składniki: 160 g mąki pszennej 180 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 5 jajek 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 8 min.) Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone, gorące masło i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 2l pojemności), natłuszczonej i obsypa...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...