Słodkie mleczne bułeczki

Słodkie mleczne bułeczki

Słodkie mleczne bułeczki

Te mleczne bułeczki są mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton C... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Obiad gotowy

Autor

Julianna Bednarczuk

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, chleb, obiad, mak, rogale, bułki, drożdżowe, dynia, ciasto z makiem, chleb na drożdżach , ciasto drożdżowe, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia

Inne przepisy z Obiad gotowy

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.