Z tęskonoty za Londynem - scones 208lubię napychania się bułkami, ale posmakowane w Londynie scones były tak dobre, że jadłam je codziennie. Po powrocie do domu długo o nich myślałam aż w końcu postanowiłam zrobić własne. Scones przygotowałam z delikatnie zmodyfikowanego przepisu Nigelli Lawson, który trochę zmodyfikowałam. Jednak niewątpliwie nie był to ostatni przepis na scones, jaki wypróbuję. Te maślankowe bułeczki z dżemem własnej roboty...poezja
Humanistka w kuchni
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 225palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci
Apetyczna babeczka
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 215rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku przez
MamaOskarka
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 165mój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska Zupa
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 250począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są przygotowywane na zaczynie zwanym biga . Co to jest biga i czym się różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN
Ostra na Słodko
Rogale drożdżowe 245Uwielbiam domowe wypieki, a zwłaszcza drożdżowe. Bułki, drożdżówki, rogale to coś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą
tost z dżemem
Bułka pszenna z serem lub bez niego 177Prosto. Jedna bułka była bez niczego, druga z serem na życzenie mojego syna. Myślę, że spokojnie można tutaj poeksperymentować. Przepis na ciasto z tej strony. 700 g mąki pszennej 25 g miękkiego masła 300 ml ciepłej wody 150 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo : tarty żółty
Polska Zupa
Bułeczki owsiane 241swojej kuchni. Gorąco zachęcam was do wypróbowania przepisu na te bułeczki, ponieważ smakują super! Na chwilę obecną to nasz ulubiony przepis na bułki Post Bułeczki owsiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 220esencji sosu Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm cebula 1-2 łyżki ketchupu sól przyprawa gosposi Rafex esencja do sosu cebulowego Knorr cebula 1 łyzka oleju 200 ml wody Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę
Moje domowe kucharzenie
Bułki z wiśniami i migdałową kruszonką 225Bułki z wiśniami i migdałową kruszonką Ostatnio rzadko się tu pojawiam, ale rozumiecie. Sezon wakacyjny. Siedzę właśnie w lesie nad jeziorem, a w zasadzie nad jeziorami. Kiedyś uciekaliśmy tu z Trójmiasta, zachwycając się spokojem, ciszą i brakiem zasięgu w telefonie ;) Jednak z roku na rok wszystko zaczęło się zmieniać. Okazało się, że w tym roku jest tu nawet kawałek internetu
Pełny talerz
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 184chwycić i zjeść w dowolnym momencie i dowolnym miejscu. Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku. Próbowali sprzedawać obwarzanki Amerykanom. Ci jednak nie byli skłonni kupować zupełnie niepraktycznej bułki. Przecież ani to chleb, ani kajzerka. Co gorsza, nie można było z niej zrobić kanapki. Z czasem więc obwarzanek stawał się coraz obfitszy, a dziurka w środku coraz mniejsza. Technika
Grunt to przepis!
Pudding chlebowy 166razy się zdarza, że zostaje wam pieczywo. Czerstwego nikt już nie ma ochoty jeść. Ja jednak jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenie. Pieczywo (chleb, bułki, chałka) można użyć do zrobienia puddingu chlebowego. To danie może być pomysłem na śniadanie lub szybkim deserem. Mi najbardziej smakuje na ciepło. Nowy post Pudding chlebowy pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńce
Bułeczki z rodzynkami 151ponownie zagnieść i uformować wałek. Pokroić na 12 jednakowych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną. Bułki posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut. Studzić na kratce, a potem posypać cukrem pudrem
O kuchni z uczuciem
Domowe bułki 163zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste, posypane z góry pestkami dyni, z dodatkiem twarogu. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki
pink envelope
Paluchy drożdżowe 186Pieczenie bułek sprawia mi dużą przyjemność. Nie ukrywam również, że przyjemne jest jak szybko znikają. W wypadku tych paluchów to dobrze, bo następnego dnia sporo tracą na atrakcyjności. 4 szkl ( 640 g ) maki 1 jajko 300 ml mleka 4 duże łyżki ( 1/4 szkl ) oleju 15 g drożdży 1 łyżeczka soli
Polska Zupa