patelni, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci surowy wygląd.2. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, wbić surowe jajko, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Wszystko dobrze wymieszać.3. Papryki umyć, osuszyć, naciąć od góry, wnętrze wyczyścić z błonek i pestek.4. Papryki nafaszerować mięsem z ryżem.5. Całość piec w naczyniu żaroodpornym przez 30-40 minut w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Anicukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :)Składniki:cukinia,250 g sera bryndza,1 średnia słodka czerwona papryka,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,odrobina oleju.Cukinię umyć i pokroić w długie pasy. Patelnię grillową lekko przesmarować olejem i zgrillować każdy z kawałków cukinii z obu stron. Paprykę(...)opłukać, wykroić gniazdo z pestkami i pokroić w drobną kostkę. Bryndzę rozetrzeć, połączyć z papryką i doprawić pieprzem do smaku. Bryndza jest wystarczająco słona, nie ma konieczności dosalania :)Przestudzoną cukinię smarować pastą serową i zwijać. Prawda, że szybko i prosto? :)W Wyzwaniu oprócz mnie wzięły udział:Dorotahttp://doodorka.blogspot.com/Iwonahttp://izioni-smaki.blogspot.com/Magdahttp://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/Martahttp://www.magicznezyciemarty.pl/Sabinahttp://kobietywsieci.blogspot.com/baner autorstwa Magdy
Codzienna kuchnia niecodziennaogórek Sos:2-3 łyżki jogurtu naturalnego2-3 łyżki majonezu łyżeczka granulowanego czosnku lub roztarty 1 ząbek świeżego czosnkusólpieprzLiście sałaty porwać na drobne kawałki. Ogórek obrać ze skórki. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Ogórek i paprykę pokroić na słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a na koniec dodać
Świat Domowej KuchniProste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone(...)mięso łączymy z ryżem, doprawiamy do smaku przyprawą i pieprzem.Dokładnie mieszamy. Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego
Maminek kulinarnyugotowanej kaszy gryczanej50 g fety1/4 paprykiząbek czosnkułyżka oliwy ziołowejSkładniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok 11 cm.Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu.Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mienta blogkuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).Składniki do 4-6 osób:30 dag grochu omielanego30 dag świeżej dyni hokkaido(...)masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.2
Apetyczna babeczkabólu. Cokolwiek do niej nie dorzucimy - będzie ok :))Dziś kolejna odsłona naszej pospolitej jajecznicy, oparta na trochę innych dodatkach. Tym razem oprócz szynki znalazła się w niej konserwowa czerwona papryka i mozzarella. Niebo w gębie!Składniki na 2 osoby:6 jajekkilka plasterków szynki1 cebulapapryka konserwowasól pieprzszczypiorekmozzarellamasło klarowaneWykonanie:Rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dorzucamy pokrojoną(...)szynkę. Chwilę smażymy po czym dodajemy pokrojoną paprykę konserwową. Jajka roztrzepujemy w miseczce, pieprzymy i lekko i - uwaga nie solimy! Do jaje dodajemy startą na drobnych oczkach mozzarellę, która jest słona, więc soląc jajka bardzo łatwo przesolić potrawę. Rozkłócone jajka wylewamy na patelnię, smażymy do lekkiego ścięcia. Próbujemy i teraz ew. dosalamy. Posypujemy szczypiorkiem
Walijskie PichcenieDziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami
Buniabaje w kuchniSkładniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 sztuki papryka słodka, 10 szklanek woda, 1 szklanka ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 2 czubate łyżki kminek, 4 sztuki liście laurowe, 6 sztuk ziele angielskie całe, po 1 łyżce oleju do słoika pomidory zielone dobrze umyć pokroić je w plastry od strony szypułek - nie będzie się rozlatywał miąższ cebule obrane pokroić(...)plasterki a paprykę umytą i bez miąższu na kawałki wsypać 2 łyżki soli, lekko wymieszać i zostawić na kilka godzin, potem wszystko wylać na sito, aby płyn odciekł z podanych składników zagotować marynatę pomidory z dodatkiem papryki, cebuli ciasno upychać w wyparzonych słoikach i zalać je gorącą marynatą dobrze zakręcić słoiki i pasteryzować je w gotującej wodzie postawione na zakrętkach
W Mojej Kuchni Lubięszklanka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso gulaszowe z indyka 30 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 40 dag, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, papryka żółta 5 większe, olej 2 łyżki na gorącym oleju podsmażyć mięso gulaszowe z indyka pokrojone na małe kawałki razem z pokrojoną w kostkę cebulą dodać pokrojone dość drobno pieczarki(...)większym ogniu mieszając podsmażać z 5 minut, wsypać ugotowaną kaszę średnią w niesolonej wodzie do smaku dodać pieprz, kucharka, natkę pietruszki i podsmażać do odparowania nadmiaru wody z papryk odciąć czubek, usunąć pestki, opłukać i nadziać kaszą do pełna lekko ubijając nadzienie do rondla dać olej i podsmażyć papryki z 2 minuty z każdej strony i pod przykryciem dusić
W Mojej Kuchni Lubięcórkę. Może mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam..Składniki:6 kg buraczków,1 kg czerwonej papryki,7 dużych cebul,1/2 szklanka octu,1 szklanka cukru,1 łyżka soli,1/2 l wody.Przygotowanie:Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem(...)cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut
Anioły w kuchninadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach.Składniki na sos; średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz oliwa z oliwek 1. Wybrać(...)wszystko razem do miękkości warzyw ok. 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Ogórki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy grzybowej pod koniec duszenia. Dodajemy dwa rodzaje papryk i szczyptę imbiru. Jogurt z mąką i wodą mieszamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy jeszcze wszystko razem ok. 10 minut, cały czasy mieszając. Podajemy na gorąco z dodatkiem
Apetyczna babeczkaSkładniki: 4 małe papryki, 1 serek camembert, 30 g żółtego sera, 1 łyżka oliwy z oliwek, natka pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki (nie odrywamy ogonka- ładniej wyglądają z ogonkiem :)) Usuwamy nasionka i białe błonki. Następnie każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą z oliwek. Na kawałku papryki układamy plasterki
Aga w kuchnimoim warzywniaczku, ale upał za oknem powstrzymał mnie jednak przed włączeniem kuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy(...)gazpacho przed miksowaniem.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Gazpacho z pieczoną papryką Proporcje na około 1,5 litraCzas przygotowania z chłodzeniem: 140 minut Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 350 g pieczonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku
Kulinarne przygody Gatityczasu do czasu przygotowuję mięso w postaci roladek. W tej wersji użyłam schabu i aby zaostrzyć nieco smak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę, czerwoną cebulę i zielone oliwki. Roladki dusiłam w sosie śmietanowym, dodając pod koniec majeranek. Podałam je w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią. Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm)salami(...)plastrachkilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej)1 mała cebula, najlepiej czerwonamały słoik zielonych oliweksuszony czosnekzioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos:1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%2 łyżki majeranku2 łyżki mąkizioła do pizzy2 gałązki posiekanej natkisól, pieprz do smaku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron przyprawą chili, ziołami
Czerwień i błękit