Leczo - fantastyczna, samodzielna potrawa lub dodatek do wszelkiego rodzaju posiłków. Przygotowane w szybkowarze, wychodzi wyjątkowo aromatyczne, przy łącznym czasie gotowania ok. 15 minut . Leczo przygotowałam ze sporej ilości papryki - część papryk upiekłam w piekarniku i obrałam ze skórki, część zaś dodałam ze skórką na sam koniec gotowania. Do lecza użyłam kiełbaski z baraniny oraz resztki grillowanego antrykotu wołowego(...)oraz kawałki dowolnego, pieczonego, grillowanego lub gotowanego mięsa. Leczo smakuje najlepiej następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Gotowanie lecza składa się z kilku etapów: przygotowanie papryki - najbardziej czasochłonny etap, pieczenie, obieranie ze skórki i krojenie przygotowanie pozostałych składników - podsmażanie cebuli, kiełbasy, pieczarek, pokrojenie pozostałych papryk oraz ścieranie na tarce pomidorów gotowanie potrawy pod ciśnieniem, następnie
Szybko Szybkowarochota na faszerowane jest to dlaczego nie? Potrzebne do tych zachcianek faszerowanych będą przede wszystkim -cukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki(...)młode najlepiej Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie
Z Kuchni Do KuchniPapryka faszerowana kaszą jęczmienną...Pyszne, zdrowe i sycące danie.Czerwone, pieczone papryki.Farsz z kaszy jęczmiennej.Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli.Całość doprawiona ziołami prowansalskimi.Zapraszam do stołu!Składniki:6 średnich, czerwonych papryk;2 duże cebule;250 g pieczarek;1/2 puszki groszku konserwowego;1 szklanka kaszy jęczmiennej;Łyżeczka ziół prowansalskich;Łyżeczka ostrej papryki;Łyżeczka słodkiej papryki;Odrobina wody;Sól;Pieprz;Olej(...)smażenia.Sposób wykonania:Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Papryki umyć, osuszyć, odciąć ogonek tak, aby powstała z niego przykrywka i wydrążyć papryki z nasion.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Groszek odsączyć z zalewy.Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej pieczarki. Całość posolić i chwilę razem poddusić.Ugotowaną kaszę
Gospodyni MiejskaSezamowy quiche z papryką i chorizo...Kruchy, sezamowy spód.Podsmażona, kolorowa papryka.Słupki paprykowego chorizo.A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.Pychota! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;4 łyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%;2 jaja;1 ząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.Czosnek obrać, przecisnąć przez
Gospodyni Miejskapotem jestem zdrowa jak ryba. Mój organizm tylko potrzebuje się przestawić na ciut niższą temperaturę i mniejszą ilość słońca. A zdrowie zapewniają mi jesienne warzywa i owoce. Wiecie, że papryka ma dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe? 100 g czerwonej papryki zawiera około 107 mg kwasu askorbinowego, a w 100 g cytryny znajdziemy go tylko(...)Oprócz witaminy C znajdziemy w papryce witaminę A i E, które mają zbawienny wpływ na nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie. Ponadto czerwona papryka zawiera składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez i żelazo. Składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a potas reguluje również gospodarkę wodną organizmu. SKŁADNIKI:Dla 4 osób.4 czerwone papryki3 pomidory1 średniej
W kuchni Katiemojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu(...)razie czego dodaj jeszcze suszonych pomidorów Ole. Całość wymieszaj drewnianą łychą, unikaj metalu do mieszania. Z plastikowej misy , przenieś farsz do szklanej i odłóż na bok. Teraz zajmiemy się papryką. Umyj ja i sprawdz ile papryk wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego
Z Kuchni Do KuchniJest wrzesień więc i sezon na paprykę trwa w pełni. W tym okresie papryka smakuje najlepiej, jest słodsza niż poza sezonem. W sklepach dostępne są papryki z polskich upraw, ponadto ich cena jest znacznie przystępniejsza. Przygotowałam więc leczo, którego nie może zabraknąć w sezonie na polską paprykę. Leczo wyszło kolorowe, do jego przygotowania użyłam papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Dodałam(...)się leczo z pieczywem posmarowanym masłem, zawsze moczę sobie bułkę w sosie z leczo i tak zajadam. Życzę smacznego i zapraszam do skorzystania z innych przepisów z wykorzystaniem papryki, np. naleśniki z papryką i serem żółtym lub kotlety schabowe zapiekane z papryką i serem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe leczo z parówką 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad
ProstePesto.plwstawić ten przepis :)Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe, czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki(...)zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.Składniki:około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami,3 papryki czerwone,3 liście laurowe,10-12 ziaren ziela angielskiego,sól, papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku,czosnek - dla lubiących go.Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu.Papryk
Codzienna kuchnia niecodziennaróżnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :)Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki(...)przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój
Chilli Czosnek i OliwaTęczowe papryki nadziewane lekkim farszem z mięsem mielonym, ryżem i suszonymi pomidorami. Oblane jak gołąbki, pikantnym sosem pomidorowym z pomidorów z puszki i bulionu. Efektowne i lekkostrawne danie obiadowe, które chętnie przygotowujemy. Bardzo lubię kiedy papryki użyte do przepisu są w różnorodnych kolorach, to zapewnia jeszcze bardziej apetyczny wygląd. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pieczone papryki z mięsem, ryżem i suszonymi(...)pomidorami 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 5 porcji Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 130 kcal Papryki nadziewane farszem z mięsa, ryżu i suszonych pomidorów. Pieczone w piekarniku, skąpane w sosie pomidorowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: FASZEROWANE PAPRYKI 5 – 6 większych kolorowych papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki
ProstePesto.plsłodko – kwaśny o wciągającym, wielopoziomowym smaku. Orientalny sos z passaty pomidorowej, papryki, kukurydzy i słodkiego ananasa z puszki. Zagęszczony poprzez długie gotowanie, zapakowany do niewielkich słoiczków i poddany pasteryzacji. W każdej chwili możesz sięgnąć po doskonały sos domowej produkcji i za jego pomocą przygotować orientalne danie obiadowe. W szczególności polecam kawałki soczystego kurczaka w sosie słodko – kwaśnym, podanego(...)Łatwe Ilość 2 litry Przygotowanie 30 min. Gotowanie 1 godz. 40 min. Kalorie 300 kcal Orientalny sos słodko – kwaśny do słoików. Domowej roboty sos z pomidorami, ananasem, papryką i kukurydzą w wygodnych słoiczkach. Składniki: 2 kg pomidorów malinówek 500 g cebuli 5 ząbków czosnku ekologicznego 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa 1 papryka żółta 1 puszka ananasa pokrojonego
ProstePesto.plJako, że blog ma już kilkanaście godzin czas na pierwsze danie :) Zaczynamy od jajecznicy z papryki. Nie, nie macie omamów wzrokowych i innych halucynacji :)Z papryki, a raczej w papryce da się ją zrobić :)Jako, że chwilowo nie miałem kuchenki gazowej ( ulatniający się gaz, który któregoś poranka prawie mnie powalił na ziemie ), a ochota na jajecznice była dużo większa(...)niż w każdy inny dzień, w który miałem kuchenkę do dyspozycji, postanowiłem jajecznice zrobić z parowaru.Wymyśliłem sobie, że zrobię ją w papryce. Oczywiście można na folii czy papierze do pieczenia, ale po co iść na łatwiznę. Robiąc na nich należy zrobić tackę, zagiąć boki z każdej strony do góry, żeby przez otwory w tacce parowaru zawartość nie uciekła
Parowar FacetaDzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri.Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze, świetnie smakuje na chlebku pita, krakersach czy paluszkach(...)być "sraczkowata" i nabierze apetycznej barwy. W sumie jestem zadowolona z otrzymanego efektu - w kontraście z błękitem htipiti nabrało pięknej koralowej barwy. Magia koła barw :) Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety przepis podpatrzyłam u Malwiny, pozmieniałam w nim proporcje składników czas przygotowania: 10 min. + 40 min. pieczenie papryk Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli
Chilli Czosnek i OliwaMeksykańskie Quritto jak z restauracji KFC. Quesadilla z farszu zapieczonego pomiędzy dwoma plackami pszennej tortilli. Nadzienie z kawałków pikantnego kurczaka, kolorowej papryki i słodkiej kukurydzy z sosem barbeque. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować przepis od podstaw, łącznie ze wskazówkami do samodzielnego usmażenia pszennych placków tortilli. Tortille składają się z mąki pszennej, oleju rzepakowego, wody i odrobiny soli – niezwykle proste(...)Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Meksykańśka Trudność: Łatwe Porcje 3 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 290 kcal Meksykańska quesadilla. Placki tortilli pszennej z farszem z kurczakiem, papryką i kukurydzą oraz sosem barbecue. Quritto jak z KFC. Składniki: TORTILLA PSZENNA 300 g mąki pszennej 25 ml oleju rzepakowego 150 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli FARSZ 1 mała
ProstePesto.plDanie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło.składniki (3 porcje)3 długie czerwone paprykipaczka szpinakuok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki3 ząbki czosnkusólpieprzprzygotowaniepapryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć(...)pestki. blaszkę na której będziemy piec papryki polać oliwą ułożyć papryki skórą do góry, posolić, posypać pieprzem, polać oliwą (najlepiej rozetrzeć ją równomiernie palcami) odwrócić papryki skórą do dołu , posolić i posypać pieprzem, jeżeli nie są wystarczająco pokryte oliwą ,dodać oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 15 - 20 minut Papryki powinny się zrobić miękkie
Stare Gary