papryka - 32566 przepisów (strona:28/2172)

Bogracz 169

przyrządzania potraw nad ogniskiem. Bograczem nazywa się również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Składniki: 1 kg mięsa na gulasz 100 g boczku wędzonego 5 pomidorów 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 ziemniaków 4 papryki 1 papryka ostra Koncentrat pomidorowy Sól, pieprz(...)łyżeczki wędzonej papryki Woda Sposób przygotowania: W tym przypadku bogracz przygotujemy w warunkach domowych, może być to kuchenka gazowa, elektryczna lub płyta indukcyjna. Na początku mięso kroimy w większą kostkę. Następnie kroimy w kostkę również boczek oraz paprykę. Pomidory musimy najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Następnie kroimy je na ćwiartki. Garnek rozgrzewamy na ogniu. Na początku do garnka wrzucamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
PAPRYKA MARYNOWANA 183

Składniki: 2 strąki czerwonej papryki  2 strąki żółtej papryki  2 strąki zielonej papryki  ziele angielskie  czarny pieprz w ziarnach  gorczyca  liście laurowe  czosnek  sól  olej  1 szklanka octu 10-procentowego  1 szklanka cukru  4 szklanki wody  1,5 łyżki soli Sposób wykonania: 1. Do słoików(...)litra) wrzucamy: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego wlewamy 2 łyżki stołowe oleju. 2. Paprykę myjemy. Kroimy na połówki i oczyszczamy z nasion. Następnie kroimy w grube paski. 3. Do dużego garnka wlewamy wodę i lekko solimy. Gdy woda będzie się gotować zanurzamy paprykę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Leczo z kiełbasą chorizo 172

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej ( przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili.  Leczo jest warzywną potrawką z papryki(...)pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki 241

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, prosta w przygotowaniu, pyszna, aromatyczna i sycąca. Na pomidory i paprykę to najlepszy teraz czas, szkoda nie wykorzystać ich potencjału. Pieczone warzywa sprawią, że danie nabierze całkiem nowego wymiaru. Podałam z ziołowymi grzankami (przepis  tu ) i kleksem jogurtu greckiego. Smakowała wybornie! Składniki na 4 porcje: około 1 kg pomidorów (u mnie malinowe(...)czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy/oleju oregano, rozmaryn sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru papryka słodka w proszku bulion warzywny- 1-1,5 szklanki Wykonanie: przygotować 2 blaszki. Na pierwszej ułożyć skórą do góry, przecięte na pół papryki, pozbawione gniazd nasiennych i gąbczstych błon. Pomidory przeciąć na połówki, posypać solą, obłożyć rozmarynem i oregano. Pomiędzy umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryki faszerowane fetą 198

Faszerowane papryki są zawsze dobre. Najbardziej lubię te podłużne. Piekę długo. Lubię gdy papryki są bardzo miękkie i lekko przypieczone. Dawniej ucinałam paprykom 'czapeczkę" od góry, ostatnio często odcinam po prostu kawałek wzdłuż papryki - łatwiej je nafaszerować i łatwiej ułożyć w naczyniu. Oczywiście dotyczy to chudych, podłużnych papryk. Te okrągłe faszerujmy tradycyjnie. Polecam. składniki 8 podłużnych papryk 4 ząbki czosnku(...)oliwa z oliwek na sos 400 g pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy sól, pieprz przygotowanie Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie trochę mięty. Odstawić. Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć

Stare Gary
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 196

Gotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg . Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony(...)następnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, rozcieramy z kolendrą. Filety oprószamy solą himalajską, świeżo zmielonym czosnkiem suszonym oraz mieszanką kolendry i czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą himalajską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 15-20 minut, co jakiś czas

mojewypiekiinietylko
Jajka przepiórcze w papryce na parze 234

moment przy gotowaniu na parze. W zależności od mocy parowaru czas może się minimalnie różnić. Śniadanie może nie wyszło idealnie wizualnie, ale za to bardzo smaczne. Składniki : plaster papryki czerwonej plaster papryki zielonej plaster papryki żółtej 5 jajek przepiórczych 2 rzodkiewki garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : papryka wędzona papryka słodka pieprz czarny Papryki myjemy i wycinamy(...)nich po plastrze. Folię spożywczą smarujemy oliwą z oliwek i układamy na nią 2 plastry papryki, trzeci kroimy w kostkę i układamy oddzielnie. Do środka papryk wbijamy jajka przepiórcze i włączamy parowar na ok. 4-5 minut. Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Rzodkiewkę kroimy w plastry. Po wyłączeniu się urządzenia, jajka przepiórcze posypujemy pieprzem czarnym, papryką

Parowar Faceta
PAPRYKA FASZEROWANA 210

papryka faszerowana Papryka faszerowana to jedno z lepszych dan. Na Ukrainie taka papryka jest uwielbiana i gdy pójdziemy do kogoś, w gości i takie danie znajdzie się na stole - u gospodyni notowania momentalnie wzrosną :)) Składniki: 11 szt. papryki  ok 2 szkl. ryżu 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstej śmietany(...)kostka bulionowa sol pieprz papryka w proszku 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Gotujemy ryz. Jak to zrobić patrz >>> RYŻ  NA SYPKO Ja osobiście lubię w papryczkach faszerowanych, by ryz był lekko kleisty tak wiec gotuje go do miękkości. Jak ktoś lubi

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pasta na kanapki z pieczonej papryki 163

nowe rozwiązania i alternatywy dla sklepowych sojaków. Prezentowaliśmy Wam już wegański paprykarz z marchewki oraz pastę z czerwonej soczewicy w wersji prostej oraz najprostszej . Dzisiaj przepyszna pasta z pieczonej papryki. Spróbujcie koniecznie! Pasta z pieczonej papryki Przepis na ok. 350 g Potrzebujemy: 4 czerwone papryki śreniej wielkości 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli  2 marchewki mały kawałeczek selera (korzeń(...)oliwa lub olej sól, pieprz do smaku rozmaryn 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Przygotowanie: 1. Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Na blasze z odrobiną rozsmarowanego oleju układamy papryki. Paprykę polewamy odrobiną oleju i delikatnie solimy. Dokładamy nieobrane ząbki czosnku. Blachę wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 min w temp. 180*C 2. Marchew ścieramy

Bananowe Pole
Papryki faszerowane mięsem 122

Papryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda(...)sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy

Smaczne Potrawy
Leczo prawie węgierskie 157

Leczo. Ten przepis jest prawie klasyczny, prawie węgierski. Prawie – bo trochę bogatszy niż podstawowy oryginalny przepis, gdzie leczo to po prostu coś na kształt gulaszu z pomidorów i papryki, z dodatkiem wędzonej słoniny i cebulą z dużą ilością papryki w proszku. Leczo w tym wydaniu to nie tylko pomidory i cebula, ale też cukinia, czosnek, kiełbasa i kukurydza. Połączenie(...)świeże pomidory – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 mała puszka kukurydzy – 1 mała cukinia – 2 czerwone papryki – 1 biała papryka – 350g kiełbasy podsuszanej (lub inna, jaką lubicie) – 100 g chudego boczku wędzonego – sól, pieprz – 2-3 łyżeczek papryki słodkiej wędzonej – 5-6 łyżeczek

Pociąg Do Kuchni
Papryka faszerowana po wiejsku 193

Uwielbiam lato za całe bogactwo różnorodnych warzyw. Kiedy nie trzeba mięsa, aby obiad mógł być smaczny i syty. I przy okazji kolorowy. Cukinie, fasolka, papryka... Ja postawiłam właśnie na tę ostatnią. Jak zrobiłam parę dni temu te papryki faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje(...)Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie  Kaszę kuskus zalać wodą (a najlepiej

My simple kitchen
Faszerowana biała papryka z sosem pomidorowym 151

trzeba te dwa miesiące jakoś załatać. Trochę półkolonii, trochę naszego urlopu. Ani się nie obejrzymy i będzie wrzesień. Namawiam do korzystania z dostępnych sezonowych warzyw i owoców. Zamiast czerwonej papryki z Hiszpanii, jedzmy polską sezonową tzw. białą czy jak kto woli „igołomska” (pod tą nazwą znana jest w Małopolsce). Biała papryka jest warzywem, które zawiera mało kalorii i wiele właściwości(...)kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE faszerowana papryka: 5 białych papryk   300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 100 g kaszy jęczmienna pęczak – suchej, przed gotowaniem 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Papryki przecinamy

bistro mama
Zupa krem z pieczonej papryki 197

Zupa krem z pieczonej papryki to danie, które bardzo lubię. Nie lubię natomiast obierać skórek z pieczonych papryk, dlatego niestety rzadko ją robię. Od czasu do czasu warto się przemęczyć dla jej intensywnie paprykowego smaku. Jest gęsta i aromatyczna. Gdy dodamy do niej chili, krem zyska pazur, ale można też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną(...)delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może być świeża posiekana papryczka bez pestek) świeża kolendra do posypania sól morska

Poezja smaku
Potrawka warzywna z salami 248

proste danie inspirowane kuchnią węgierską. Salami i papryka to jedne z jej „nieśmiertelnych” podstaw, tutaj połączone w bardzo prostej i szybkiej w przygotowaniu potrawie. Gdy brakuje nam czasu, składniki do tego dania można kupić w praktycznie każdym markecie i w ciągu godziny mamy gotowy obiad. I to bardzo smaczny, co warto dodać – przynajmniej przy założeniu, że ktoś nie darzy niechęcią(...)szybki obiad - pożywny, choć o możliwie ograniczonej zawartości tłuszczu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 małe lub 2 duże porcje) 1 salami – całe lub kawałek (250g) 1 średnia zielona papryka 1 średnia czerwona papryka 2 średnie cebule 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki 600g ziemniaków 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli

Kulinarna Pokusa