Shakshuka idealne śniadanie Shakshuka przed kolejną podróżą kulinarną, która będzie bardzo daleka i należy opróżnić lodówkę na nowe składniki. Choć Shakshuka to podstawowe śniadanie i danie z Izraela, które zjesz wszędzie czy to w restauracji, czy domu. Niewątpliwie trzeba wyjaśnić, że Shakshuka to danie międzynarodowe. Różne wersje shakshuki mięsne i bezmięsne, czerwone i zielone, zjesz na całym świecie. Nazwa Shakshuka zasadniczo oznacza – wszytsko pomieszane – i w rzeczywistości ta... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...