bułki - 33926 przepisów (strona:1169/2262)

Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 360

rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania(...)sól WYKONANIE Umyte cukinie kroimy na dość grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy

OstryKęs
Południowe poranki. 155

życia, robię sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania. Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki: 2 bułki typu ciabata  Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego(...)pure z groszku: pół szklanki groszku konserwowego ząbek czosnku   sól, pieprz 2 jajka  Bułki kroimy na pół smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około 10 min. w tem. 180 st Po upieczeniu, nacieramy bułki przekrojonym na pół czosnkiem.  Bruchciette: Pomidory kroimy na pół usuwamy gniazda z nasionami i kroimy na niewielką kostkę. Dodajemy 1 ząbek przetartego

NaKońcuJęzyka
wegetariańskie burgery z grochu 203

świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm Składniki: użyłam szkl. pojemności 200 ml. 1 szklanka grochu  1 szklanka fasoli karłowatej 1/2 cukinii 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię) sól, pieprz. papryka słodka mleko do namoczenia bułki 2 jajka Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, jeszcze(...)ciepłe  mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze. Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu. Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy do zmielonej masy grochowej. Dodajemy jajka, przyprawy, formujemy kotleciki i smażymy na patelni lub w piekarniku. Smacznego

NaKońcuJęzyka
Nadziewany kalafior 226

Kalafior w innym wydaniu smakuje wyjątkowo. kalafior z mięsem SKŁADNIKI: jeden duży kalafior 30 dag. mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego  dwa jajka jedna cebula  jedna sucha bułka WYKONANIE: Kalafior obgotować w  wodzie, by lekko zmiękł. Mieso przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę,         namoczoną w  wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc(...)Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem, np. czosnkowym.  SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Półkruche ciasto ze śliwkami 291

25x36 cm) 800g mąki 3 jajka 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 18% 1 kg śliwek masło, bułka tarta, dodatkowy cukier, cukier puder do posypania                          PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.  Siekamy(...)Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy.  Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i posypujemy niewielką ilością bułki tartej. Kładziemy połówki śliwek (skórką w dół). Posypujemy śliwki delikatnie cukrem.Kładziemy drugą warstwę ciasta. Nakłuwamy je widelcem i  smarujemy roztrzepanym pozostałym białkiem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem  w temperaturze 200 stopni przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka w skorupkach 210

dodatku niezwykle ciekawie wyglądające :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka Łyżka masła Pół łyżeczki zieleniny ( do wyboru szczypiorek, pietruszka, koperek lub   mix tych ziół) Bułka tarta Jajka gotujemy na twardo. Następnie przekrajamy na pół, koniecznie w skorupkach.   Delikatnie, przy pomocy łyżeczki wydłubujemy środek skorupki. Siekamy białko   i żółtko. Dodajemy do nich zioła(...)nieco masła. Wszystkie składniki mieszamy. Możemy nieco posolić. Powstałym farszem napełniamy skorupki. Posypujemy je bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Umieszczamy jajka bułką tartą do dołu. Chwilę smażymy, aż do zarumienia   i gotowe

Kolizje Smaków
Kuleczki ziemniaczane 226

przepisów z tego właśnie warzywa.   Przygotowanie 15 minut + czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków i jajek Ilość porcji : 4 Składniki: około 8 ziemniaków 4 jajka pęczek szczypiorku sól, pieprz bułka tarta nieco mąki pszennej Nasze przygotowania zaczynamy od ugotowania ziemniaków. W tym samym czasie możemy również ugotować dwa jajka na twardo. Ziemniaki po ugotowaniu rozdrabniamy praską na drobną masę(...)masy ziemniaczanej. Szczypiorek myjemy i również kroimy na drobno, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dowolnymi wybranymi przyprawami np. kminkiem. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyki z mąką, bułką tartą i rozbitym jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią

Kolizje Smaków
Kotleciki serowe 175

smakują wspaniale, są szybkie w przygotowaniu i fatastyczne w smaku! Nic tylko zajadać. Czas przygotowania: 15 minut Ilośc porcji: 8 kotlecików Składniki: 400g żółtego sera (np. Gouda) 2 jajka bułka tarta olej Żółty ser tniemy w plastry  centymetrowej grubości. Na każdym z plastrów wykonujemy delikatne zygzaki widelcem, by panierka dokładniej przywarła. Ser maczamy w jajku i bułce tertej(...)czym ponownie w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni np. z sosem żurawinowym

Kolizje Smaków
Kotlety z indyka w kokosowej panierce 191

Tradcyjny niedzielny obiad wcale nie musi być nudny! Wystarczy niewielkie urozmaicenie w panierce by danie nabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem(...)miseczce rozbijamy jajko. Na talerzyku mieszamy bułkę tartą z wiórkami w proporcji 1:1. Na patelni rozgrzewamy nieco margaryny. Piersi  z indyka solimy i posypujemy  pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami

Kolizje Smaków
Pierogi z mięsem 216

zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula Jajko  2 łyżki bułki tartej Łyżka masła Pęczek pietruszki Nieco wody Sól, pieprz Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła. Pietruszkę myjemy(...)szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu

Kolizje Smaków
Leczo z kabaczkiem 208

Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji:4 Składniki: 3 kolorowe papryki 3 pomidory 1 mały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka   Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy(...)szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej papryki i chili. Dusimy chwilkę razem i podajemy w wydrążonej bułce lub w miseczce z bułką do smaku

Kolizje Smaków
Boczniaki w panierce 189

panierce ala schabowy to wyśmienita alternatywa dla mięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 10 boczniaków 50g mąki 50g bułki tartej Jajko 50g masła Świeżo mielony pieprz, sól Do trzech miseczek wsypujemy odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni gaz i rozpuszczamy masło. Grzyby obsypujemy solą(...)pieprzem. Następnie maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron i zajadamy. Smacznego

Kolizje Smaków
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 197

porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie: Zrób(...)klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzej oliwę i smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 225

uporać, zaproszę Was wycieczkę po toskańskich wzgórzach i do toskańskiego stołu:)  Tymczasem mam dla Was prostą sałatkę, którą przygotowałam krótko przed wyjazdem.  Lubicie gotowaną fasolkę z dodatkiem bułki tartej? A może właśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące(...)oliwą w piekarniku.  Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli.  Pangrattato

Chilli Czosnek i Oliwa
Tu Burger - opinia 192

zaledwie trzy stoliki, więc podejrzewam, że raczej będą chcieli postawić na dowóz. Klienci mogą obserwować przygotowywanie zamówionych burgerów, bo cała kuchnia znajduje się za ladą: opiekacz do bułek + grill do burgerów.  Ja zdecydowałam się na normalnej wielkości Honolulu Burger (13 zł) i onion rings (4 zł), chciałam dodatkowo domówić surówkę coleslaw, ale podobno już się skończyła. Mąż zamówił Jalapeño(...)zarzucić. Do tego muszę dodać, że moja porcja była spora, bo ledwo dałam radę ją zjeść, a XXL to doskonały wybór dla głodnego mężczyzny. Jeśli chodzi o bułkę i dodatki to jak najbardziej na plus - były świeże, a bułka jedna z lepszych w Lublinie. Trochę gorzej było z mięsem - miałam wrażenie, że to jednak nie wołowina najlepszej jakości, albo

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania