ostatnim czasie w sklepach pojawiło się mnóstwo rożnych gatunków papryk. Szczególnie lubię podłużne, które jeszcze nie tak dawno były na naszym rynku rzadkością. Tym razem kupiłam papryki greckie i postanowiłam je nafaszerować kaszą. A że kasza bulgur jest ostatnio moją ulubioną, więc jej właśnie postanowiłam użyć. Farsz wyszedł bardzo smaczny, jeżeli zostanie wam go trochę(...)warto zamrozić i wykorzystać przy kolejnej okazji. Zamrożony farsz to zresztą super sprawa. Przygotowanie faszerowanych papryk zajmuje nam wtedy naprawdę mało czasu. Następnym razem przygotuje podwójną porcję i część zamrożę. składniki10 podłużnych papryk1 szklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu5 ząbków czosnku1 puszka pomidorów1 spora cebula - drobno posiekana100 g szpinakupull biber
Stare Garymarchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;Łyżeczka kminku;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę
Gospodyni MiejskaPieczemy jeszcze około 15 min. Przed podaniem żeberka możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. 2) Kurczak z orzeszkami w sosie miodowo-sojowym Kurczak z orzeszkami ziemnymi oraz dwoma kolorami papryk w stylu hongkońskim. Genialny słodko-wytrawny smak od którego ciężko się oderwać. To danie z kolei mnie oczarowało! Świetną robotę robi tu sos Honey & Soy, który jest połączeniem(...)skrzydełek czy udek oraz do mięs na grilla. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 500-600 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej 70 g (1 saszetka) sosu Honey&Soy Lee Kum Kee 100 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki
Kuchnia MagdaLenywarzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra virgin sól(...)pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy je na blasze, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Papryki muszą być lekko przypalone. Gorące papryki wkładamy do większego pojemnika, szczelnie go zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Pestki wrzucamy na patelnię i prażymy do zrumienienia
KardamonovyDzisiaj w roli głównej, kurczak i papryka. Sezon na paprykę trwa. Bardzo lubię gdy papryka zanim trafi do dania jest upieczona, pozbawiona skóry. Potrawa bardzo smaczna, może Wam też przypadnie do gustu. Polecam. Składniki: 4 udka z kurczaka pozbawione skóry 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona Sól Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Serek topiony – trójkąt śmietankowy(...)łyżeczka oleju woda Wykonanie: Paprykę kroimy na cztery lub sześć części, pieczemy ( ułożone skórką do góry ) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką, słodką i ostrą w zależności od upodobania. Na patelnię wlewamy olej i rozsmarowujemy
Smaki EwySałatka z pieczoną papryką i kolendrą sprawdzi się podczas imprez z rodziną oraz znajomymi. Może być także wspaniałym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypróbowania przepisu Tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz(...)sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk, aby ładnie prezentowała się na stole, co mam nadzieję, że widzicie na zdjęciach Natomiast kolendra dodana do sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą
Kuchnia BazyliiSałatka z pieczoną papryką i kolendrą sprawdzi się podczas imprez z rodziną oraz znajomymi. Może być także wspaniałym dodatkiem do grilla. Zapraszam do wypróbowania przepisu Tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię przetworzoną paprykę, jest dla mnie dużo lepsza niż surowa. Pieczona czy grillowana ma to do siebie, że jest lekko słodka – proces pieczenia wydobywa z niej całą słodycz(...)sałatki oczywiście dodałam ser, ser feta, ale możecie użyć także sera koziego czy pleśniowego – ważne, aby był ostrzejszy. W sałatce użyłam trzech kolorów papryk, aby ładnie prezentowała się na stole, co mam nadzieję, że widzicie na zdjęciach Natomiast kolendra dodana do sałatki nadała jej oryginalnego charakteru. Nie chciałam całości traktować żadnym ciężkim sosem, dlatego delikatnie ją skropiłam oliwą
Kuchnia Bazyliigotuję obiadów. Owszem, ale są to dania zwykle na dwa dni, bo tak wygodnie. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie na bazie popularnych w tym okresie warzyw: jest cukinia, papryka i kukurydza, dużo suszonych ziół i moja ukochana czarnuszka. Obiad gotowy w niecały kwadrans. Do tego podam kuskus i gotowe. Danie to można spokojnie zamrozić, a na drugi dzień jest jeszcze lepsze(...)Kukurydzę można dodać świeżą lub z puszki. Jest słodka, chrupiąca i dobrze smakuje w duecie z czarnuszką. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie czy smakowało! Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 porcje Składniki: 1 czerwona papryka 1/2 dużej cukinii 1/3 puszki z kukurydzy 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów w całości z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki
Moja smaczna kuchniaMamy sezon grzybowy. A ja mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się skusić. Na blogu znajdziecie również paprykę faszerowaną z mięsem, kaszą i inne przepisy. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 8 zielonych papryk 200 g ryżu(...)kurek 1/2 pęczka koperku 1 cebula 2 łyzki masła klarowanego sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbe czosnku majeranek papryka słodka bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki. Ryż ugotować. Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać
O kuchni z uczuciemPapryka pieczona z serkiem wiejskim – danie light Papryka pieczona z serkiem wiejskim Papryka pieczona z serkiem wiejskim, to pomysł na szybkie dietetyczne danie. Ostatnio robiąc przegląd lodówki znalazłam serek grani, jajko i na stole była czerwona papryka, a jakby to połączyć ? Test okazał się nad wyraz udany. Papryka pieczona z serkiem(...)wiejskim 1 czerwona papryka 1 opakowanie serka wiejskiego 1 jajko 1/2 pomidora sól, pieprz do smaku szczypiorek Zaczynamy od włączenia piekarnika do 180 C Czerwonej papryce odcięłam górę i delikatnie nożem wycięłam środek z pestkami. Szczypiorek pokroiłam w kawałeczki. W miseczce wymieszałam serek, pokrojonego pomidora oraz jajko i szczypiorek, doprawiłam pieprzem i solą
Kuchnia na wzgórzunazywa się go magicznym :) Romesco to tradycyjny hiszpański sos wywodzący się z miasta Tarragona w Katalonii. Przygotowuje się go na bazie pomidorów, czosnku, migdałów, orzechów laskowych, oliwy i suszonej papryki ñora ( nyora (kat.), u nas raczej nie osiągalnej, dlatego zastępowanej pieczoną czerwoną papryką. Sos romesco to obowiązkowy dodatek do grillowanych calçots , czyli katalońskiej odmiany zielonych młodych cebulek, ale równie często(...)się także jako dip do chipsów, nachosów i innych przekąsek. ➤ Spróbuj także innych sosów: bałkańskiego ajwaru greckiego sosu tzatziki tunezyjskiej harissy Sos romesco to przepyszne połączenie smaku pomidorów i papryki z orzechami. Dla mnie rewelacja! Podałam go z grillowanymi krewetkami i cukinią. Oczywiście można znaleźć różne przepisy na sos romesco różniące się niuansami. Ja skorzystałam z tego , bo sposób przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwadania wymagające minimum wysiłku (szczególnie, gdy piramida z prania mruga do mnie z kąta pokoju :P). Taka właśnie jest dzisiejsza zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki - uroczo nieskomplikowana, a przy tym jaka pyszna! Papryka i pomidory w połączeniu z pieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła i smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień(...)Bardzo lubię zupy, ale nie zawsze chce mi się gotować warzywny bulion, a kostek rosołowych nie używam. Dlatego tak cenię przepisy, w których bulion jest zbędny. Jak tutaj - pomidorki, paprykę i czosnek po prostu pieczemy, a potem wraz z przyprawami miksujemy w blenderze. Zupa smakuje trochę jak sos pomidorowy, co mi odpowiada, bo kto nie lubi pomidorowego sosu? :) Polecam również
Chilli Czosnek i OliwaPasta ajvar to bałkański specjał zrobiony z pieczonych warzyw, gdzie większość z nich stanowi papryka. Na nasze szczęście pasta (choć też dostępna w sklepach), jest bardzo prosta do wykonania. Powiem Wam, że warto od razu zrobić sobie jej więcej by wykorzystać do gulaszów, makaronów - bo jest naprawdę bardzo smaczna i można używać ją na wiele sposobów. A sama papryka którą(...)ostatnie promienie słońca niedługo się skończą i będzie niemal niemożliwe je dostać. Składniki: makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubella - 1 opakowanie kwiaty cukinii - 12 sztuk 1 białko jajka czerwona papryka (można użyć typowej papryki, ale lepiej poszukać tej słodkiej podłużnej) - 0,5 kg 1 nieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią) 1 biała cebula 1 ząbek czosnku passata
Poezja Smaków - blog kulinarnyPapryka to warzywo najczęściej kojarzone z przyrządzaniem surówek i sałatek. Tymczasem papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to pyszne, sycące i zdrowe danie obiadowe. Chętnie zjemy je szczególnie w upalne dni. Składniki: 4 papryki pomidorowe, 25 dag żółtego sera, 1 woreczek ryżu, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 300 g mielonego mięsa, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżki posiekanej zielonej pietruszki, pieprz i sól. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem- jak przygotować? Kroimy cebulę oraz siekamy czosnek i pietruszkę. Trzemy żółty ser. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 175 C. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy mielone mięso i podsmażamy do przyrumienienia. W misce mieszamy mięso, czosnek , cebulę z pietruszką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj . Może i Wy skusicie się na taki obiad. Składniki 10 szt papryk zielonych lub czerwonych(...)mięsa mielonego 300 g ryżu 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Sos 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu 250 g serka mascarpone sól bazylia pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso
O kuchni z uczuciem