Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką 101Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką. Bułeczki są puszyste, aromatyczne i doskonale nadają się na każdą okazję – od śniadania po podwieczorek. Czas przygotowania: 2 godziny
karolgotuje
Najlepsze przekąski na podróż samochodem – na słono i na słodko 126kurczaka Każdy ma swoje ulubione nuggetsy z kurczaka, ale zamiast kupować je po drodze w sieciówkach z fast foodem, lepiej przygotować samodzielnie. Możesz usmażyć kotleciki panierowane tradycyjnie w bułce tartej, płatkach kukurydzianych albo według mojego przepisu na stripsy . Tortilla z ulubionymi dodatkami A co powiesz na tortillę? Możesz ją przygotować na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakie składniki lubisz
Rozdomowiona
Fasolka szparagowa smażona z kiełbasą 109Fasolka szparagowa smażona z kiełbasą Jeśli macie ochotę na inną fasolkę niż klasyczna gotowana i podana z bułką tartą to bardzo polecam wam wypróbowanie tego przepisu! U nas smakowała nawet męskiej części rodziny, która zdecydowanie stroni od warzyw a szczególnie fasolki. Jeśli wolicie opcję wegetariańską czy wegańską to polecam zrobić Fasolkę szparagową smażoną – jest pyszna! Po więcej inspiracji zapraszam
Dorota Smakuje
Włoska Panzanella Historia i Pochodzenie 93wartość odżywczą dania. – Panzanella z Arbuzem – letnia odmiana, w której soczyste kawałki arbuza zastępują część pomidorów, tworząc wyjątkowo orzeźwiającą kombinację. Mój przepis na Włoską Panzanelle Składniki – Czerstwa Bułka – Oliwa z oliwek – Pomidorki koktajlowe – Czarne oliwki – Kapary – Orzechy włoskie – Mozzarella – Salami – Miks sałata – Sól – Pieprz Przygotowanie Panzanella to doskonały
RafalCook
klasyczny, pyszny sernik na kruchym cieście z kratką i lukrem-HIT najlepszy +FILM 965się klei można troszkę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwa spody i jeden z nich wsadzamy do lodówki a drugą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 10 minut. Wyciągamy, chwilę studzimy i smarujemy dżemem porzeczkowym. MASA SEROWA Białka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Włoskie Kanapki Historia i Pochodzenie 107Panino con Mozzarella e Pomodoro To klasyczna włoska kanapka, która składa się ze świeżej mozzarelli, soczystych pomidorów i liści bazylii. Wszystko to podawane jest w chrupiącej bułce lub chlebie pełnoziarnistym. Jest to lekka i odświeżająca opcja, idealna na lato. – Panino con Salami Kanapka z salami to propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Cienkie plasterki salami łączą
RafalCook
Pieczone boczniaki BBQ 109który w daniu łatwo można nasycić. Dzisiaj przepis na boczniaki, które można upiec w piekarniku lub w airfryer. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek obiadowy albo też na kanapki, do bułek burgerowych, do wrapów i zawijańców. Wiele pysznych dań można z nich przygotować np: Strogonow z boczniaków Naleśniki z boczniakami Boczniaki z cebulą duszone Marynata BBQ do boczniaków Flaczki z boczniaków
Dorota Smakuje
Gulasz z fasolką szparagową 293okresie, kiedy jest na nią sezon. Mając fasolkę szparagową z własnego ogrodu, staram się przygotowywać ją na różne sposoby. Oczywiście najlepiej smakuje nam fasolka szparagowa z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tym razem jednak zrobiłam gulasz z fasolką szparagową . Do gulaszu, oprócz wspomnianej fasolki, dodałam również paprykę, cebulę, pieczarki, pomidory z puszki i kiełbasę. Robiąc gulasz z fasolką szparagową
Danka Pichci
Drobiowe pulpety z sezamem 85drobiowego 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżki miodu mielony imbir granulowany czosnek mielona papryka słodka szczypta cynamonu sól, pieprz sezam oliwa Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy odciśniętą kajzerkę, posiekaną drobno cebulę, granulowany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód oraz przyprawy: imbir, mieloną paprykę
Smaki Na Talerzu
Klopsiki Historia i Pochodzenie 118Klopsiki Świata Klopsiki w polskiej kuchni W Polsce klopsiki znane są od wieków. Tradycyjnie przygotowywane są z mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub mieszanki obu, do którego dodaje się bułkę tartą, jajka i przyprawy takie jak sól, pieprz, a czasem i zioła. W zależności od regionu i indywidualnych preferencji mogą zawierać również cebulę, czosnek czy inne dodatki. Rodzaje klopsików Klopsiki można
RafalCook
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 66moreli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Morele wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, wyjąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułek kruszonka - z tego przepisu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem
Walijskie Pichcenie
Knedle z borówkami 104układamy na każdym kilka borówek (4-6 sztuk). Ciasto zawijamy i zlepiamy formując okrągłe knedle. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z bułką tartą przesmażoną na oleju. Artykuł Knedle z borówkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakuje
DROŻDŻÓWKI WEŁNIANE Z JAGODAMI + FILMIK 87lekko zagniatamy, dzielimy na 5 części i rozwałkowujemy na owalne placki. Na każdy placek nakładamy porcję serka, na to jagody, końce ciasta nacinamy aby powstały paski i zwijamy bułki. Układamy je w wysmarowanej masłem tortownicy i pozostawiamy aby wyrosły na około 15 minut. Pieczemy je 35 minut w temperaturze 180-190 * aż będą rumiane. Podajemy polane lukrem
Kulinarne Fantazje Marioli