bułki - 33926 przepisów (strona:1160/2262)

Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 213

każda )  i formujemy okrągłe bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut . W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami , wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,tak pięknie rosną wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego

Wypieki Rene
Bułki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami 231

dwie małe łyżeczki ,wg opisie na opakowaniu 7 g suszonych = 25 g świeżych - 1 mała łyżeczka bazylii - pół słoika suszonych pomidorów odsączonych z zalewy Dodatkowo jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać robotem 10 minut na wolnych obrotach najlepiej hakiem do ciast drożdżowych . Dla tych co użyją świeżych drożdży mieszamy drożdże z kilkoma łyżkami

Wypieki Rene
Żytnie rogale z ziarnami 200

krótko wyrabiamy i wałkujemy na koło o średnicy 42cm, dzielimy na 12 części i rolujemy rogale , przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut , rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , bułki smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy mieszanką ziaren , uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy 15 -18 minut i wyciągamy na kratkę do ostygnięcia . Smacznego

Wypieki Rene
Grahamki 258

ściereczkę i wsadzone do worka foliowego. Składniki na 9 dużych bułeczek: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 (Graham) raczej bym jej nie zastępowałam żadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego (oliwa w smaku tu nie pasuje) 1,5 łyżki melasy (ciemnego syropu cukrowego – dla koloru, w przypadku

moj przepis na
Pieczone pączki z ziemniakami 243

czekam 20 min). Tak postąpić z pozostałymi częściami ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez 20 min. 3 blachy naraz z termoobiegiem. Uwaga trzeba pilnować bo bułki na najwyższej półce najszybciej się rumienią, dlatego trzeba je obserwować i co ok 7 min lub jak się zbyt zarumienią, zmieniać położenie blach. W przypadku braku termoobiegu piec każdą blachę osobno

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 194

zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek: 500 gr mąki chlebowej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody 125 ml ciepłego mleka (u mnie mleko sojowe) 1 jajko 25 gr drożdży 2,5 ml soli (pół

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 240

mojprzepisna.pl | Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami Mięciutkie, delikatne, bardzo puszyste, z fajnym delikatnym miąższem, lekkie jak chmurka i zdrowsze od zwykłych pszennych bułek – obwarzanki pszenno-orkiszowe ze świetną, chrupiącą posypką z ziaren. Z małą ilością tłuszczu, bez dodatku mleka i jaj. Składniki na 11-12 dużych obwarzanków: 250 gr mąki pszennej typ 650 250 gr maki ciemnej orkiszowej

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 282

może – jagodzianki z blogu Kwestia smaku , moja modyfikacja to dodatek mąki ziemniaczanej do jagód, zastąpienie mleka krowiego sojowym, zmniejszenie ilości cukru do 50 gr oraz rezygnacja ze smarowania bułek żółtkiem (i tak będą pudrowane, więc nie było takiej potrzeby). Jagodzianki są niesamowite, puuuuuszyste, mięciutkie, delikatne, pyyyyszne. Upiekłam chłopakom na kolację, myślałam, że będą na jutro, ale 16 jagodzianek

moj przepis na
Drożdżówki z budyniem pomarańczowym i dżemem porzeczkowym 233

Wypieki , od siebie zamieniłam część mleka na sok, dodałam skórkę z pomarańczy oraz zmniejszyłam ilość cukru w budyniu, dałam też trochę dżemu porzeczkowego. Serdecznie polecam! Składniki na 12 dużych bułek: 500 gr mąki pszennej (u mnie typ 650) 25 gr świeżych drożdży 200 ml mleka 60 gr masła, rozpuszczone 2 jajka (u mnie rozmiar L) 3 łyżki cukru

moj przepis na
Świderki cynamonowe 272

Każdy wałek obtaczamy w cukrze z cynamonem, a następnie skręcamy w świderek. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką na ok 30 min, by wyrosły. Bułki pieczemy w 180 stopniach 20-30 min. SMACZNEGO

Panda i jej świat
Bułeczki drożdżowe z czekoladą, cynamonem i orzechami włoskimi 262

pyszne, idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami. Bułeczki upiekłam w ramach akcji

Smaczna Pyza
Scones z rodzynkami 201

bułeczki z rodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :) Źródło: Internet Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie o 4 p.m.  Są jednak niesamowicie wredne do zrobienia , bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada

Grunt to przepis!
Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 295

szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży mak lub sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko z masłem i solą do utłuczonych na purée ziemniaków i wymieszać aż nie będzie grudek

Moje domowe kucharzenie
Szafranowe bułeczki z pistacjami 242

cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem

codojedzenia
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 147

dodałam troszkę więcej mleka. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i oczywiście zajadaliśmy jeszcze ciepłe takie bez niczego. Możecie posmarować masłem lub zjeść z dżemem. I muszę przyznać, że te bułki maślane ze sklepu się chowają i na stałe zagoszczą w mojej liście wypieków. I zachęcam tych którym nie po drodze z ciastem drożdżowym, na pewno Wam się udadzą. Spróbujcie

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania