masłem herbatnikami, równomiernie rozprowadzić i docisnąć szklanką , aby spód był zwarty i stabilny . Umyte i osuszone świeże truskawki bez szypułek pokroić na cienkie plasterki. Plastry

MeCooks
Miejsca, które znałam tylko z internetu 56

niesamowicie stylowe. Trochę jak Stary Browar w Poznaniu, tylko bardziej nowojorski, bardziej surowy, bardziej „filmowy”. To właśnie tutaj zjedliśmy nasze pierwsze klasyczne amerykańskie burgery – soczyste, z idealnie chrupiącą bułką i domowymi frytkami. Mój mąż, w ramach pełnego doświadczenia, dorzucił do tego lokalne amerykańskie piwo. I powiem szczerze – lepszego wprowadzenia do nowojorskiego street foodu nie mogliśmy sobie wymarzyć. Hudson River Park

codojedzenia
Znowu ciasto cukiniowe? Przekonaj nawet największych sceptyków! 70

właśnie czekoladowe i do dziś wspominam te wakacje, kiedy cukinia w ogrodzie szalała, rosła jak na drożdżach, a ja piekłam jak natchniona – ciasta , muffinki , babki … wszystko z cukinią nawet bułki . Rodzina nie nadążała z jedzeniem. I tak to się zaczęło – cukinia została ze mną na dobre. Bo wiecie, to warzywo to prawdziwy wypiekowy ninja – nic nie czuć, ale robi robotę

codojedzenia
Majowe tartaletki z botwinką i dymką 47

podanych składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj z ciasta walec i podziel na 6 równych części. 3. Foremki na tartaletki (ja wykorzystałam tackę do muffinek) natłuść i wysyp bułką tartą. 4. Każdą z foremek wyłóż dokładnie ciastem (dno i boki). 5. Wypełnij obficie tartaletki nadzieniem, ułóż plasterek sera camembert na wierzchu. 6. Piecz w 180*C przez 30min. Nadzienie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zwykła kanapka? Nie tym razem! Prosciutto, aioli i bazyliowe szaleństwo 90

kanapce ciekła mi ślinka – serio, wiedziałam, że będzie sztos. Jest w niej wszystko, co lubię, a aioli postanowiłam zrobić na bogato – z domowego majonezu. Akurat piekłam moje niskowęglowodanowe bułki i zostały mi żółtka, więc pomyślałam: idealna okazja, żeby zrobić majonez od zera specjalnie z myślą o tej kanapce z prosciutto i bazyliowym aioli. No bo jak aioli, to wiadomo – czosnek

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania