papryka - 32566 przepisów (strona:20/2172)

Zupa gulaszowa z kurczakiem 337

porcji. Zupa gulaszowa z kurczakiem: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lub oliwy 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 czerwone papryki 4 ziela angielskie 300 g małych pieczarek (zwykłych lub brązowych) 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lub oliwy 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 czerwone papryki 4 ziela angielskie 300 g małych pieczarek (zwykłych lub brązowych) 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki

Poezja smaku
Zupa krem z pieczonej papryki 175

Zupa krem z pieczonej papryki Kilka dni temu, na dużej promocji, kupiłem dużą siatę papryki. Nie zastanawiałem się wtedy: po co mi ona, w ogóle jest potrzebna ani co z niej zrobię. Zobaczyłem obniżkę, więc odruchowo zapakowałem ją do koszyka. Leżała bezczynnie przez kilka dni w lodówce, aż nagle mnie oświeciło… przecież mogę ją upiec! Uwielbiam zapach i smak(...)pieczonej papryki. Można z niej zrobić naprawdę cuda, a moimi faworytami są pasta z pieczonej papryki oraz… dzisiejsza bohaterka, którą jest zupa krem z pieczonej papryki ! Aromatyczna, gładka, bardzo prosta w wykonaniu, a co najważniejsze, PRZEPYSZNA. Dawno nie miałem okazji robić nic z pieczonej papryki i już wiem, że to był mój wielki błąd. Trzeba nadrobić stracony czas. Zwłaszcza

Blendman
Leczo z papryki i cukinii do słoika 574

Lubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu, nie przypalało się. Nie wyobrażam sobie leczo z jednego rodzaju papryki. Byłoby zbyt nudne, jałowe. Dlatego u mnie w dużym garnku, w którym zwykle robię leczo, lądują zawsze minimum 3 kolory papryki – zielona, czerwona i żółta. O ile mam wolne

Mieszam w Garnku
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ, KURCZAKIEM i KREWETKAMI 214

Czerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami. Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku, a następnie wypełniłam kaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie  podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą(...)cukinią, papryką i zamarynowanymi kawałkami kurczaka.  Proporcje farszu można dowolnie modyfikować, zwiększając ilość dodanych warzyw i kurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej.  SKŁADNIKI / 4 porcje 5 czerwonych papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego 1 cebula pokrojona w drobną kostkę

cool and minty
Faszerowana papryka à la gołąbki 213

się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej(...)duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka oliwa Ryż wsypać na gotujący się delikatny rosół (w proporcji 1:2). Gotować mniej więcej 15 minut, żeby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Omlet z papryką, pomidorami i fetą 127

głównie z faktu, że choć nie jest jakoś specjalnie czasochłonna w przygotowaniu, to jednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano. Omlet z papryką, pomidorami i fetą 2015-01-27 10:44:30 Kolorowe, lekkie i szybkie danie nawiązujące do tradycji wschodnich regionów Morza Śródziemnego. Dla entuzjastów fety i pity, aczkolwiek najbardziej charakterystyczną nutą jest(...)niemożliwy do pomylenia z czymś innym aromat kminu rzymskiego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 duże (L) jajka 100g fety 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 2 nieduże pomidory dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego lub rozbitego w moździerzu kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 267

tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany(...)tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie gęstszy niż ten z kostki, więc pomoże w uniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką. Kurczak z papryką po węgiersku 2015-05-22 10:36:44 Oryginalny w smaku i apetycznie wyglądający kurczak nawiązujący do kuchni węgierskiej. W sam raz na pożywny obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki

Kulinarna Pokusa
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 217

imieniu sieci   Intermarche , zostałam zaproszona przez firmę Blomedia do przetestowania przepisów znajdujących się w nowej gazetce sklepu. Moim zadaniem było przyrządzenie dania z papryki.  W Łodzi mamy w tej chwili tylko trzy sklepy tej firmy, tak więc była to też dla  mnie dobra okazja, aby wreszcie jeden z nich odwiedzić.  Zaopatrzenie marketu Intermarche na Widzewie(...)wartości 300 zł! Co ważne, przepisy są proste i szybkie do wykonania. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych strąków papryki 1 cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½  szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki

Stare Gary
Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 108

moim blogu, bo dużymi krokami nadchodzi jesień, a właśnie wtedy najbardziej smakują mi warzywa wypełnione po brzegi dodatkami, niekoniecznie w postaci mięsa z ryżem. Tym razem polecam Wam paprykę, którą nadziałam solidną porcją kaszy kuskus z suszonymi pomidorami, którą wymieszałam także z cukinią  i porządną porcją suszonych i aromatycznych ziół. Braku mięsa nie odczułam, danie jest bardzo syte(...)chęcią powracam do tego przepisu.  Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 średniej wielkości czerwona papryka 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/3 małej cukinii 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki  2 szczypty wędzonej, słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego

Moja smaczna kuchnia
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 389

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii. Olé! Składniki na 2 porcje

Even Better Food
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 170

życzliwi, jedzenie dobre, a widoki i wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie jak kiedyś Aleksander Wielki podbił kolejny ląd - moje serce. Gorąco polecam. Macedończycy bardzo często jadają faszerowane papryki, najczęściej z mięsem i ryżem. U nas na blogu wersja light. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym Składniki: Farsz(...)średnich białych papryk 500 g pieczarek 250 g brązowego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sól, pieprz 2 łyżki oliwy około 2-3 szklanki bulionu warzywnego Sos: 700-800 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów) 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka

Moja Mama Gotuje
Zupa kremowa z pieczonej papryki 170

czerwonej papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka oliwa z oliwek olej do smażenia sól pieprz słodka sproszkowana papryka Składniki pozwalają na wykonanie 1,5 litra zupy z pieczonej papryki. Przygotowanie. 1. Papryka. Paprykę dobrze umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę układać skórą do dołu smarując jej wnętrze(...)oliwą z oliwek. Doprawić solą morską i pieprzem. Pokroić wzdłuż 3 ząbki i rozłożyć na ćwiartkach papryki. Tak przygotowaną paprykę piec 30 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu.   2. Bulion z cebulą. Przygotowany wcześniej bulion rozgrzać w osobnym garnku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do bulionu. 3. Zupa z pieczonej papryki. Upieczoną

Pij soki wyciskane
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 172

Leczo to jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo, z dużą ilością papryki i cukinii. Jako małe dziecko nie lubiłam papryki, ale potem z czasem ją polubiłam. Często teraz do dań dodaję mnóstwo papryki, a zwłaszcza teraz kiedy dni są coraz zimniejsze(...)smak.  Więc wzięłam się w garść i zrobiłam coś pysznego, ostrego i rozgrzewającego dla rodziny.  U mnie na jednej porcji się nie skończyło. :D  Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm.  pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram  filety z kurczaka

Kuchnia Paulettes
Spaghetti w kubeczkach z papryki, na Halloween. 176

pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo można np. podać sałatkę w wydrążonej dyni, można porobić "straszne" dekoracje na zapiekankach itp. Jednak nic nie wygląda tak fajnie jak papryka stylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać, bo wykrojenie papryk trwa dosłownie kilka minut. Potrzebny jest nóż z ostrą końcówką i spaghetti z ulubionym sosem(...)proponuję sos z pieczonej papryki, bo fajnie dopełnia wygląd kubeczków :-) Składniki: 250 g makaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leczo 190

dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 30 g margaryny lub oliwa(...)oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku cebulę kroimy w piórka i smażymy ją na patelni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula na patelni się zeszkli wrzucamy ją do papryki i dalej dusimy. Kiełbasę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne