Bułeczki żytnie na zakwasie

Bułeczki żytnie na zakwasie

Bułeczki żytnie na zakwasie

Piekąc chleb zaczęłam się zastanawiać czy na zakwasie można upiec też bułeczki. Przecież drożdże to drożdże a czy dzikie czy piekarnicze ze sklepu to chyba nie ma takiego znaczenia ? Musiałam to sprawdzić i tak powstały bułki z mąki żytniej.Wyszły nie najładniejsze po popękały. Nie będę Wam wciskać kitu, że taki efekt był zamierzony bo nie chcę ściemniać. Po prostu uformowane bułki odstawione do napuszenia były przykryte suchą ściereczką a w domu ciepło, suche powietrze od centralnego, no i obeschły nieco. A ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mąka, bułki, chleb, chleb na zakwasie, chleb na drożdżach

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Żak, 31 stycznia 2014 11:18:09

świetne Ci wyszły:)

Anonymous, 31 stycznia 2014 11:38:56

Witam, śliczne te bułeczki - prawie jak "bułeczki tygryski"Pozdrawiam! KK

Iza Kulińska, 31 stycznia 2014 16:52:10

prawda ? też mi się tak skojarzyły te popękana cętki :)

Krystian Gryszkiewicz, 31 stycznia 2014 18:25:29

Świetnie wyglądają .Te popękania jeszcze dodają uroku wzrokowego. A co do smaku to muszą być przepyszne(znaczy były przepyszne) :( hahahahahhahaha Pozdrawiam

Marta- Taste Eat, 31 stycznia 2014 23:42:07

Jutro będę je piekła! Wyglądają tak obłędnie, że pewnie się nie powstrzymam:). Nie wiem tylko którą mąkę żytnią obecnie posiadam:)

Bea, 28 lutego 2014 21:00:24

A mnie sie barrrdzo te spekania podobaja! :)

karolina, 18 marca 2014 14:04:07

Właśnie wyciągnęłam bułeczki z piekarnika, nie wytrzymałam i najmniejszą zjadłam już gorącą... była pyszna. Bułeczki ogólnie sporo urosły, na jednej blasze te 10 na styk się zmieściły. A jaki zapach w domu! Gorąco polecam i dziękuję za super przepis!

Iza Kulińska, 18 marca 2014 15:00:24

cieszę się bardzo, że bułeczki smakowały :)

Maria, 10 kwietnia 2014 23:30:29

Czy zakwas musi być aktywny?

Iza Kulińska, 11 kwietnia 2014 00:47:23

Maria, tak - musi być aktywny czyli żywy bo inaczej ciasto nie wyrośnie. Zakwas to dzikie drożdże i to dzięki nim rośną bułki czy chleb

Maria, 11 kwietnia 2014 01:56:36

Powinnam chyba zapytać czy powinien być dokarmiony :) Dopiero się uczę piec na zakwasie, był już chleb to teraz czas na bułki, a te wyglądają smakowicie :)

Iza Kulińska, 11 kwietnia 2014 09:50:28

ponieważ zaczyn stoi całą noc to nie trzeba specjalnie wcześniej dokarmiać zakwasu

Maria, 11 kwietnia 2014 11:29:02

Wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis.

guziq, 23 maja 2014 14:31:44

Są piękne! a to, że popękały to tylko na plus:) zaraz zabieram się do ciasta, rano podkarmiłam zakwas, więc liczę, że pięknie mi wyrosną;)

Iza Kulińska, 25 maja 2014 11:39:50

czekam na wieści !