zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego sloiczka czerwona papryke.I cukinia i czerwona papryka sa doskonale.Bardzo polecamSkladniki na 5 sloikow a 800 ml:6-7 sztuk cukinii dl.okolo 22-25 cm 2-3 czerwone papryki1,5 l wody200 ml octu 20%3 pelne lyzeczki soli6(...)papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac 3-4 minuty.Odcedzona papryke przelac zimna woda.Odkroic pietki z ogonkiem,usunac nasiona,przekroic na 4 czesci.Zdjac z papryki skorke.Z obgotownej papryki skorke zdejmuje sie bardzo latwoprzygotowac zalewe.Zagotowac odmierzona ilosc wody z dodatkiem 6 lyzek cukru i 3 lyzeczkami soli.Dodac ocet.Odstwic do przestudzenia cukinie umyc ,odkroic pietki i przyciac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić.Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować!Składniki:1 czerwona słodka papryka,2 większe cebule,5 płatów śledziowych,1 łyżka cukru,2 średnie liście laurowe,7-9 ziaren ziela angielskiego,30 g ziaren gorczycy (1 opakowanie),około(...)oleju.Paprykę opłukać, wykroić nasiona ze środka i pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.Cebulę i paprykę wymieszać razem z cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć
Codzienna kuchnia niecodziennaPapryka leżała w lodówce kilka dni i zaczęła już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante.Ciasto:20 dkg mąki,10 dkg masła lub margaryny,szczypta soli(...)otrąb - ja użyłam żytnich.Farsz:2 kolorowe papryki,1 cebula,4-5 ząbków czosnku,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego estragonu,sól, pieprz - do smaku,1 szklanka naturalnego jogurtu,2 jajka,około 10 dkg żółtego sera.Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką...Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka.Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej.Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy.A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem.Pyszna! Zapraszam!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka;1 duża kapusta pekińska;1 średnia, czerwona papryka;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);1 duży ząbek
Gospodyni Miejskałyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras Curry,Kilka(...)gałązek tymianku,Sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć
SzczyptaSmaQpodawać w sałatkach, jako dodatek do mięsa lub nawet przyrządzać z niej desery. U nas kasza wystąpiła jako dodatek do mięsa w sosie pomidorowym zapieczona pod serem w paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo.Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: 3Składniki:4 papryki0,5kg mięsa mielonego z indykaPuszka krojonych pomidorów2 małe cebule¾ szklanki kaszy jaglanej100g żółtego sera2 łyżki oleju rzepakowegoPrzyprawy: Sól, świeżo mielony(...)mięso będzie usmażone dorzucamy pomidory w puszce oraz oregano i chili. Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy na ogniu 2-3 minut. Dodajemy kasze i całość mieszamy. Zestawiamy z ognia. Papryki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek. Przygotowanym farszem napełniamy wcześniej przygotowane papryki, posypujemy z wierzchu startym żółtym serem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego
Kolizje Smakówfinezyjną nazwą tostów francuskich nabiera całkiem innej barwy. Dzięki dodatkom i sposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania:Chleb tostowy wałkujemy na płasko i odkrawamy skórki. Smarujemy kromkę serkiem topionym i układamy na niej(...)plaster salami i kawałki papryki. Zwijamy ciasno w roladkę. Jajka roztrzepujemy z odrobiną mleka, papryką słodką i ostrą. Nasze tosty obtaczamy w jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej ze stron. Zdejmujemy tosty z patelni i układamy na ręczniku papierowym, odsączając tym nadmiar tłuszczu.Party dip meksykański przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Aby uzyskać
Malinowe PocałunkiSajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra(...)sicie. Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu. Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki
głodny alergikŻeby nie było, że proponujemy same słodkości na Halloweenową imprezę to wrzucamy coś obiadowego. Papryki imitujące dynie, do tego makaron spaghetti i ulubiony (koniecznie w czerwonej tonacji) sos. Pychota sama w sobie, a i wygląd niczego sobie :) Ilość porcji:3 Składniki: 3 papryki Odpowiednia ilość makaronu Sos do makaronu np. Spaghetti Bolonese wg Gordona Ramsay’alub Spaghetii z warzywnym sosem(...)inny dowolny czerwony sos do makaronu jaki robicie:)) Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Wycinamy papryki: odcinamy wierzch oraz ścinamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe błonki ze środka. Następnie ostrym nożem wycinamy oczy i usta w imitację dyni. Przyrządzamy sos według upodobań. Papryki napełniamy makaronem i ustawiamy na talerzu z sosem. Podajemy na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówPeppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron(...)oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej. Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni
Niezły MłynekBiałko 5,0 g Sól: 1,25 g Toppo Pasta sojowa z warzywami Dostępność: Lidl Składniki : woda, 17% warzywa marynowane (11% ogórki, 6% czerwona papryka, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier, przyprawy), 14% nasiona soi, 9% przecier pomidorowy, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy), olej rzepakowy, 5% sos Worchester [sos sojowy (woda, fermentowane nasiona(...)spirytusowy, przecier pomidorowy, sok jabłkowy, przyprawy], cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, 1,8% sos sojowy (woda, fermentowane nasiona soi, fermentowana pszenica, sól), 1,8% cebula, 1,2% czosnek, 1,1% papryka, sól, papryczka chilli, stabilizator: guma ksantanowa. Cena: 2,99zł / 115g Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 151 g Tłuszcz: 9,8 g / w tym kwasy nasycone: 0,8 g Węglowodany
Zielona KuchniaKremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)nich bez dodatku tłuszczu w ogóle nie zostanie przyswojona! Wiadomo, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale nie każdy zwraca uwagę właśnie na rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone 250 g serka mascarpone 4-5 łyżek oleju rzepakowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych
Kolorowy PrzepisownikAjvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w setkach ton, bez problemu można go kupić u nas. Jednak ajvar – pasta z papryki i bakłażanów (także ajwar ) dostępna w sklepach zwykle produkowany jest z przemysłowo gotowanych warzyw. Dlatego warto poświęcić trochę czasu(...)przygotować własną wersję z pieczonych papryk i bakłażanów. Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra i łagodna papryka) oraz pindżuru (papryka i pomidory). Ajvar jest doskonałym dodatkiem do kanapek, wędlin, mięs; jego entuzjaści mogą go także jeść samodzielnie łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki
Pociąg Do KuchniDanie zawierające w sobie wszystko to, co powinien zawierać pełnowartościowy posiłek. W papryce jest zamknięte całe drugie danie, składające się ze zdrowego, dobrze przyprawionego mięsa wołowego i ryżu. Pieczona papryka jest bardzo aromatyczna i ma cudowny smak, a do tego jeszcze wspaniale się prezentuje na talerzu. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje bardzo dużo czasu, trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej(...)jakości mięso wołowe i mięsistą, o grubych ściankach paprykę. Farsz przygotowałam ze zdrowszego mięsa mielonego wołowego, ale mięso może być również wieprzowe lub drobiowe. Pieczona papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy
Kuchcik gotujekilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać żywności przetworzonej oraz zachęcona zeszłorocznymi pomidorowymi przetworami, jakie wcinaliśmy przez cały rok (wpisy wkrótce na blogu), postanowiłam w tym roku w sezonie na paprykę i bakłażana zrobić własny Domowy Ajwar. Z poniższego przepisu otrzymamy ostrą wersję(...)zjadamy bezpośrednio łyżką. Ajwar bowiem stosuje się jako przyprawę, wyostrzającą dania, więc powinien być „z pazurem” :) Składniki: (na około 1,5 litra ajwaru) 2 kg czerwonej papryki (ok. 8 sztuk) 800 g bakłażana (dwie sztuki) 400 g cebul (4 sztuki) 1 główka czosnku 2 papryczki chilli 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 – 1 płaska łyżeczka soli morskiej
Moja DelicjaPyszna chrupiąca sałatka. Połączenie kalafiora i papryki jest jeszcze lepsze niż kalafiora i pomidora!Składniki:1 kalafior1 puszka kukurydzy1 papryka czerwona1 papryka zielona1 mała cebulkasiekany kopereksól, pieprz2-3 łyżki majonezuSposób przygotowania:1. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo, dzielimy na różyczki.2. Umyte papryki kroimy w kosteczkę.3. Cebulę siekamy.4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez
Kuchnia domowa Anizapach, a co dopiero smak nie był żadną przyjemnością. A teraz lubię od czasu do czasu sobie ją przyrządzić :) Kiedyś miałam okazję jeść wątróbkę z pieczarkami i papryką - bardzo mi posmakowała. Dlatego też sama ją niedawno przyrządziłam :)Składniki:300 g wątróbki drobiowej1 szklanka mleka200 g pieczarek1 duża papryka1 duża cebulasól, pieprzolej do smażeniamąka do panierowania Sposób przygotowania:1. Wątróbkę(...)oczyszczamy z wszelkich żyłek i błonek, zalewamy mlekiem i odstawiamy na dwie godziny.2. Cebulę i pieczarki obieramy. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w plasterki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w paski.3. Wątróbkę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż się mocno zrumieni. Solimy i pieprzymy delikatnie, dodajemy cebulę, pieczarki i paprykę. Całość
Kuchnia domowa Anidodatkiem cukru. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.2. Pierś myjemy, nacieramy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju z obu stron. Studzimy i kroimy w kostkę.3. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę.4. W salaterce układamy warstwami od dołu: połowa brokuła, połowa papryki, mięso z kurczaka, połowa brokuła, połowa papryki, krojone pomidory. Całość polewamy sosem. Schładzamy przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiejsze śniadanie wbrew panującej na dworze szarości obfitowało w kolory :)~ Jajko sadzone w papryce + sałatka ~Składniki:paprykajajkoszczypioreksól, pieprz+ sałata rzymskakukurydzagroszekpomidorszynkaszczypiorek serek naturalnysól, pieprzPaprykę kroimy w poprzek tak, aby powstała mała 'foremka' i lekko podsmażamy ją na patelni. Po chwili obracamy paprykę, wbijamy do niej jajko, posypujemy szczypiorkiem i smażymy pod przykryciem aż białko się zetnie. Całość przekładamy
Kuchenny Skrawek Niebapapryka1 żółta papryka6 jajekFix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula oliwa z oliwek 750 g ziemniakówZiemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w krążki. Oczyszczone papryki pokroić na cienkie paski. Wrzucić wszystko na patelnię i dusić w niewielkiej ilości oliwy przez około 20-25 minut. A następnie zdjąć z ognia.Jajka rozbić do miski i wymieszać
Świat Domowej Kuchnidrzew :) Może to przez kolor tej zupy? :)Składniki:4 większe marchewki,3 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,15 cm pora,3 średnie pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,3 ząbki czosnku,kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę,sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka,odrobina oleju do posmarowania patelni.Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać(...)ilością oleju i przełożyć na nią warzywa. Zgrillować je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości.Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię - przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w kostkę i dołożyć do papryki razem z posiekanym czosnkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki, 4 - 5 porcji: Spód: 140 g masła 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: 200 g dorsza 1 czerwona papryka 4 jajka 100 ml śmietanki kremowej 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku cytryna do skropienia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w gładką masę, uformować kulę(...)odłożyć do lodówki na min 30 min. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Paprykę pokroić w ósemki (oczyścić z nasion) i smażyć na patelni grillowej przez około 15 min. Po ostudzeniu papryki ściągnąć z niej skórkę. Formę do tarty (moja 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować o średnicy większej niż forma. Wyłożyć ciastem formę i pamiętać o tym aby ciasto wychodziło
cooklifePapryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSKŁADNIKI: 700 g łopatki wieprzowej,3 ogórki konserwowe Orzech,2 czerwone papryki,8 pieczarek, 1 cebula,2 łyżki mąki, 1 łyżeczka miodu miody Wileńskich,1 szklanka ciepłej wody,2 łyżeczki słodkiej papryki,3 kuleczki ziela angielskiego,2 liścia laurowe, sól,pieprz. Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę i przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Odstawiamy(...)mamy czasu to nie musimy tego robić, ale takie zamarynowane lepiej smakuje :) Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu. odlewamy troszkę sosu i mieszamy
Aga w kuchnikieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie:Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce ostrym nożem nacinamy filet, aby powstała(...)kieszonka". Robimy to ostrożnie, w grubszej części fileta nie będzie problemu, trochę trudniej nacina się cieńszą część piersi. Każdą kieszonkę solimy, pieprzymy, posypujemy papryką (także i w środku kieszonki). Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sobie farsz. Poszatkowana cebulę szklimy na oleju, dodajemy starte na oczkach pieczarki oraz pokrojona w kostkę paprykę. Solimy, pieprzymy i podsmażamy do momentu
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, 4 paseczki żółtej papryki, 4 paseczki czerwonej papryki, 4 paseczki zielonej papryki, 2 plasterki śmietankowego serka, przyprawia do drobiu, bułka tarta, dyniowe kluseczki- przepis tutaj. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy (tak by powstały 4 kotlety). Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Na środek(...)układamy paseczki papryki - żółtą, czerwoną i zieloną oraz połowę plasterka serka śmietankowego. Zawijamy roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Dobrze jest je związać nitką, żeby się nie rozleciały. Smażymy na rozgrzanym oleju
Aga w kuchniSkładniki: 1,5 kg papryka żółta, 1 łyżka sól MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 8 szklanek woda, 1 łyżka cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarnaz papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać(...)sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku ostudzone słoiki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1,5 kg śledzie świeże, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba vegeta, - ile potrzeba pieprz czarny mielony, 350 ml papryka marynowana, 4 sztuki cebula biała, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 2 łyżki cukier, 1 szklanka ocet 10 %, 4 szklanki wodaśledzie kupiłam już oczyszczone u rybaków: bez głów i wnętrzności, dobrze umyte(...)potrząsając nią śledzie obsypać - ten sposób nie brudzi blatu mąką na gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie i przekładać je do dużej miski do usmażonych śledzi wlać marynatę z papryki i dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki w garnuszku zagotować wodę, cebulę pokrojoną, ziele i liście laurowe, cukier i wlać gorącą do śledzi z papryką ostudzone schować do lodówki, najlepsze
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 kg papryka zielona, 1 łyżka sól MARYNATA: 1 szklanka ocet 10 %, 10 szklanek woda, 2 łyżki cukier, 10 sztuk ziele angielskie, 5 sztuk liście laurowe, 2 łyżki pieprz czarny ziarna, 2 łyżki gorczyca z papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę(...)miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: papryka żółta 2 kg MARYNATA: woda 2 litry, cukier 1 szklanka, ocet 10 % 1,5 szklanki, liście laurowe Prymat 10 sztuk, ziele angielskie całe 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek jak lubisz bardziej octową marynatę to daj octu 2-2,5 szklanki z papryki usunąć pestki, opłukać i pokroić na większe kawałki i poukładać paprykę ciasno w wyparzonych słoikach(...)się bąbelki powietrza następnie mocno słoiki zakręcić i ustawiać w garnku słoiki na zakrętkach po zagotowaniu pasteryzować z 15 minut i zostawić do ostudzenia przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - papryka jest dobra do jedzenia po około 1-1,5 miesiąca............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, ryż ugotowany 4 szklanki, jajka 2 sztuki, przyprawa ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand 2 opakowania, koperek siekany 2 pęczki, papryka 10 większe FARSZ TEN RÓWNIEŻ UŻYŁAM DO NADZIANIA GOŁĄBKÓW Z BIAŁEJ KAPUSTY Z PAROWARA... mielone mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkami, koperkiem, pieprzem mielonym, kucharkiem, przyprawą Royal Brand, papryką ostrą z papryk(...)pełna nakładać farsz układać w parowarze i gotować z 30 minut...............SMACZNEGO!!! ryż z fasolą po meksykańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: cebula, czerwona papryka, chili, kukurydza, czerwona fasola, bazylia, papryczka chili - opakowanie: 40 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: papryka średnia 6 sztuk, mięso mielone 30 dag, ryż basmati ugotowany 1 szklanka, kucharek 2 łyżeczki, ser feta 15 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oliwa z oliwek 6 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 1 sztuka, oregano 1 łyżeczka mięso mielone dokładnie wymieszać w misce z drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą(...)ugotowanym ryżem i pokruszonym serem fetą i ugotowanym ryżem w niesolononej wodzie przyprawić 1 łyżeczką oregano, mielonym pieprzem, kucharkiem z papryk odciąć górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjąć gniazda nasienne i opłukać papryki dobrze nadziać farszem do pełna i do każdej włożyć kawałek papryki z odciętych czubków włożyć je do garnka, każdą polać oliwą i dusić
W Mojej Kuchni Lubiępapryki żółtej,1/2 papryki czerwonej,1 główka czosnku,łyżeczka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego,4 łyżeczki gorczycy,liście laurowe na marynatę:1/2 l wody,100 ml octu 10%,8 łyżek cukry,łyżka soli,Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy
Anioły w kuchniDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać(...)osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła. Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany posmarować resztą oliwy
Kulinarny karnet Christopherazajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego.Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki 1 łyżeczka majeranku(...)lekko osolonej wodzie, na patelni blanszuje cebulkę, w pojemniku miksuje jogurt naturalny, serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak
Apetyczna babeczkaWarto zrobić kilka słoików czerwonej papryki, bo zimą na kanapkę pasuje jak ulał. Przepis klasyczny od siostry Anastazji. To co, po paprykę do warzywniaka ?.... i robimy! Składniki: papryka - dowolna ilość, można mieszać czerwoną i żółtą Zalewa: 3 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 1 łyżka soli 3/4 szklanki cukru kryształu pieprz ziarnisty ziele angielskie liście laurowe oliwa(...)oliwek 1. Paprykę oczyścić, włożyć do słoików, zalać przestudzoną zalewą, do każdego wlać 1 łyżkę oliwy, ja wybrałam najwyższej jakości od Hiszpańskich Delikatesów. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 8 minut
Apetyczna babeczka