Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 15 dag sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: jajko do panierki bułka tarta Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn(...)zespolił. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można dodać chili. Farsz układamy na naleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody
Blondynka GotujeKasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: M argarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, jak dodamy wszystkie(...)trzy na raz, to masa się zważy. W szystkie sypkie składniki (oprócz bułki tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. P rostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają
Blondynka Gotujebędzie go przyrządzał mój syn, bo uwielbia go w takiej formie. Jest bardzo delikatny i ..... no właśnie sami się przekonacie jaki ten kalafior jest :) Składniki: 1 kalafior kilka łyżek bułki tartej 1/3 kostki masła sól Wykonanie: Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. W czasie gdy kalafior się gotuje, na rozgrzaną(...)suchą patelnię wysypujemy bułkę tartą i rumienimy ją na pomarańczowo. Ugotowany kalafior odcedzamy, rozkładamy na talerze, po wierzchu posypujemy zrumienioną bułką tartą i polewamy rozpuszczonym masłem. Na koniec delikatnie posypujemy solą. My uwielbiamy go jeść tak, ale idealnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia 4 żółtka zapach waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać(...)lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec na rumiano w temp. 220°C. Wyjąć z pieca, troszkę ostudzić, posypać 1 łyżeczką bułki tartej i wyłożyć jabłka. Zetrzeć pozostałe ciasto i piec do zrumienienia przez ok. 40 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comdzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyzka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną(...)kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i sypiemy 3 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy na jednolitą masę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały
Słodkości i nie tylkominut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony ) Temp. pieczenia : 165 C Składniki: Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Masę jajeczną łączymy z ubitą pianą bardzo(...)delikatnie. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy włoskie i bułkę tartą. Gdy wszystkie składniki pięknie się połączą to wylewany do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja piekłam w temp. 165 C przez ok. 7o minut. Krem czekoladowy 1 szklanka mleka 150 g masła 150 g cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kieliszek wódki Zaczynamy
Słodkości i nie tylkoCzasami Żarłoczek marudzi, że zawsze sypię do bułek różne "śmieci". To zdrowe i pyszne, ale chyba trochę mu się znudziło więc zażyczył sobie zwykłe, jasne bułeczki. Dostałam pozwolenie tylko na posypanie ich sezamem - dobre chociaż to, prawda ? A tak poważnie to sięgnęłam po pierwszą mąkę stojącą na brzegu a zapas "śmieci" muszę uzupełnić bo po prostu
Smaczna PyzaUpiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której
Smaczna Pyzafanów jajecznicy oraz dla tych, którzy mają trochę więcej czasu rano ;) Przepis jest bardzo prosty, na pewno każdy sobie z nim poradzi. Polecam!:)) Składniki: 3 bułki kajzerki 3 jajka dowolna wędlina lub kiełbaska pół małej papryki czerwonej 3 pieczarki szczypiorek i ser żółty do posypania masło sól, pieprz Wykonanie: Bułeczki kroimy tak, aby powstała(...)paprykę również kroimy w kostkę i dorzucamy do wędliny. Smażymy chwilę razem. Jajka dokładnie rotrzepujemy widelcem, dodajemy pieprz i sól. Zmniejszamy ogień na gazie i dodajemy środek z wydrążonych bułek, mieszamy. Następnie wylewamy jajka na patelnię. Mieszamy aż jajka się zetną. Do wydrążonych bułek nakładamy farsz. Posypujemy szczypiorkiem i serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy
Czerwona PorzeczkaPost Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Brokuły w cieście i bułce tartej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Bułki z bazylią i oregano pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePolewa czekoladowa: 100g białej czekolady 50 ml śmietanki kremówki Do ozdoby: kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki *** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” *** *** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy *** *** Dno tortownicy ( moja blaszka ma średnicę 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę z herbatników i wyrównujemy
Blog z Apetytempodsypanym mąką blacie rozpłaszczamy ciasto. Kroimy je na prostokąty przypominające wałeczki robione na kopytka. Kroimy kluski. Kluski wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę. Gotujemy 2 minuty. Podajemy ze skwarkami lub bułką tartą na maśle, albo polane dobrym olejem tłoczonym na zimno. Ja lubię je podsmażone chwilę na patelni na oleju. Artykuł Kluski brokułowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakuje