Gotuje się bardzo długo ale jest tego wart. Składniki: 200 g wołowiny 140 g buraków 100 g białej kapusty 160 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebulę 1 paprykę 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 1 papryczka chili 50 ml klarowanego masła 15 g boczku 60 g śmietany 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób(...)cukru i soli. Dusić przez 5 minut na dużym ogniu, a następnie przykryć na małym ogniu, aż wszystko się ugotuje. Teraz należy rozdrobnić marchewkę, pietruszkę, pół cebuli, kapustę i paprykę oraz pokroić 160 gramów ziemniaków w kostkę. Podsmażamy marchewki i pietruszkę oraz cebulę przez 2-3 minuty. Przecier pomidorowy rozcieńczyć w bulionie w proporcji 1 do 2. Następnie połączyć
ProstePesto.plSzakszuka to tunezyjski przysmak w postaci jajek smażonych w pikantnych pomidorach i papryce. Najczęściej serwowana jako ciepły posiłek w trakcie pory śniadaniowej. W poniższym przepisie przedstawiam podstawowy przepis na shakshukę, jednak nie ma przeszkód by przepis urozmaicić pieczarkami lub serem mozzarella. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Jajka z pomidorami i papryk\u0105 czyli szakszuka","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/szakszuka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/szakszuka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/szakszuka-480x270.jpg"],"description":"Jajka sadzone sma\u017cone w pikantnych pomidorach i papryce. \u015aniadanie z jajkami na podstawie oryginalnego tunezyjskiego przepisu.","keywords":["cebula","Jajka","jalapeno","kolendra","natka pietruszki","papryka","pomidor"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished
ProstePesto.plKiedy widzę w sklepie ładne, podłużne papryki, a na dodatek są to papryki greckie - nie potrafię im się oprzeć. Muszę kupić. Tak było i tym razem. A że najchętniej robię papryki faszerowane, to i te zostały przeze mnie nadziane. Miałam sporo różnych świeżych ziół, które dodałam do ryżu. Dzięki temu farsz był bardzo aromatyczny. Najlepiej ułożyć papryki(...)upieką.Tym razem zrobiłam dużo sosu. Bulion do sosu można dodawać partiami, w trakcie pieczenia, kiedy widzimy, że sos w naczyniu za bardzo zgęstniał. Polecam! składniki 1 kilogram podłużnych papryk (10 - 12 szt) farsz: ok 400 g krojonych pomidorów z puszki (lub świeże, pokrojone) 1 cebula - drobno posiekana 250 g świeżego szpinaku 300 g ugotowanego ryżu 4 ząbki czosnku
Stare Garyœuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże listki bazylii - skórka cytrynowa - czerwona cebula - pieprz czerwony (skórki) Oraz: - mała, okrągła foremka - wykałaczki(...)Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (lub olejem), oprószamy solą himalajską – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 20 minut (co jakiś czas obracamy). Upieczone papryki wkładamy do worka foliowego (lub zawijamy szczelnie w folię aluminiową) na 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, zostawiamy do ostygnięcia
mojewypiekiinietylkoUwielbiam faszerowaną paprykę chyba od wczesnego dzieciństwa ;p Jednak w moim domu, pomimo zdrowej papryki, było to raczej danie ciężkie – dużą ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej(...)podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól mu przestygnąć. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj dość drobno
Eat me! Fit me!Krążki papryki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem ryżu, cebuli oraz pomidorków to pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. Całość przed podaniem warto posypać zieloną pietruszką. Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania faszerowanych papryk , to ta poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 2 papryki, np. czerwona i zielona(...)mięsa mielonego, np. z szynki 2 małe pomidorki 1/2 czerwonej cebuli 1/5 szklanki ryżu 1/3 szklanki wrzącej wody sól, pieprz ostra papryka do dekoracji starty, żółty ser posiekana zielona pietruszka Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Przygotowane papryki pokroić w miarę grube krążki. Ryż ugotować w 1/3 szklance wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidorki drobno pokroić. Mięso przyprawić
UgotowaćPieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Warto włączyć ją diety, bo to witaminowa rekordzistka. Jest bezcenna dla naszego zdrowia, witaminy C ma 5 razy więcej niż cytryna. Jedzona w sezonie jesienno-wiosennym wzmacnia odporność. Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz(...)udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki, by w łatwy sposób pozbyć się skórki. Składniki: papryka - dowolna ilość Wykonanie: paprykę umyć i ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki. Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp. Możesz przechowywać go przez klika(...)lodówce, lub zapasteryzować (20 min.) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g papryki czerwonej 400 g (1 puszka) pomidorów bez skóry 80 g cebuli 30 g oliwy 8 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonej papryki
SzczyptaSmaQDzisiaj mam dla was przepis na Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Kolorowa propozycja która może być samodzielnym daniem lub przystawką. Uwielbiam takie papryki jeść zarówno na obiad jak i na kolację (generalnie lubię kolacje na ciepło a wy?). To taka klasyczna wersja która każdemu (oprócz wegetarian) przypadnie do gustu. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C a także(...)dobrze wpływają nas naszą cerę), oraz potasu i wapnia. Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki które przyspieszają starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati
W kuchennej krainieNatknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Ponieważ sezon na papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty(...)słodka i ostra papryka zioła - oregano, bazylia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Papryki umyć i przecią wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli papryki są bardzo nieregularne można odciąć te nierówne części, pokroić i wyokrzystać do przygotowania farszu. Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną
Codzienne GotowanieOjczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. Należy do warzyw, które mają bardzo wiele zastosowań w kuchni. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak(...)Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Surowa, gotowana, pieczona, grillowana,marynowana,suszona,wędzona… jednym słowem w kuchni jest niezastąpiona. Papryka pieczona. Składniki: - papryka czerwona (ilość w zależności od potrzeb) - czosnek (ilość według gustu) - różowa sól himalajska - pieprz czerwony ziarnisty - oliwa - gałązki świeżego tymianku Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone
mojewypiekiinietylkoKilka słów nt. frittaty niedawno już napisaliśmy. Było to przy okazji potrawy, którą określiliśmy mianem omletu z papryką, pomidorami i mielonym mięsem , ale technicznie była to frittata. Jest ona, jakby nie patrzyć, rodzajem omletu, jednak pochodzącym z Włoch i dość mocno różniącym się od wywodzących się z Francji, a najpopularniejszych u nas cienkich, często maślanych omletów, które owijamy(...)omlecie. Frittata wg receptury widocznej poniżej jest przeciętnie łatwym do przyrządzenia daniem o tyle, że może wymagać wykonania dość wielu czynności. Dlatego warto np. skorzystać z gotowej grillowanej papryki ze słoika, aby ułatwić sobie pracę. Przy odrobinie wprawy i równoległym wykonaniu pewnych rzeczy, pół godziny powinno nam wówczas wystarczyć. To wprawdzie nadal kiepska propozycja na śniadanie, przy okazji którego rzadko
Kulinarna PokusaŚniadanie z grilla to świetny sposób na rozpoczęcia dnia. A te faszerowane papryki z serem, jajkiem i szczypiorkiem są absolutnie pyszne. Świeże duże papryki smakują najlepiej. Składniki: 5 jajek 2 duże czerwone papryki, oczyszczone, przecięte wzdłużnie na połowę 1 szklanka tartego sera cheddar 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¼ szklanki mleka ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzać połowę grilla do wysokiej(...)temperatury. W średniej misce wymieszać jajka, cheddar, mleko, szczypiorek sól i pieprz. Papryki grillować ciętą stroną do góry, w razie potrzeby przyciąć tak paprykę aby leżało równo na ruszcie. Każdą połówkę papryki wypełnić przygotowaną mieszanką (w ¾). Tak wypełnione papryki grillować w średniej temperaturze. Po 10 minutach ostrożnie przenieść paprykę w nie uruchomioną część grilla (chłodna część rusztu) i grillować metodą
naRuszciedrugiej strony nie będzie też ciężkostrawny, za to dostarczy trochę białka czy witamin. Jego niewątpliwymi zaletami jest też łatwość i szybkość przyrządzenia, jak i całkiem atrakcyjny wygląd. Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 2015-08-18 21:24:17 Sycący, ale lekkostrawny omlet z papryką, pomidorami i mieloną szynką wieprzową. Pożywna i łatwa do przyrządzenia przekąska dobra o każdej(...)porze dnia. Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 1/2 małej zielonej papryki (100g) 1/2 małej czerwonej papryki (100g) 1 mały pomidor (120g) 1/2 małej czerwonej cebuli (60g) 100g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne
Kulinarna PokusaPyszna pasta do kanapek z pieczonej papryki i marchewki, doprawiona słodką i ostrą papryką, cynamonem i sokiem z cytryny. Wyśmienicie sprawdzi się na przyjęciu czy imprezie. Można podać ją również na krakersach. Składniki: z przepisu z bloga Jadłonomia 2 czerwone papryki 3 marchewki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/8 łyżeczki cynamonu(...)łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania warzyw sól 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa natrzeć oliwą i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Wyjąć paprykę i włożyć do woreczka na 10 minut (będzie się łatwiej obierała). Marchewkę zostawić w piekarniku na kolejne 10 minut
Moja Galeria Smakupoczątek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę
Kulinarna PokusaFaszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie. składniki 10 długich, słodkich papryk farsz: 250 g szpinaku 6 ząbków(...)ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz do podania harissa przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem odcisnąć. Papryki umyć, położyć na desce, naciąć wzdłuż na całej długości, usunąć pestki. Włożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą wodą, gotować 5 minut na małym ogniu, następnie papryki
Stare GaryKlasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się(...)mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem. Połączyłam paprykę białą z czerwoną, żeby dodać trochę koloru. Do przyprawienia zdecydowanie polecam słodką wędzoną paprykę w proszku. Daje niesamowity aromat. Przy przygotowaniu ważne jest kontrolowanie papryki, żeby pozostała dość jędrna. Składniki
Pełny talerzDopadło mnie wstrętne przeziębienie. Kichanie prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki(...)dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej bulion 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia sól szczypta
Pełny talerzCiekawa sałatka na imprezę:) Bardzo interesujące połączenie smaków. Sałatka z pieczonym indykiem i papryką Drukuj przepis Składniki 40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól(...)pieprz, czosnek suszony, papryka ostra listonic_name = "Sałatka z pieczonym indykiem i papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki
CoolinarniePLAjvar, czyli pasta z papryki i bakłażanów, na całych Bałkanach jest niezastąpionym dodatkiem do pieczonych mięs. Doskonale sprawdzi się jednak także na kanapkach z wędliną czy serem - zamiast ketchupu. W sieci znajdziecie wiele przepisów na ajvar, różniących się zarówno proporcjami papryki i bakłażanów, jak i dodatkami do pasty. Mój ajvar jest mocno paprykowy, z wyraźnym posmakiem ziół, ale radzę(...)eksperymentować, by opracować skład, który będzie najodpowiedniejszy dla Waszego podniebienia. Upieczoną paprykę trzeba obrać ze skórki Składniki (na ok. 500 ml pasty): 10 średnich papryk (używam tylko czerwonych) 2 spore bakłażany 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek mielona ostra papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego kilka pędów oregano kilka listków
W SMAKsię na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami. Składniki: 6 dużych papryk 2 cebule(...)szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku słodka papryka do smaku Wykonanie: Każdą z papryk kroimy na 4 części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy. Marchew myjemy, obieramy i kroimy
Krakowskie smaki Aniostatnim czasie w sklepach pojawiło się mnóstwo rożnych gatunków papryk. Szczególnie lubię podłużne, które jeszcze nie tak dawno były na naszym rynku rzadkością. Tym razem kupiłam papryki greckie i postanowiłam je nafaszerować kaszą. A że kasza bulgur jest ostatnio moją ulubioną, więc jej właśnie postanowiłam użyć. Farsz wyszedł bardzo smaczny, jeżeli zostanie wam go trochę(...)warto zamrozić i wykorzystać przy kolejnej okazji. Zamrożony farsz to zresztą super sprawa. Przygotowanie faszerowanych papryk zajmuje nam wtedy naprawdę mało czasu. Następnym razem przygotuje podwójną porcję i część zamrożę. składniki10 podłużnych papryk1 szklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 spora cebula - drobno posiekana100 g szpinakupull biber
Stare Garymarchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;Łyżeczka kminku;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę
Gospodyni MiejskaPieczemy jeszcze około 15 min. Przed podaniem żeberka możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 2) Kurczak z orzeszkami w sosie miodowo-sojowym Kurczak z orzeszkami ziemnymi oraz dwoma kolorami papryk w stylu hongkońskim. Genialny słodko-wytrawny smak od którego ciężko się oderwać. To danie z kolei mnie oczarowało! Świetną robotę robi tu sos Honey & Soy, który jest połączeniem(...)skrzydełek czy udek oraz do mięs na grilla. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 500-600 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 70 g (1 saszetka) sosu Honey&Soy Lee Kum Kee 100 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki
Kuchnia MagdaLenywarzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra virgin sól(...)pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy je na blasze, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Papryki muszą być lekko przypalone. Gorące papryki wkładamy do większego pojemnika, szczelnie go zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Pestki wrzucamy na patelnię i prażymy do zrumienienia
KardamonovyDzisiaj w roli głównej, kurczak i papryka. Sezon na paprykę trwa. Bardzo lubię gdy papryka zanim trafi do dania jest upieczona, pozbawiona skóry. Potrawa bardzo smaczna, może Wam też przypadnie do gustu. Polecam. Składniki: 4 udka z kurczaka pozbawione skóry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy(...)łyżeczka oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności od upodobania. Na patelnię wlewamy olej i rozsmarowujemy
Smaki EwySałatka z pieczoną papryką i kolendrą sprawdzi się podczas imprez z rodziną oraz znajomymi. Może być także wspaniałym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypróbowania przepisu Tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz(...)sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk, aby ładnie prezentowała się na stole, co mam nadzieję, że widzicie na zdjęciach Natomiast kolendra dodana do sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą
Kuchnia BazyliiSałatka z pieczoną papryką i kolendrą sprawdzi się podczas imprez z rodziną oraz znajomymi. Może być także wspaniałym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypróbowania przepisu Tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz(...)sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk, aby ładnie prezentowała się na stole, co mam nadzieję, że widzicie na zdjęciach Natomiast kolendra dodana do sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą
Kuchnia Bazyliigotuję obiadów. Owszem, ale są to dania zwykle na dwa dni, bo tak wygodnie. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze lepsze(...)Kukurydzę można dodać świeżą lub z puszki. Jest słodka, chrupiąca i dobrze smakuje w duecie z czarnuszką. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy smakowało! Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 porcje Składniki: 1 czerwona papryka 1/2 dużej cukinii 1/3 puszki z kukurydzy 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów w całości z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki
Moja smaczna kuchniaMamy sezon grzybowy. A ja mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się skusić. Na blogu znajdziecie również paprykę faszerowaną z mięsem, kaszą i inne przepisy. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 8 zielonych papryk 200 g ryżu(...)kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła klarowanego sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbe czosnku majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki. Ryż ugotować. Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać
O kuchni z uczuciemPapryka pieczona z serkiem wiejskim – danie light Papryka pieczona z serkiem wiejskim Papryka pieczona z serkiem wiejskim, to pomysł na szybkie dietetyczne danie. Ostatnio robiąc przegląd lodówki znalazłam serek grani, jajko i na stole była czerwona papryka, a jakby to połączyć ? Test okazał się nad wyraz udany. Papryka pieczona z serkiem(...)wiejskim 1 czerwona papryka 1 opakowanie serka wiejskiego 1 jajko 1/2 pomidora sól, pieprz do smaku szczypiorek Zaczynamy od włączenia piekarnika do 180 C Czerwonej papryce odcięłam górę i delikatnie nożem wycięłam środek z pestkami. Szczypiorek pokroiłam w kawałeczki. W miseczce wymieszałam serek, pokrojonego pomidora oraz jajko i szczypiorek, doprawiłam pieprzem i solą
Kuchnia na wzgórzunazywa się go magicznym :) Romesco to tradycyjny hiszpański sos wywodzący się z miasta Tarragona w Katalonii. Przygotowuje się go na bazie pomidorów, czosnku, migdałów, orzechów laskowych, oliwy i suszonej papryki ñora ( nyora (kat.), u nas raczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często(...)się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku pomidorów i papryki z orzechami. Dla mnie rewelacja! Podałam go z grillowanymi krewetkami i cukinią. Oczywiście można znaleźć różne przepisy na sos romesco różniące się niuansami. Ja skorzystałam z tego , bo sposób przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwadania wymagające minimum wysiłku (szczególnie, gdy piramida z prania mruga do mnie z kąta pokoju :P). Taka właśnie jest dzisiejsza zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki - uroczo nieskomplikowana, a przy tym jaka pyszna! Papryka i pomidory w połączeniu z pieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła i smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień(...)Bardzo lubię zupy, ale nie zawsze chce mi się gotować warzywny bulion, a kostek rosołowych nie używam. Dlatego tak cenię przepisy, w których bulion jest zbędny. Jak tutaj - pomidorki, paprykę i czosnek po prostu pieczemy, a potem wraz z przyprawami miksujemy w blenderze. Zupa smakuje trochę jak sos pomidorowy, co mi odpowiada, bo kto nie lubi pomidorowego sosu? :) Polecam również
Chilli Czosnek i OliwaPasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą(...)ostatnie promienie słońca niedługo się skończą i będzie niemal niemożliwe je dostać. Składniki: makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubella - 1 opakowanie kwiaty cukinii - 12 sztuk 1 białko jajka czerwona papryka (można użyć typowej papryki, ale lepiej poszukać tej słodkiej podłużnej) - 0,5 kg 1 nieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią) 1 biała cebula 1 ząbek czosnku passata
Poezja Smaków - blog kulinarnyPapryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni. Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz i sól. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem- jak przygotować? Kroimy cebulę oraz siekamy czosnek i pietruszkę. Trzemy żółty ser. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy mielone mięso i podsmażamy do przyrumienienia. W misce mieszamy mięso, czosnek , cebulę z pietruszką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj . Może i Wy skusicie się na taki obiad. Składniki 10 szt papryk zielonych lub czerwonych(...)mięsa mielonego 300 g ryżu 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 250 g serka mascarpone sól bazylia pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso
O kuchni z uczuciemPulpety z papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka(...)żółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki
Smak mojego domuDziś przepis, który tuptał za mną już drugi tydzień. Miałam smaka na paprykę i tak sobie myślałam co by tu z niej zrobić. Oczywiście za długo myślałam, a zrobiłam raz dwa i wcale nie z tym nad czym tak dumałam ;-) Jak zwykle wyszło łatwo, szybko, smacznie i nawet całkiem ładnie ;-) Papryka faszerowana w cieście francuskim PAPRYKA FASZEROWANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM(...)papryka 1 kiełbaska chorizo 1 jajko na twardo 4 plastry sera żółtego 1/2 opakowania ciasta francuskiego Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Oczyszczone połówki papryki wykładamy plasterkiem żółtego sera, na żółty ser wykładamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo z jajkiem na twardo. Na wierzch układamy kolejny plasterek żółtego sera. Do środka możemy również włożyć drobno posiekany szczypiorek
peggiwkuchniDzisiaj propozycja na ciekawy obiad lub ciepłą przekąskę na zbliżającego się Sylwestra :) Zapraszam na faszerowaną paprykę. Zawsze, gdy ją zrobię, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko ją piekę. Faszerowana papryka jest pyszna i bardzo prosta do zrobienia. Zdecydowanie częściej musi gościć na moim stole :) Paprykę faszerowaną można przygotować wcześniej, a w czasie Sylwestra tylko podgrzać :) Składniki: 10 małych papryk(...)doprawiamy Vegetą, oregano, bazylią, pieprzem i solą. Farsz nie może być mdły. Na koniec mięso, ryż i pieczarki (łącznie z wodą, której nie odparowaliśmy) łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy góry kapeluszy (tylko część z gałązką), wyjmujemy pestki. Tak przygotowane papryki napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do piekarnika (nie musi być nagrzany). Papryka
Smak mojego domuzdrowe zawiera złożone węglowodany i pełno wartościowe białko . Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g) 1 brokuł (około 500g) 1 strąk papryki czerwonej 400 g pieczarek 1 puszka 400 g pomidorów krojonych w zalewie lub przecieru pomidorowego do smaku sól , pieprz olej do smażenia do zamarynowania piersi kurczaka : około 50 ml oleju(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej Link do filmu z przygotowania : Kasza gryczana z warzywami https://www.youtube.com/watch?v=BKKtH7GKjGw Przygotowanie : Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę . Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz ,pieprz cayenne , paprykę słodką i dokładnie mieszam . Do marynaty
Uwaga Babcia Gotujeoczywiście grzyby, których w tym roku nieco mniej, ale zawsze trochę się w lesie znajdzie. Ponieważ cudownie obrodziły mi krzaki jalapeno, zaczęłam faszerować grubsze okazy i zjadać jak zwykłą paprykę. W mojej rodzinie nie przepadają za ostrymi potrawami, więc robię je zazwyczaj dla siebie, innym przygotowując mniej pikantne zestawienia. Składniki (na 5 porcji) : 10 lub więcej papryk (u mnie odmiany(...)pomidorowej) 7 jalapeno (lub słodkie papryki) 100 ml szklanki kaszy jaglanej 200 g pieczonej dyni (masa przed pieczeniem) 6 ugotowanych grzybów (u mnie maślaki pstre) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego cebula sól pieprz suszony majeranek 3 łyżki oliwy Kaszę jaglaną dobrze wypłukać (jakby przecierając ją między palcami) w kilku wodach. Ugotować kaszę w 220 ml wody. Odstawić kaszę pod przykryciem
Weekendy w domu i ogrodziemoich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie". Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową(...)gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem. Składniki na 4 porcje - mięso wieprzowe 1/2 kg - papryka 3 szt różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili 2 - 3 szt. - pomidory 5 6 szt - marchew 1 szt - papryka mielona słodka 1 łyżka - sól do smaku - pieprz cayenne - bulion 1 litr - olej do smażenia Wykonanie - umyć warzywa oraz mięso
Eli GotowaniePapryk Ci u mnie dostatek, a rozsmakowałam się w pieczonych i faszerowanych. Dziś zatem kolejna (trzecia odsłona) powstała przy okazji przeglądu lodówki. Magiczny składnik w postaci pasty tahini wyczarował danie, do którego będę wracać :) Co za smak!!! :D Składniki (na porcję): 3 papryki mały mięsisty pomidor pół chili ok. 5 cm łodygi selera naciowego 3 gałązki natki pietruszki dymka(...)łyżeczki pasty tahini sól 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki kozieradki olej Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier. Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę dołu, by mogły pionowo stać i się nie przewracały. Kapelusze zostawić do przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu. Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne. Obtoczyć
Weekendy w domu i ogrodziePrzedstawiam kolejne danie z mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki(...)ostrej papryki Kostka bulionowa 100 ml śmietany 18% słodkiej 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Papryki podpiekamy przez około 15 minut w temp. 180 o C ( chodzi o to aby zdjąć skórę ). Do mięsa mielonego dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) ½ łyżeczki papryki słodkiej i ¼ ostrej oraz wbijamy jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane
Smaki EwyPapryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny oleju(...)lubię go w marynowanej papryce . Z całą pewnością mogę stwierdzić , że zalewa ze szwedzkiej sałatki świetnie sprawdza się także w przypadku czerwonej papryki Składniki : 3 kg czerwonej grubościennej słodkiej papryki typu block 1 łyżka oleju na słoik 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik 1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego na słoik zalewa : 2,5 l wody 6 szklanek octu
Ogrodnik w podróżytargu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko zapieczone w papryce, polane pomidorowym sosem. Cóż można chcieć lepszego. Składniki 12 szt mniejszych papryk (czerwone, zielone i żółte) 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 puszki(...)pomidorów 1,2 szklanki wody 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor
O kuchni z uczuciemKolejna w moim domu odsłona faszerowanej, gotowanej papryki, tym razem z nadzieniem jakiego nie próbowałam: kaszą bulgur z makaronem vermicelli. Kupiłam je jako gotową mieszankę w markecie na T ;) Wyszła bardzo pyszna papryka:) Nadzienie smakowało trochę jakby było z ryżu :) Składniki: - 6 czerwonych papryk, - 200 g kaszy bulgur z makaronem vermicelli, - 2 duże pieczarki, - 1 nieduża cukinia, - 1 ząbek czosnku(...)łyżki kaszy manny - przyprawy: sól pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, pieprz kajeński, - koncentrat pomidorowy, - 3 szt ziela angielskiego, - 2 liście laurowe, - lubczyk, - sól. pieprz. Wykonanie: Wsypać bulgur z makaronem na wrzątek (zgodnie z ilością podaną na opakowaniu), pod koniec gotowania dodać starte na grubej tarce pieczarki i cukinię. Chwilę razem gotować, przyprawić do smaku, dodać kaszę mannę, wymieszać i gotować
Co na wege obiad?mnie na kolana. Zjadłem, dostałem dokładkę, znów zjadłem, próbuję podnieść się z kolan, na które padłem, a tu cios znienacka i kompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni wjeżdżają faszerowane papryki! Łaaaał! Zjadłem jedną, zjadłem drugą, próbuję dojść do siebie po dość ciężkim przeżyciu, a tu kolejna ciężka artyleria! Na deser biszkopt kakaowy z morelami! Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci kawałek(...)Dość! Jestem pełny! Uff... Ja pierdziu, no tyle zajebiaszczych rzeczy w jeden dzień to nie jadłem chyba od przed wojny! :) Teraz zatem podzielę się z wami przepisem na faszerowane papryki, a kakaowy biszkopt z morelami będzie jutro :) Jak to zawsze u Magdy ilość składników nie jest zbyt precyzyjna (właściwie to jest zupełnie nieokreślona) więc to trzeba sobie samemu według gustu
Marder&Marder ManufactureLubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki, która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w słoje, by było(...)czas, gdy zdrożeje :) Składniki: 1 kg papryki (czerwona, żółta i zielona) 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Polecam użyć różnokolorowej papryki, gdyż w daniach z dodatkiem pomidorów (np. leczo), sama czerwona papryką nam zniknie, a dla oka przyjemniej wyglądają kolorowe dania. Paprykę i cebulę kroimy w nieduże kosteczki lub paseczki. Całość razem dobrze mieszamy, a następnie napełniamy
Smakowy RajOstatnio strasznie mieliśmy ochotę na paprykę :) Jesteśmy fanami papryki i wszelkich jej odmian. Zauważyliście zapewne śledząc naszego bloga, że już było kilka wersji dań z papryką. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się kolejnym naszym pomysłem na super paprykę. Oczywiście najsmaczniejsza jest nadziewana i taki też dzisiaj będzie przepis. Danie w sumie bardzo szybkie do zrobienia i nie przysparza większych kłopotów wykonawczych. Poradzicie(...)sobie bez problemów. No to bierzmy się do pracy :) Faszerowana papryka z kaszką kuskus, pieczarkami i selerem naciowym (4 osoby) Składniki: 4 duże papryki 1 szklanka kaszki kuskus 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 kostki bulionowej warzywnej żółty ser pieprz, grzybowy sos sojowy, cząber, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, oliwa z oliwek Farsz przygotowujemy zaczynając od pokrojenia
vegetaniecebule 8 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych 1/2 kostki bulionowej wieprzowej włoszczyzna : 1 marchew, natka pietruszki, 1 cebula, 1/4 selera, 1 biała pietruszka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 5-6 ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, majeranek 2 łyżki czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa(...)warzywa staną się miękkie. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku do momentu aż skórka na paprykach popęka. Następnie upieczoną paprykę każdą z osobna zawijamy w folie aluminiowa
ClauditteMissCooking