papryka - 32566 przepisów (strona:23/2172)

Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami 110

moim blogu, bo dużymi krokami nadchodzi jesień, a właśnie wtedy najbardziej smakują mi warzywa wypełnione po brzegi dodatkami, niekoniecznie w postaci mięsa z ryżem. Tym razem polecam Wam paprykę, którą nadziałam solidną porcją kaszy kuskus z suszonymi pomidorami, którą wymieszałam także z cukinią  i porządną porcją suszonych i aromatycznych ziół. Braku mięsa nie odczułam, danie jest bardzo syte(...)chęcią powracam do tego przepisu.  Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 średniej wielkości czerwona papryka 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/3 małej cukinii 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki  2 szczypty wędzonej, słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego

Moja smaczna kuchnia
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 391

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie pełne fantastycznego smaku, autentyczne, kolorowe i odżywcze danie, rodem z gorącej Hiszpanii. Olé! Składniki na 2 porcje

Even Better Food
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 171

życzliwi, jedzenie dobre, a widoki i wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie jak kiedyś Aleksander Wielki podbił kolejny ląd - moje serce. Gorąco polecam. Macedończycy bardzo często jadają faszerowane papryki, najczęściej z mięsem i ryżem. U nas na blogu wersja light. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym Składniki: Farsz(...)średnich białych papryk 500 g pieczarek 250 g brązowego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii Sól, pieprz 2 łyżki oliwy około 2-3 szklanki bulionu warzywnego Sos: 700-800 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów) 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka

Moja Mama Gotuje
Zupa kremowa z pieczonej papryki 172

czerwonej papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu z indyka oliwa z oliwek olej do smażenia sól pieprz słodka sproszkowana papryka Składniki pozwalają na wykonanie 1,5 litra zupy z pieczonej papryki. Przygotowanie. 1. Papryka. Paprykę dobrze umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paprykę układać skórą do dołu smarując jej wnętrze(...)oliwą z oliwek. Doprawić solą morską i pieprzem. Pokroić wzdłuż 3 ząbki i rozłożyć na ćwiartkach papryki. Tak przygotowaną paprykę piec 30 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu.   2. Bulion z cebulą. Przygotowany wcześniej bulion rozgrzać w osobnym garnku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dodać do bulionu. 3. Zupa z pieczonej papryki. Upieczoną

Pij soki wyciskane
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 173

Leczo to jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo, z dużą ilością papryki i cukinii. Jako małe dziecko nie lubiłam papryki, ale potem z czasem ją polubiłam. Często teraz do dań dodaję mnóstwo papryki, a zwłaszcza teraz kiedy dni są coraz zimniejsze(...)smak.  Więc wzięłam się w garść i zrobiłam coś pysznego, ostrego i rozgrzewającego dla rodziny.  U mnie na jednej porcji się nie skończyło. :D  Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm.  pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram  filety z kurczaka

Kuchnia Paulettes
Spaghetti w kubeczkach z papryki, na Halloween. 179

pomiędzy kilkoma propozycjami które zamierzałam Wam pokazać, bo można np. podać sałatkę w wydrążonej dyni, można porobić "straszne" dekoracje na zapiekankach itp. Jednak nic nie wygląda tak fajnie jak papryka stylizowana na duszki, nadziana makaronem spaghetti. Nie trzeba tutaj bardzo się wysilać, bo wykrojenie papryk trwa dosłownie kilka minut. Potrzebny jest nóż z ostrą końcówką i spaghetti z ulubionym sosem(...)proponuję sos z pieczonej papryki, bo fajnie dopełnia wygląd kubeczków :-) Składniki: 250 g makaronu spaghetti Lubella 6 papryk czerwonych jako kubeczki (zwrócić uwagę na spód, by był w miarę prosty jak butelka od napojów) 3 papryki do sosu 100 ml soku pomidorowego ząbek czosnku sól, pieprz, bazylia jako przyprawy ulubione świeże zioła do oprószenia wierzchu Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leczo 191

dużą ilością warzyw oraz mięsa. Obecnie jest bardzo dużo różnych sposobów przyrządzania tego dania. Ja jednak zapraszam do powrotu do klasyki. Podstawą pysznego leczo jest czerwona i chrupiąca papryka. Składniki: 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta 4 cebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 30 g margaryny lub oliwa(...)oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku cebulę kroimy w piórka i smażymy ją na patelni. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Pokrojoną paprykę wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula na patelni się zeszkli wrzucamy ją do papryki i dalej dusimy. Kiełbasę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Przetwory: Jak zrobić idealne leczo paprykowe :) 162

Prawdziwe węgierskie leczo przygotowuje się z papryki pomidorów i cebuli smażonych na prawdziwym dobrej jakości oleju rzepakowym lub na wędzonej słoninie, w oryginalnej wersji nie dodaje się mięsa ani cukinii (tak przynajmniej podają niektóre źródła). O czym trzeba pamiętać przygotowując prawdziwe idealne leczo? Po przeanalizowaniu wielu przepisów z wielu różnych książek kulinarnych (zarówno tych starszych jak i tych młodszych) oraz(...)blogów kulinarnych w końcu otrzymałam leczo, które bardzo mi smakuje, zazwyczaj nie mogę wytrzymać zjadam je przed zimą i później dorabiam kolejne. Smak letnich pomidorów i papryki w środku zimy to luksus na który mogą sobie pozwolić tylko ci, którzy mają siłę i czas na przygotowanie przetworów :) :) A oto sekrety lecza idealnego :) Papryka- prawdziwe leczo robi się z węgierskich papryk

zdrowa vege kuchnia
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 149

Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze  i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej(...)Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula, 3 ząbki czosnku, 15 pomidorków cherry, 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 100 g koncentratu pomidorowego,  1 puszka

Moniki Smakołyki
Domowe przyprawy – chili 165

moich przepisach często używam chili. Dziś pokażę, jak w prosty sposób przygotować własne chili, które będzie miało doskonały aromat! Do przygotowania domowego chili potrzebujemy: Ostra papryka Szczelny słoiczek Paprykę wybieramy taką, jaka nam najbardziej odpowiada. Kolor nie ma żadnego znaczenia. Im ostrzejszą paprykę wybierzemy, tym ostrzejsza będzie nasza przyprawa. Umytą i osuszoną paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni. Trzymamy paprykę w piecu przez 25 minut. Po tym czasie możemy wyłączyć piekarnik, ale bez otwierania zostawiamy paprykę w środku. Pozwalamy jej się dobrze wysuszyć. Czynność tę powtarzamy do momentu, aż papryka będzie sucha (zazwyczaj 2-3 razy, można trzymać dłużej włączony piekarnik i wysuszyć paprykę od razu – ja preferuję oszczędnościowe rozwiązanie). Jeżeli masz maszynę do suszenia – z powodzeniem

MarcinChef
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 147

Dzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka(...)domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę

Smak mojego domu
8 domowych mieszanek przypraw - bez chemii. 365

nadmiar soli i glutaminianu, ale też mąkę, cukier, karmel czy olej. Spójrzcie na skład jednej z dostępnych na rynku przypraw do mięs: wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, mąka pszenna , sól, papryka (7,9%), cukier , cebula (2,5%), koncentrat pomidorowy (2%), olej palmowy , czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, ekstrakty warzywne (cebula, papryka), oregano, tymianek, barwnik: karmel amoniakalny , majeranek, papryka ostra, substancja(...)uwzględniłam soli. Myślę, że najlepiej dodawać ją w trakcie robienie potraw, w ilościach jakie preferujemy. Oczywiście im mniej tym lepiej :) 1. Czerwona przyprawa do mięs 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki cząbru 1 łyżeczka pieprzu 2. Przyprawa do marynowania mięs 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka oregano

Powiedz dietom nie
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami 211

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami to moja propozycja jesiennego dania. Gdy wrzuciłam zdjęcie gotowego dania na FB zaczęły się pytania o przepis, było bardzo dużo chętnych, bo niby ta papryka taka apetyczna, a i farsz niczego sobie, wszyscy byli chętni by je przygotować Napisałam, więc szybko ten przepis, który jest szybki i łatwy. No i danie smaczne, gwarantuję(...)Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu, ale w tym zestawieniu smakowym, które ja proponuję na 100 % danie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa-krem z pieczonej papryki 153

Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca zupa Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Pieczona papryka bez skórki 177

wszyscy o tym wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Pieczoną paprykę bez skórki możemy wykorzystać np. do zapiekanki (przepis na Zapiekankę wegetariańską już niebawem pojawi się na blogu). Składniki: 4 papryki   Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Papryki umyj(...)osusz. Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż

Moja Delicja
Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli. 150

Tak szczerze powiedziawszy to nie jestem entuzjastką tego typu dań, ale muszę przyznać, że jest całkiem dobre, a nawet powiem, że pyszne. Pierwszy raz jadłam i

Smakowy Raj
Kapusta pekińska w surówce z papryką, cebulą i jogurtem 238

Surówkę z kapusty pekińskiej lubią często nawet Ci, którzy taka ze zwykłej, białej kapusty nie odpowiada. Pekinka jest delikatniejsza w smaku. Można ją łączyć z różnymi

Smaczna Pyza
Omlet pod rukolą, z papryką, oliwkami i camembertem 128

Omlet ma jedną wielką zaletę :)Można mu wcisnąć absolutnie wszystkie dodatki. Jest idealnym daniem w tzw. dniu czyszczenia lodówki, co najczęściej ma miejsce przed urlopem. A

bistro mama
Dawno temu... czyli pachnący wędzoną papryką gulasz zapiekany z ziemniakami :) 176

Niedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z przepiórczych jajeczek pachnąca wędzoną papryką 142

Wielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z jajkami, pewnie nie tylko mi, i jak tu przetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łupacz w mleczku kokosowym, z papryka i pomidorami czyli Środowe Rybki odc.38 165

Nim zajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z makreli z papryką 157

Dosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam!składniki1 makrela wędzona, 

Stare Gary
Kalafiorowa z papryką i kurkami 147

                 Jakiś czas temu dostałam do przetestowania kilka paczek makaronu. Jest to Makaron Międzybrodzki. Na pierwszy ogień poszedł makaron w kształcie ryżu. Miałam już taki makaron ale

Ewa w kuchni
Pasta rybna z papryką 96

Rozwiń i czytaj przepis :

Ewa w kuchni
Pierogi z kapustą papryką i mięsem 129

                                 Jeśli zostały Wam jakieś kawałki różnych mięs i warzyw to nic nie wyrzucaj ( oczywiście jeśli nadają się jeszcze do spożycia ) tylko zrób pyszny farsz do pierogów

Ewa w kuchni
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 131

                      Po raz kolejny dostałam do testów produkt od Tupperware. jest to przyrząd do robienia pierożków typu ravioli. Zaletą tego produktu jest to, że najwięcej pracy jest

Ewa w kuchni
duszona papryka nadziana ryżem z mięsem drobiowym... 159

Składniki: 6 duże papryka czerwona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1/2 kg mielone z drobiu, 1 sztuka cebula posiekana, 4 sztuki czosnek ząbki posiekane, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka natka pietruszki siekana, 1 łyżka koperek siekany, 1 sztuka jajkaz papryki odciąć od brzegu z 1,5 cm czubek razem z ogonkiem ze środka papryki usunąć(...)pestki i paprykę opłukać ugotowany ryż wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem i resztą przypraw i składników nakładać farsz do papryk lekko ubijając papryki wybieram takie, aby mogły stać i nie miały czubka ostrego do garnka włożyć wkład do pary lub sitko rozkładane - papryki się nie przypalą garnek dobrać do wysokości papryk skropić papryki oliwą i pod przykryciem dusić na mniejszym

W Mojej Kuchni Lubię
pomidory z papryką chilli jak keczup-sos... 185

Składniki: pomidory - ile potrzeba papryczka chili - ile potrzeba żelfix - ile potrzeba cukier - ile potrzeba sól - ile potrzeba woda - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy

W Mojej Kuchni Lubię
Udka zapiekane z papryką i cebulą 293

Udka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z  tego przepisu 2 udkasól, przyprawa typu vegeta1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowejUdka przyprawić lekko

Praktyczna pl
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką 869

Kolejna domowa wędlina po łopatce peklowanej, do przygotowania której nie potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości

Smaczna Pyza
Placki ziemniaczane i szaszłyki z papryką! Sielsko - anielsko! 144

Wreszcie nadszedł czas na mojego pierwszego grilla w tym roku, było to jakiś czas temu podczas urlopu. Niestety w tym roku ogrom obowiązków w pracy spowodował

SMYKWKUCHNI
Przetwory. Grzyby. Galaretek kolczasty w marynacie z papryką i cebulą 236

Galaretek kolczasty to ciekawy grzyb - już go Wam pokazywałam a opis gatunku znajdziecie w atlasie. To, że można go jeść na surowo wiedzą nawet dzieci moich

Smaczna Pyza
Ogórki konserwowe w curry i papryce 249

W zeszłym roku pierwszy raz robiłam ogórki z curry i był to pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce.  W tym roku zrobiłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami 38

Wśród kulinarnych odkryć, które kuszą swoim aromatem i smakiem, niezmiennym powodzeniem cieszy się potrawka z kurczakiem, papryką i suszonymi pomidorami, serwowana na delikatnych plackach ziemniaczanych. To połączenie soczystego kurczaka, słodkiej papryki oraz intensywnych, suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie, które rozgrzewa serca i podniebienia smakoszy. Na pierwszy rzut oka, może wydawać się, że przygotowanie tego dania jest czasochłonne, jednak dzięki kilku(...)sprytnym kulinarnym sztuczkom, można stworzyć go w mgnieniu oka. Najpierw kurczak jest delikatnie podsmażany z aromatycznymi przyprawami, aż nabierze apetycznej złocistości. Następnie dodajemy pokrojoną w paski kolorową paprykę, która nie tylko nadaje potrawce świeżości, ale także dostarcza obfitości witamin i minerałów. Wisienką na torcie są suszone pomidory, które swoim intensywnym smakiem skupiają w sobie esencję letnich promieni słonecznych. To zestawienie

nietylkopasta.pl
Schab w sosie z czerwoną papryką 70

Schab w sosie z czerwoną papryką – idealny na obiad Szukacie pomysłu na obiad? Dziś polecam Wam klasykę w nico wzbogaconej wersji. Schab w sosie z czerwoną papryką. Moja rodzina uwielbia to danie. Tak przygotowany schab idealnie smakuje z ziemniakami i zestawem ulubionych surówek. U nas najczęściej pojawia się klasyczna surówka z białej kapusty i sałata na słodko dla dzieci(...)obiadu jest bardzo proste. Wystarczy wszystko odpowiednio pokroić, chwilę podsmażyć i dusić do miękkości. Oczywiście przyda się tu dobrej jakości patelnia z pokrywką. Ja przygotowałam schab w sosie z papryką na patelni tytanowej Woll. Schab w sosie z patelni tytanowej Woll Jeśli chodzi o patelnie to mam ich kilka Jednak są takie bez których nie wyobrażam sobie już mojej kuchni

Słodkie okruszki
Przepis na oryginalny barszcz po ukraińsku 75

Gotuje się bardzo długo ale jest tego wart. Składniki: 200 g wołowiny 140 g buraków 100 g białej kapusty 160 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebulę 1 paprykę 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 1 papryczka chili 50 ml klarowanego masła 15 g boczku 60 g śmietany 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób(...)cukru i soli. Dusić przez 5 minut na dużym ogniu, a następnie przykryć na małym ogniu, aż wszystko się ugotuje. Teraz należy rozdrobnić marchewkę, pietruszkę, pół cebuli, kapustę i paprykę oraz pokroić 160 gramów ziemniaków w kostkę. Podsmażamy marchewki i pietruszkę oraz cebulę przez 2-3 minuty. Przecier pomidorowy rozcieńczyć w bulionie w proporcji 1 do 2. Następnie połączyć

ProstePesto.pl
Szakszuka jajka sadzone w pikantnych pomidorach 70

Szakszuka to tunezyjski przysmak w postaci jajek smażonych w pikantnych pomidorach i papryce. Najczęściej serwowana jako ciepły posiłek w trakcie pory śniadaniowej. W poniższym przepisie przedstawiam podstawowy przepis na shakshukę, jednak nie ma przeszkód by przepis urozmaicić pieczarkami lub serem mozzarella. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Jajka z pomidorami i papryk\u0105 czyli szakszuka","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/szakszuka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/szakszuka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/szakszuka-480x270.jpg"],"description":"Jajka sadzone sma\u017cone w pikantnych pomidorach i papryce. \u015aniadanie z jajkami na podstawie oryginalnego tunezyjskiego przepisu.","keywords":["cebula","Jajka","jalapeno","kolendra","natka pietruszki","papryka","pomidor"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished

ProstePesto.pl
Papryki faszerowane ryżem, szpinakiem i ziołami 164

Kiedy widzę w sklepie ładne, podłużne papryki, a na dodatek są to papryki greckie - nie potrafię im się oprzeć. Muszę kupić. Tak było i tym razem. A że najchętniej robię papryki faszerowane, to i te zostały przeze mnie nadziane. Miałam sporo różnych świeżych ziół, które dodałam do ryżu. Dzięki temu farsz był bardzo aromatyczny.  Najlepiej ułożyć papryki(...)upieką.Tym razem zrobiłam dużo sosu. Bulion do sosu można dodawać partiami, w trakcie pieczenia, kiedy widzimy, że sos w naczyniu za bardzo zgęstniał. Polecam! składniki 1 kilogram podłużnych papryk (10 - 12 szt) farsz: ok 400 g krojonych pomidorów z puszki (lub świeże, pokrojone) 1 cebula - drobno posiekana 250 g świeżego szpinaku 300 g ugotowanego ryżu 4 ząbki czosnku

Stare Gary
Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy 215

œuvre (wersja spolszczona ordewry). Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże listki bazylii - skórka cytrynowa - czerwona cebula - pieprz czerwony (skórki) Oraz: - mała, okrągła foremka - wykałaczki(...)Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą (lub olejem), oprószamy solą himalajską – wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez 20 minut (co jakiś czas obracamy). Upieczone papryki wkładamy do worka foliowego (lub zawijamy szczelnie w folię aluminiową) na 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, zostawiamy do ostygnięcia

mojewypiekiinietylko
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 196

Uwielbiam faszerowaną paprykę chyba od wczesnego dzieciństwa ;p Jednak w moim domu, pomimo zdrowej papryki, było to raczej danie ciężkie – dużą ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej(...)podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka i brązowym ryżem może być świetnym pomysłem na szybki obiad lub lekką, dietetyczną kolację. Wykonanie W osolonej wodzie ugotuj ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Pozwól mu przestygnąć. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj dość drobno

Eat me! Fit me!
Krążki papryki zapiekane z mięsem mielonym 261

Krążki papryki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem ryżu, cebuli oraz pomidorków to pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. Całość przed podaniem warto posypać zieloną pietruszką. Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania faszerowanych papryk , to ta poniżej powinna przypaść Wam do gustu... i smaku :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 2 papryki, np. czerwona i zielona(...)mięsa mielonego, np. z szynki 2 małe pomidorki 1/2 czerwonej cebuli 1/5 szklanki ryżu  1/3 szklanki wrzącej wody sól, pieprz ostra papryka do dekoracji starty, żółty ser posiekana zielona pietruszka Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Przygotowane papryki pokroić w miarę grube krążki. Ryż ugotować w 1/3 szklance wrzącej wody. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidorki drobno pokroić. Mięso przyprawić

Ugotować
Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki? 142

Pieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Warto włączyć ją diety, bo to witaminowa rekordzistka. Jest bezcenna dla naszego zdrowia, witaminy C ma 5 razy więcej niż cytryna. Jedzona w sezonie jesienno-wiosennym wzmacnia odporność. Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz(...)udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać  do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki, by w łatwy sposób pozbyć się skórki. Składniki: papryka - dowolna ilość Wykonanie: paprykę umyć i ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aksamitny sos do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek... 142

pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki. Do sosu dodaliśmy suszone oregano, możesz dodać także tymianek, suszone liście kozieradki, bazylię itp. Możesz przechowywać go przez klika(...)lodówce, lub zapasteryzować (20 min.)  Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g papryki czerwonej 400 g (1 puszka) pomidorów bez skóry  80 g cebuli 30 g oliwy 8 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonej papryki

SzczyptaSmaQ
Faszerowana Papryka 178

Dzisiaj mam dla was przepis na Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Kolorowa propozycja która może być samodzielnym daniem lub przystawką. Uwielbiam takie papryki jeść zarówno na obiad jak i na kolację (generalnie lubię kolacje na ciepło a wy?). To taka klasyczna wersja która każdemu (oprócz wegetarian) przypadnie do gustu. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C a także(...)dobrze wpływają nas naszą cerę), oraz potasu i wapnia. Zawarte w papryce polifenole usuwają wolne rodniki które przyspieszają starzenie się skóry. Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati

W kuchennej krainie
Papryka faszerowana 137

Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Ponieważ sezon na papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty(...)słodka i ostra papryka zioła - oregano, bazylia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Papryki umyć i przecią wzdłuż na pół, usunąć delikatnie gniazda nasienne, oczyścić. Jeżeli papryki są bardzo nieregularne można odciąć te nierówne części, pokroić i wyokrzystać do przygotowania farszu. Papryki ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 10 minut aż lekko zmiękną

Codzienne Gotowanie
Papryka pieczona 115

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. Należy do warzyw, które mają bardzo wiele zastosowań w kuchni. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak(...)Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Surowa, gotowana, pieczona, grillowana,marynowana,suszona,wędzona… jednym słowem w kuchni jest niezastąpiona. Papryka pieczona.       Składniki: - papryka czerwona (ilość w zależności od potrzeb) - czosnek (ilość według gustu) - różowa sól himalajska - pieprz czerwony ziarnisty - oliwa - gałązki świeżego tymianku   Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone

mojewypiekiinietylko
Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 195

Kilka słów nt. frittaty niedawno już napisaliśmy. Było to przy okazji potrawy, którą określiliśmy mianem omletu z papryką, pomidorami i mielonym mięsem , ale technicznie była to frittata. Jest ona, jakby nie patrzyć, rodzajem omletu, jednak pochodzącym z Włoch i dość mocno różniącym się od wywodzących się z Francji, a najpopularniejszych u nas cienkich, często maślanych omletów, które owijamy(...)omlecie. Frittata wg receptury widocznej poniżej jest przeciętnie łatwym do przyrządzenia daniem o tyle, że może wymagać wykonania dość wielu czynności. Dlatego warto np. skorzystać z gotowej grillowanej papryki ze słoika, aby ułatwić sobie pracę. Przy odrobinie wprawy i równoległym wykonaniu pewnych rzeczy, pół godziny powinno nam wówczas wystarczyć. To wprawdzie nadal kiepska propozycja na śniadanie, przy okazji którego rzadko

Kulinarna Pokusa
Śniadanie z grilla: faszerowane papryki z serem, jajkiem i szczypiorkiem 201

Śniadanie z grilla to świetny sposób na rozpoczęcia dnia. A te faszerowane papryki z serem, jajkiem i szczypiorkiem są absolutnie pyszne. Świeże duże papryki smakują najlepiej. Składniki: 5 jajek 2 duże czerwone papryki, oczyszczone, przecięte wzdłużnie na połowę 1 szklanka tartego sera cheddar 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¼ szklanki mleka ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Rozgrzać połowę grilla do wysokiej(...)temperatury. W średniej misce wymieszać jajka, cheddar, mleko, szczypiorek sól i pieprz. Papryki grillować ciętą stroną do góry, w razie potrzeby przyciąć tak paprykę aby leżało równo na ruszcie. Każdą połówkę papryki wypełnić przygotowaną mieszanką (w ¾). Tak wypełnione papryki grillować w średniej temperaturze. Po 10 minutach ostrożnie przenieść paprykę w nie uruchomioną część grilla (chłodna część rusztu) i grillować metodą

naRuszcie
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 153

drugiej strony nie będzie też ciężkostrawny, za to dostarczy trochę białka czy witamin. Jego niewątpliwymi zaletami jest też łatwość i szybkość przyrządzenia, jak i całkiem atrakcyjny wygląd. Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 2015-08-18 21:24:17 Sycący, ale lekkostrawny omlet z papryką, pomidorami i mieloną szynką wieprzową. Pożywna i łatwa do przyrządzenia przekąska dobra o każdej(...)porze dnia. Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 1/2 małej zielonej papryki (100g) 1/2 małej czerwonej papryki (100g) 1 mały pomidor (120g) 1/2 małej czerwonej cebuli (60g) 100g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3-4 łyżki oliwy Instrukcje Z papryki usuwamy gniazda nasienne

Kulinarna Pokusa
Pasta z pieczonej papryki i marchewki 169

Pyszna pasta do kanapek z pieczonej papryki i marchewki, doprawiona słodką i ostrą papryką, cynamonem i sokiem z cytryny. Wyśmienicie sprawdzi się na przyjęciu czy imprezie. Można podać ją również na krakersach. Składniki: z przepisu z bloga Jadłonomia 2 czerwone papryki 3 marchewki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/8 łyżeczki cynamonu(...)łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania warzyw sól 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa natrzeć oliwą i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Wyjąć paprykę i włożyć do woreczka na 10 minut (będzie się łatwiej obierała). Marchewkę zostawić w piekarniku na kolejne 10 minut

Moja Galeria Smaku
Karkówka z grilla z warzywami 183

początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę

Kulinarna Pokusa
Papryki faszerowane szpinakiem 199

Faszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze. Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny. Ponieważ farsz nie wymagał długiego pieczenia, na wszelki wypadek obgotowałam wcześniej papryki, aby na pewno były miękkie.  składniki 10 długich, słodkich  papryk farsz: 250 g szpinaku 6 ząbków(...)ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz do podania harissa  przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Osączyć na sicie, a potem odcisnąć. Papryki umyć, położyć na desce, naciąć wzdłuż na całej długości, usunąć pestki. Włożyć do głębokiej patelni lub garnka i zalać gorącą wodą, gotować 5 minut na małym ogniu, następnie papryki

Stare Gary
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 207

Klasyczne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się(...)mogą oczywiście smalec zastąpić olejem, ale wtedy zastąpią też smak ;) Mojego przepisu klasycznym nie nazwę, ponieważ zdobycie wędzonej słoniny okazało się dość trudne. Zastąpiłam ją jednak wędzonym boczkiem. Połączyłam paprykę białą z czerwoną, żeby dodać trochę koloru. Do przyprawienia zdecydowanie polecam słodką wędzoną paprykę w proszku. Daje niesamowity aromat. Przy przygotowaniu ważne jest kontrolowanie papryki, żeby pozostała dość jędrna. Składniki

Pełny talerz
Pikantny krem paprykowy 191

Dopadło mnie wstrętne przeziębienie. Kichanie prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki(...)dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej bulion 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia sól szczypta

Pełny talerz
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką 191

Ciekawa sałatka na imprezę:) Bardzo interesujące połączenie smaków. Sałatka z pieczonym indykiem i papryką Drukuj przepis Składniki 40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól(...)pieprz, czosnek suszony, papryka ostra listonic_name = "Sałatka z pieczonym indykiem i papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki

CoolinarniePL
Ajvar - pasta z papryki i bakłażanów 128

Ajvar, czyli pasta z papryki i bakłażanów, na całych Bałkanach jest niezastąpionym dodatkiem do pieczonych mięs. Doskonale sprawdzi się jednak także na kanapkach z wędliną czy serem - zamiast ketchupu. W sieci znajdziecie wiele przepisów na ajvar, różniących się zarówno proporcjami papryki i bakłażanów, jak i dodatkami do pasty. Mój ajvar jest mocno paprykowy, z wyraźnym posmakiem ziół, ale radzę(...)eksperymentować, by opracować skład, który będzie najodpowiedniejszy dla Waszego podniebienia. Upieczoną paprykę trzeba obrać ze skórki Składniki (na ok. 500 ml pasty): 10 średnich papryk (używam tylko czerwonych)   2 spore bakłażany 4 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek mielona ostra papryka  2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego kilka pędów oregano kilka listków

W SMAK
Zupa paprykowa 140

się na nią odważyłam. Zupa a w zasadzie krem jest przepyszna, idealnie komponuje się domowymi grzankami ale myślę, że równie dobra była by z groszkiem ptysiowym. Jak lubicie paprykę to ta zupa jest na pewno dla Was. Polecam bardzo;) Przepis na zupę zaczerpnięty z jednej z gazet kobiecych z moimi modyfikacjami.  Składniki: 6  dużych papryk 2 cebule(...)szklanki bulionu warzywnego  2 marchewki  pół opakowania sera feta oliwa z oliwek 5 kromek chleba  łyżka masła łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki  pieprz do smaku  sól do smaku  słodka papryka do smaku  Wykonanie: Każdą z papryk kroimy na 4 części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i myjemy. Marchew myjemy, obieramy i kroimy

Krakowskie smaki Ani
Papryki faszerowane kaszą bulgur 196

ostatnim czasie w sklepach pojawiło się mnóstwo rożnych gatunków papryk. Szczególnie lubię  podłużne, które jeszcze nie tak dawno były na naszym rynku rzadkością. Tym razem kupiłam  papryki greckie i postanowiłam je nafaszerować kaszą. A że kasza bulgur jest ostatnio moją ulubioną, więc jej właśnie postanowiłam użyć. Farsz wyszedł bardzo smaczny, jeżeli zostanie wam go trochę(...)warto zamrozić i wykorzystać przy kolejnej okazji. Zamrożony farsz to zresztą super sprawa. Przygotowanie faszerowanych papryk zajmuje nam wtedy naprawdę mało czasu. Następnym razem przygotuje podwójną porcję i część zamrożę. składniki10 podłużnych papryk1 szklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu5 ząbków czosnku1 puszka  pomidorów1 spora cebula - drobno posiekana100 g szpinakupull biber

Stare Gary
Bogracz 173

marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;Łyżeczka kminku;Sól;Pieprz.Spos(...)przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę

Gospodyni Miejska