Wegański Twarożek Musztardowy 193Twarożek Musztardowy 2 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: tofu 180g sól i pieprz do smaku kurkuma 1/3 łyżeczki siemię lniane 1 łyżka ulubiona musztarda 2 łyżki bułki 2 sztuki Wykonanie: Tofu miksujemy w rozdrabniaczu z pozostałymi składnikami i… twarożek gotowy! W sam raz na kanapkę z dodatkiem świeżych warzyw
rabarbarowo
Bułki dyniowe 203puree. Bułeczki są bardzo smaczne, świetnie smakują z dodatkiem szynki i sera, ale równie smaczne są z białym serem i miodem Post Bułki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
BAGIETKI CZOSNKOWO - SEROWE 195blaszkę z małymi odstępami, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Lekko wyrośnięte bagietki nacinamy, wzdłuż nożem, teraz delikatnie rozsmarowujemy masło czosnkowe wzdłuż bagietki, oraz posypujemy serem. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-180 % C, przez około 25-30 minut. Można je piec w większej temperaturze jednak ser zbyt szybko się spieka. Zjadamy lekko ciepłe lub zimne
Kulinarne Fantazje Marioli
Bułeczki na maślance 240godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na wyłożonej pergaminem blasze. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez
Moje domowe kucharzenie
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 211stroić fochów, wrrrrr.... Stąd mój post opóźniony o cały dzień. Mam nadzieję, że mimo wszystko nie zdyskwalifikuje mnie to z grona Listopadowych Piekarzy :) Składniki na 12 sztuk średnich bułek - inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour ZACZYN: 3/4 szkl. wody - szklanka w tym przepisie, to 250 ml 1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej - u mnie typ 1850, graham
Grunt to przepis!
Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami 346pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci Tagged: drożdże , jabłka , jogurt naturalny , kajmak , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniam
Bułeczki pszenne 155zjem? Tu nic nie ma dobrego’. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą na bułki. Chcąc zminimalizować dystans dzielący mnie od łóżka zrobiłam własne. Proste bułeczki pszenne posypane z góry pestkami dyni. Składniki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 300 g mąki pszennej
Pink Envelope
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 434obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kapusta kiszona , soczewica , wieprzowina
https:KKuchniaMniam
Bułeczki ziołowe 252Pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne bułki ziołowe do odrywania. Przepięknie pachną podczas pieczenia. 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 15 świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek kilka liści bazylii kilka liści oregano kilka liści pietruszki 1 duży ząbek czosnku Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem
Bullio
Słodkie bułeczki z dynią i czekoladą 344dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Posmaruj bułeczki jajkiem, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik
codojedzenia
Nocne bułki 217Ostatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki zapiekane z pieczarkami , kiełbaską i serem żółtym 226bułeczki, bagietki pieczarki masło wędlina, kiełbasa ser żółty sól, pieprz Pieczarki pokroić, podsmażyć na masełku, dodać pokrojoną kiełbaskę - wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Przyprawić do smaku. Bułki przekroić na pół. Na każdą połówkę ułożyć pieczarki z kiełbaską i posypać całość serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż ser się trochę rozpuści, a bułeczka będzie
Moje domowe kucharzenie
Rogale 170Dzisiaj kolejny przepis na domowe bułki. Jak często bywa w moich przepisach jest łatwo, przyjemnie i smacznie. Bardzo polecam wszystkim :) 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 180 ml wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki ( 50 g ) cukru 20 g drożdży dodatkowo : 2 łyżki miodu 4 łyżki wody sezam Wszystkie składniki
Polska Zupa
Jak zrobić Wielkanocnego baranka z masła ? babcia Basia 265upychamy masło. ( dobrze wypełnić główkę ) 2. Formę smarujemy olejem spożywczym . 3.Masło wkładamy do mokrej foremki. Przed wsadzeniem masła w mokrą formę należy delikatnie posypać solą, 4.Foremkę wysypujemy bułką tartą. Po uformowaniu baranka robimy mu oczy z ziarenek pieprzu, a uszy, ogonek i pyszczek z bukszpanowych listków .. Jeśli chcemy baranka bardziej dekoracyjnego, wtedy miękkie masło przeciskamy przez cedzak
Pysznosci Babci Basi
Bułki pszenne II 207ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie podzielić je na mniejsze porcje, uformować w bułeczki i położyć na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułkę naciąć ząbkowanym nożem, posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 25-30 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce
Simply Food