Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Przepis na : śniadanie

Dzień dobry! Shakshuka jest to bardzo popularne śniadanie jedzone w Izraelu i północnej Afryce. Najpierw przygotowuje się sos robiony ze świeżych pomidorów (w okresie jesieni/ zimy najlepiej z puszki), a następnie wbija się jaja. Wariacji na jej temat jest mnóstwo i można zaszaleć w kuchni dodając szpinak, warzywa czy różnego rodzaju sery.  To śniadanie na pewno postawi Was na nogi. W szczególności osoby, które są po ciężkiej nocy lub imprezie. ;) A więc... Do dzieła! Składniki na 2/3 porcje: 1 cebula 3... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.