Przyszła leniwa niedziela i jak się okazało, w lodówce do przygotowania śniadania, niewiele było rzeczy. Zapaliła mi się w głowie żarówka, zupełnie jak u Pomysłowego Dobromira. Zrobię pastę jajeczną! Mąż będzie zadowolony. Wszystko fajnie, tylko w lodówce mieszkały jeszcze rzodkiewki, za to majonezu, nie uraczysz. Tak, mogłam kręcić w niedzielę o 5 rano majonez…tylko robiłam bułki i dziesięć innych rzeczy. A majonez to mikser. A mikser to hałas. A hałas u pana męża o 5 rano w niedzielę = morderstwo ry... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...