bułki - 33926 przepisów (strona:1161/2262)

Bułeczki maślane z kruszonką 225

wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wytrawne drożdżówki pieczone w październikowej piekarni 173

Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie, a wybrała go Ala nie-ład mAlutki. U mnie chyba bardziej pasowałaby nazwa bułki, ale nie będę jej zmieniałą. Wyszły smaczne, bardzo łatwo się je przygotowuje i powinny sie udac nawet tym mniej wprawionym w pieczeniu. U mnie przepis pojawia się z opóźnieniem, bo niestety pomyliły mi się

Polska Zupa
Ekspresowe bułki otrębowe 311

Taka niespodzianka dla Was :) Składniki (3 małe bułeczki)/jedna bułka około 85kcal/: jajko 30g mieszanki otrębów 30g jogurtu naturalnego 10g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie nasiona lnu do posypania lub ulubione zioła Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki powstałą masę odstawiamy na około 5 minut żeby spęczniała na blaszce wyłożonej papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 196

objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły. Studzimy na kuchennej kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
chrupiące maślane domowe bagietki 169

chrupiące bagietki Ten wypiek zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz.  Przepis wzorowany jest na francuskim pierwowzorze, lecz w cieście jest więcej masła i mleka. Dzięki temu  upieczona bułka, jest delikatniejsza i ma jeszcze bardziej sprężysty, pachnący miąższ. Taka bagietka, podana ze świeżym mlekiem lub konfiturą, jest po prostu przepyszna. Składniki na trzy sztuki długości

Miód i pieprz
Czosnkowe wianuszki… 219

Za nami niemal tydzień pełen wrażeń, tych dobrych i tych mniej przyjemnych. Był długi weekend w rodzinnym gronie, z ciociami … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ruskie pampuchy z dynią 305

mąki pszennej nawet do 3 szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Domowe drożdżówki ze śliwkami 163

następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie.  Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki.   Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie

Kuba Gotuje
Domowe bajgle - przepis 277

bajgle, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika) Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko.  Smacznego  Basia

Basia w kuchni
Pszenne bagietki z rozmarynem 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Te bułki można zrobić na niedzielne śniadanie, trzeba tylko wcześniej wstać. Łatwo się je przygotowuje i zawsze wychodzą. Rozmaryn sprawia, … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne bagietki z rozmarynem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Domowy chleb 210

bardzo ważne . Wszystkie składniki muszą być ciepłe  Chce  dodać że jeśli zamienimy wodę  na mleko i dodamy jedno małe jajko ,to uzyskamy coś między chlebem a bułką . Taki wypiek w smaku jest delikatniejszy i świeżość zachowa dłużej .Natomiast na oko nie widać różnicy. Często do chleba dodaje jakieś dodatki , typu ziarna słonecznika, sezamu, kminku,płatki owsiane , gryczane

Eli Gotowanie
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 210

Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku. Składniki: Na 10 bułek: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella   Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Chlebki naan a'la kebab 328

plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polewamy sosem czosnkowym. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Placuszki marchewkowe 165

placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami. Składniki: 600-700 g marchwi 4 jajka pół szklanki bułki tartej pół szklanki mąki 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia Dip: 200 g jogurtu naturalnego łyżka oliwy pęczek posiekanego koperku ogórek długo

e-PrzepisyKulinarne
pita 250

wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki, a następnie rozwałkowujemy ją na placek półcentymetrowej grubości i zostawiamy na dziesięć minut aby trochę wyrósł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy do niego wyrośnięte placki

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania