Proziaki

Proziaki

Proziaki

Proziaki – to tradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki,sodziaki, placki na sodzie, a nawet łosuchy. Ich kształt może być okrągły o średnicy około 6-10 cm i grubość około 1-1,5 cm, ale także występują w postaci rombów. Proziaki standardowo pieczone są na blasze przy tradycyjnych kuchniach kaflowych opalanych drewnem. Jednak we współczesnych cz... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne Przeboje

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.