bułki - 33426 przepisów (strona:1172/2229)

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem 47

taki jak widzicie. Wersję ze zwykłą kapustą zrobię, gdy będzie na nią sezon. Tego typu surówki świetnie pasują praktycznie do każdego rodzaju obiadu, nie mówiąc o grillach i innych bułkach z szarpaną wieprzowiną. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 mały por (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny pół

Kardamonovy
Sałatka z burakiem i roszponką 59

dniu imprezy). Sałatka z burakiem i roszponką wyszła pierwsza klasa. Lekko słodka, lekko kwaśna, trochę chrupiąca, idealna. Może nie potrafię zrobić idealnego schabowego, nie ogarnę pączków i innych bułek, ale sałatki wychodzą mi dobre. Staram się przede wszystkim używać do nich sezonowych produktów, dlatego nie pcham się w lutym z pomidorami, ogórkami i truskawkami. Kombinując sałatki na sobotnie urodziny

Kardamonovy
Koreczki z jajkami przepiórczymi 67

koreczków z szynką, 9 z rybą. Jeżeli zostaną Wam jakieś resztki składników, wykorzystajcie je do jajecznicy, pasty jajecznej lub zjedzcie tak o. Chleb też się nie zmarnuje, bułki tartej w domu nigdy dość. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych (18 sztuk) 1 małe opakowanie serka śmietankowego 3-4 cienkie kromki ulubionego pieczywa (tak na grubość nie więcej niż

Kardamonovy
Zapiekanki z serem i pieczarkami 49

drobno cebulę, smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Bułki kroimy wzdłuż, nakładamy na nie pieczarki, starty ser, wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut (do lekkiego zrumienia). Podajemy z ketchupem i ewentualnie grubym szczypiorkiem (to moje dziś jedyne dziwactwo

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą 58

chyba najbardziej uniwersalne, jeżeli chodzi o to do czego ich używamy. U nas lądują nie tylko jako dodatek do typowego obiadu (mięsnego i wege). Lądują na grillu, w bułkach z szarpaną wieprzowiną, tortillach, kanapkach. Jakiś miesiąc temu wylądowała także w hot-dogach. No pycha. Dodatkowo, czerwona kapusta jest bardzo zdrowym warzywem (tak, biała także). Dzięki czerwonemu zabarwieniu zawiera więcej przeciwutleniaczy

Kardamonovy
Chili sin carne z fasolką szparagową 62

Znalazłam też otwarte opakowanie gorzkiej czekolady (która to zawsze kupowana jest z myślą o Toli). Zastanawiałam się nad wykorzystaniem mamuta. Na początku chciałam go zrobić klasycznie, z masłem i bułką tartą. Potem pomyślałam, że bez sensu, za proste. Potem przypomniałam sobie o kolendrze i postanowiłam iść w stronę kuchni meksykańskiej. Boszsz, jak ja uwielbiam to zielsko, nie macie pojęcia. Zajęło

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania 75

każdy wie, że klasyczne gołąbki są najlepsze. Nie będę się z nikim o to spierać. Ślęcząc nad przepisami, kombinowałam co czym doprawić. Czy dodać kaszę manną, a może bułkę tartą. Bo pewnie sam ryż nie wystarczy i wszystko się posypie. Bo kapusta puści wodę i wszystko się rozpaprze. Nic takiego się nie stało. Wszystko dobrze się połączyło, nic się

Kardamonovy
Surówka z pora, gruszki i marchewki 46

ostry por i słodka, aromatyczna (dojrzała) gruszka. Dla mnie bomba. Takie cuda mogę jeść nawet same z miski. Tego typu surówki to idealne dodatki do kotletów (wegetariańskich także), do bułek (z szarpaną wieprzowiną, wołowiną), chętnie zjadłabym ją także z panierowaną rybą albo z krokietami. Nie wiem czy są jakiekolwiek ograniczenia, dla mnie chyba nie ma. W ogóle wrócę jeszcze

Kardamonovy
Chleb żytni na zakwasie 65

już mam przemielone). Taki chleb po prostu trzeba lubić. Na szczęście coraz więcej ludzi go jada. U mnie na śniadaniach nikt nie marudzi, że nie dostaje puszystych, chrupiących pszennych bułek. To cieszy. Nawet bardzo. Nie pamiętam już kiedy ostatnio zaserwowałam takie pieczywo na poimprezowych śniadaniach. Zabijcie mnie, nie pamiętam. Dodatki? Ja dodaję różne, zależy co zalega mi akurat w szafkach

Kardamonovy
Pasztet z migdałami 70

łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 3 czubate łyżki otrębów żytnich (zamiennie można dać 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej) duża garść całych migdałów duża garść migdałów w płatkach (możecie dać też po prostu dwie garści całych migdałów) 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu

Kardamonovy
Krem z cukinii i groszku 63

czegoś nowego. Kombinuję więc tu i tam. I z tych kombinacji powstała kolejna pyszna zupa. Ta konkretna na zdjęciu była akurat dla mnie, dlatego dodałam do niej tost z bułki pszennej. Wy oczywiście możecie pominąć grzanki. Możecie też zrobić je z innego pieczywa, możecie też dodać do zupy pestki dyni, słonecznika, orzechy, groszek ptysiowy. Dajcie co lubicie. Jeżeli ktoś

Kardamonovy
Przepis na zapiekankę z kalafiorem i szynką 88

Zapiekanka z kalafiora      Zapiekanka to dość nie typowe danie i kryje się pod rożnymi nazwami od klasycznych bagietek, przez inne bułki składane, zamykane, dociskane, aż po wymyślne dania, takie jak zrobiła Agnieszka.     Oczywiście warto nie zapominać o tym, że pizza to też rodzaj zapiekanki...  👉Jak zrobić zapiekankę z kalafiorem i mozzarellą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczony camembert z winogronami 76

chlebek zapiekany z szynką i serem –  chlebek z pesto –  zapiekanki z jajkiem i serem –  kanapka z camembert i żurawiną – przepisu na  domowy cheeseburger – domowe  bułki do hamburgerów PIECZONY CAMEMBERT Z WINOGRONAMI Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1 ser camembert – 3/4 szklanki czerwonych winogron – 120 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 – 2 łyżki miodu (możesz

nietylkopasta.pl
Jagodzianki z dużą ilością jagód – solidnie nadziane 159

Ciasto dzielimy na 12 części (ja dzielę na pół, każdą połówkę znów na pół i każdą z powstałych czterech części – na trzy) lub 10 części dla baaardzo dużych bułek. Każdy kawałek rozwałkowujemy, wkładamy do małej miseczki i nadziewamy kilkoma łyżkami jagód. Zlepiamy brzegi jak pieroga, odwracamy miseczkę, zdejmujemy jagodziankę na rękę, poprawiamy łączenie i układamy na blasze wyłożonej papierem

Poezja smaku
Ciasto kruche z rabarbarem 90

Dodatkowo:  cukier puder do posypania  Wykonanie : Jedną  część ciasta wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia ( mnie papieru zabrakło :) )  , więc blachę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą) -  nakłuwamy widelcem Wykładamy przestudzone nadzienie rabarbarowe Drugą część ciasta kruszymy na wierzch Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni ( + termoobieg) Posypujemy cukrem pudrem Smacznego

Domowe ciasta