Muffinki kakaowo dyniowe 88proszek do pieczenia wmieszać w masę dyniową, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Formę do muffinek wysmarować masłem i osypać bułką tartą. Wlać ciasto do 3/4 wysokości. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Polewamy muffinki lukrem lub roztopioną czekoladą
Kuchnia Pokoleń
Ciasteczka z dynią 86szklanki puree dyniowego - 1 łyżeczka skórki z pomarańczy - 50 g posiekanej czekolady deserowej lub gorzkiej Przygotowanie: Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki oraz masło. Miksujemy aż będzie przypominało konsystencją bułkę tartą. Następnie dodajemy dynię, skórkę pomarańczową i czekoladę. Mieszamy a następnie wykładamy po łyżeczce ciasta na blachę, formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy je w 180 C przez około 10 minut
Zainspirowana w kuchni
Kotlety jajeczne z jarmużem 78którego będzie można wygodnie korzystać jesienią i zimą. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 5 liści jarmużu 2 gałązki młodego koperku 2 ząbki czosnku chili 1 jajko 1 łyżka bułki tartej pół łyżeczki kminku sól pieprz olej do smażenia Oderwać miękkie, zielone części jarmużu od łodyżki. Jarmuż wrzucić na wrzątek i po minucie wyjąć na sito. Odstawić do ostygnięcia. Chłodny
Weekendy w domu i ogrodzie
Twarogowe knedle ze śliwkami 80się je szybko i nie zawsze ciasto jest z ugotowanymi ziemniaki bo tym razem dałam twaróg a knedle wyszły znakomicie. Są delikatne i szybko znikają a podane z paloną bułką tartą są znakomite. Twarogowe knedle ze śliwkami - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty – kolorowy dodatek do każdego posiłku 117dodatkowej tekstury i wzbogaca o składniki odżywcze. Burgery – Ta surówka sprawdzi się również jako chrupiący dodatek do burgerów, zarówno mięsnych, jak i roślinnych. Można dodać ją do wnętrza bułki, co wzbogaci smak i strukturę kanapki. Zapiekanki i pierogi – Kapusta czerwona z marchewką, jabłkiem i cebulą to świetny dodatek do zapiekanek ziemniaczanych lub warzywnych, a także pierogów, zwłaszcza ruskich
e-PrzepisyKulinarne
Jak przetworzyć niedojrzałe pomidory? 91można cieszyć się przez dłuższy czas. Zielone pomidory można również wykorzystać do przygotowania dań smażonych, takich jak kotleciki czy chipsy. Wystarczy pokroić je w plasterki, obtoczyć w mące lub bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale też oryginalne, idealne jako przekąska lub dodatek do głównego posiłku. Jak widać, niedojrzałe pomidory nie muszą się
codojedzenia
Jesienne Inspiracje – przepisy z dynią w roli głównej – słodkie wypieki, zupy i nie tylko! 109jest wilgotny, delikatnie słodki, a dynia nadaje mu piękny pomarańczowy kolor. W wersji wytrawnej możemy dodać do niego pestki dyni i suszone zioła. Oczywiście z dynią można również upiec bułki na śniadanie . Bardzo podoba mi się idea dodawania warzyw do wypieków. Często się do niej stosuję. Marynowana dynia – smak, który zaskakuje! Słodko-kwaśna przekąska z nutą jesieni Marynowana dynia
codojedzenia
Jesienne Inspiracje – przepisy z dynią w roli głównej – słodkie wypieki, zupy i nie tylko! 125jest wilgotny, delikatnie słodki, a dynia nadaje mu piękny pomarańczowy kolor. W wersji wytrawnej możemy dodać do niego pestki dyni i suszone zioła. Oczywiście z dynią można również upiec bułki na śniadanie . Bardzo podoba mi się idea dodawania warzyw do wypieków. Często się do niej stosuję. Marynowana dynia – smak, który zaskakuje! Słodko-kwaśna przekąska z nutą jesieni Marynowana dynia
codojedzenia
Brukselka gotowana 114brukselkę w mleku z wodą w proporcji 2:1 gotując brukselkę na parze ok 10 min 4. Ugotowaną brukselkę odcedzamy na durszlaku. 5. Możemy polać ją roztopionym masłem z bułką tartą, masłem ziołowym lub skwarkami mięsa i zjadać. 6. Jeśli nie zjadamy jej na ciepło, tylko przeznaczamy np. do sałatek, można ją teraz wrzucić na minutę do lodowatej wody
Dorota Smakuje
Jak przetworzyć niedojrzałe pomidory? 93można cieszyć się przez dłuższy czas. Zielone pomidory można również wykorzystać do przygotowania dań smażonych, takich jak kotleciki czy chipsy. Wystarczy pokroić je w plasterki, obtoczyć w mące lub bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale też oryginalne, idealne jako przekąska lub dodatek do głównego posiłku. Jak widać, niedojrzałe pomidory nie muszą się
codojedzenia
Scones serowe... (#4) 75pieczenia - wstaw do piekarnika, do czasu, aż będziesz jej potrzebować. 2. W sporej misce wymieszaj m ąkę i sól, a następnie szybko rozetrzyj z masłem - gotowa mieszanka powinna przypominać bułkę tart ą. Wmieszaj ser, wlej mleko i szybko zamieszaj na miękkie ciasto. 3. Wyłóż na posypany mąką blat, bardzo delikatnie i tylko lekko zagnieć. Rozklep na wysokość około
Lejdi of the house
Zapiekanka z batatów z fasolą i porami 83zapiekania lekko wysmarować oliwę. Na spód wyłożyć 1/3 słodkich ziemniaków, posolić, wyłożyć połowę masy porowo-fasolowej. Potem znów ziemniaki, reszta masy i na wierzch ziemniaki. Polać lekko oliwą wierzch. Bułkę rozdrobnić, wymieszać z parmezanem i wysypać na wierzch, całość przykryć albo pokrywką albo folią aluminiową. Piec w180 stopniach pod przykryciem 30 minut, zdjąć przykrycie i dopiekać kolejne 15 minut
Smaczny zeszyt
Swojski obiad 155grzybowym smakują równie wyśmienicie Kotlety schabowe w sosie grzybowym to pyszna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych schabowych . Często mówi się, że schabowe to właśnie te smażone w chrupiącej panierce z bułki tartej, a przecież w rzeczywistości schabowy to przede wszystkim rodzaj mięsa – delikatnego i soczystego kawałka wieprzowiny, który można przyrządzać na różne sposoby. Duszone w aromatycznym sosie grzybowym, schabowe nabierają zupełnie
codojedzenia
PARMIGIANA Z KURCZAKA, MAKARONU I BAKŁAŻANA 70pasaty pomidorowej 1 opakowanie makaronu pappardelle 2 mozzarelle kilka plastrów sera KOTLETY : 2 piersi z kurczaka sól, czosnek granulowany 2 jajka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Bakłażany kroimy na kawałki, lekko solimy i po chwili wycieramy z nadmiaru płynów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą
Kulinarne Fantazje Marioli