Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka 3 jajka 100 g rodzynek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże pokruszyć do miski,wsypać łyżkę cukru i rozetrzeć,aż powstanie pas... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...