Serowe jagodzianki 371Żeby jagody przy przecinaniu ciasta pozostały całe, polecam zwykłą nitkę do szycia. Należy ją położyć pod ciastem w miejscu, gdzie chcemy przeciąć, skrzyżować na górze i zacisnąć. Kategoria: Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , DLA DZIECI , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jagody , kruszonka , mleko , twaróg
https:KKuchniaMniam
Knedle z truskawkami 342Jeżeli ktoś nie chce się bawić w zalepianie truskawek w ciasto, można ugotować puste knedle, a truskawki zmiksować z cukrem :)Będzie tak samo smacznie, a trochę mniej pracy. Kategoria: Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: drożdże , truskawki , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniam
Jagodzianki babeczki 306Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , jagody , kruszonka
https:KKuchniaMniam
Bułeczki z nadzieniem malinowym 165rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć umieścić w niej łyżeczkę/łyżkę dżemu w zależności od wielkości i zakleić, tak aby powstała zamknięta bułka. Bułeczki piec najpierw w 50 stopniach tak długo, aż wyrosną (ok. 20-30 minut), zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec tak długo, aż się przyrumienią. Przepis brał udział w akcjach
Corner With Recipes
Hot dogi 224Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Hot dogi z domową bułką, parówką i warzywami. Są proste w wykonaniu, dużo dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te z budki na mieście. Doskonałe do podania na obiad, kolację jak również imprezę. Post Hot dogi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Pszenne bułki na naturalnym jogurcie 285Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd ten przepis pochodzi. Znalazłam go przeglądając mój przepiśnik i miałam zaznaczone "zrobić koniecznie". Skoro "zrobić koniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są
Krakowskie smaki Ani
Bułki pszenne na jogurcie 183Bułeczki w sam raz na pyszne śniadanie. O wiele smaczniejsze i bardziej syte od tych sklepowych, gdyż mają zwarty miąższ i nie są napompowane powietrzem. Składniki (na 8 sporych bułek): 500 g mąki pszennej (ja dałam typ 500) łyżka cukru łyżeczka soli 30 g drożdży 180 g jogurtu naturalnego 140 ml mleka jajko 60 g masła Dodatkowo: jajko sezam Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarne
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 237Burek to danie popularne w krajach śródziemnomorskich oraz arabskich. Jest to cienko rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś jakby nasz pasztecik lub bułka z nadzieniem. Można je podać jako przekąskę lub danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte
Rozpustne gotowanie
Rogaliki śniadaniowe. 207Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu
Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem. 214odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż rogale wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte pieczywo smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Polecam
Rozpustne gotowanie
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 146lipcowej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami piekłyśmy bułeczki które wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny. Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka. Pomysł na bułkę na zakwasie z dodatkiem pieczonego czosnku, bardzo przypadł mi do gustu, więc z nieukrywaną radością zabrałam się za ich pieczenie. W składnikach są małe zmiany
Polska Zupa
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 261przepis rodem ze Szwecji i bloga Pistachio . Trochę pracy z rana i zniewalający efekt a do tego kakao, tylko chwili spokoju brak :( Wilgotne, mocno cynamonowe, z karmelowymi przypieczkami. Szwedzkie bułki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar ciasto: 100 g masła 360 ml mleka 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 świeżych 640 g mąki pszennej typu 550 50 g cukru 1 1/2 łyżeczki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Buchty drożdżowe 204poniższego przepisu (znaleziony na tym blogu). Bułeczki są rewelacyjne, idealne na śniadanie. Swoje zrobiłam z mniejszej ilości składników (30 g drożdży, pozostałe składniki pomniejszone proporcjonalnie) i wyszło mi 6 bułek (blaszka o średnicy 24 cm). Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży pół szklanki cukru szklanka mleka 3 jajka pół kostki masła (100 g) Przygotowanie: Zaczynamy
Domowa Cookierenka Agi
Jagodzianki 137wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy na 15 części. Każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek i wypełniamy nadzieniem. Zawijamy, formujemy bułkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pewnie trzeba będzie to na dwa razy zrobić, chyba, że ktoś ma dwie blachy. Ja nie mam. Jak już porobimy te bułeczki
Marder&Marder Manufacture
Ciabatta z oliwkami 123stopni. Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut, w zależności od wielkości bułek. W każdym razie po 12 minutach trzeba sprawdzić i pilnować. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacture