go.Rybe natrzec sola i pieprzem,wewnatrz tez.Przyciac 2 wymierzone kawalki foli i ulozyc na nich ryby.Do srodka wlozyc po galazce rozmarynu,po 2 zabki czosnku i pare wiorkow masla.Z papryki usunac gniazda nasienne i pokroic ja w cienkie paseczki.Koniecznie cienkie,zeby papryka sie upiekla i nie pozostala surowa.Papryke ulozyc dookola ryby.Naciac skore pstragow pod skosem,robiac miejsce dla cytryny.Cytryne wyszorowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKLADNIKI4 duże paprykioliwa z oliwek1 ząbek czosnkułyżka kaparów12 oliwekSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa dużej głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, zabek czosnku, kapary, oliwki, pokrojoną paski paprykę ( usunąć nasionka ) Podsmażyć na silnym ogniu przez około 5 minut często mieszając. Dolać 1 nalewkę wody, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem 10 minut.SMACZNEGO
zielonacukinkarozcieramy z solą.Mięso mieszamy w misce z czosnkiem (3 ząbki), cebulą, natką, kaszą, serem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.Papryki myjemy, obcinamy górną część, wyjmujemy gniazda nasienne. Papryki osuszamy, doprawiamy w środku solą, pieprzem i oregano. Nadziewamy przygotowanym farszem. Nakładamy kapelusiki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy
Brzuszki ŁakomczuszkiIdealna sałatka z buraczków i papryki do zimowych obiadów :)Składniki:3 kg buraków ćwikłowych1 kg cebuli1 kg paprykiZalewa:1 szkl octu1 szkl oleju2 szkl wody3 łyżki cukru3 łyżki soli2 łyżeczki pieprzukilka ziarenek ziela angielskiegokilka listków laurowychBuraki obieramy i trzemy na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka , paprykę w paseczki. Wszystko razem mieszamy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i wlewamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRolada z Papryką Skład : 500 g mięsa mielonego z szynki 200 g papryki konserwowej przyprawa knorr do mięs Przygotowanie : Mięso mielone formujemy w placek Mięso ugniatamy żeby mięso miało zwartą konsystencje na górę układamy pokrojoną paprykę konserwową smarujemy roladę niewielka ilością oleju
Sylwetka Od KuchniDzisiejszy wpis to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni arabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki(...)Ramiro o spiczastym kształcie są idealne do faszerowania, ponieważ praktycznie nie posiadają pestek. Wystarczy naciąć taką paprykę wzdłuż, szybko oczyścić ręką i nałożyć łyżką apetyczne nadzienie. Oczywiście papryki Ramiro możecie zastąpić w tym przepisie zwykłymi czerwonymi paprykami. W takim wypadku weźcie 4-5 sztuk, przekrójcie je wzdłuż na pół i nafaszerujcie. Jestem fanką kuchni arabskiej, o czym świadczą m.in
Chilli Czosnek i Oliwajesteśmy wstanie wyczarować smaczny obiad/kolację lub przekąskę w bardzo korzystnej cenie. To kolejne danie, które robi się samo. Do przygotowania tortilla de patatas potrzebujemy: 6 ziemniaków 2 czerwone papryki (ale możecie je pominąć, wykorzystać to co aktualnie macie w lodówce np marchewki) 1 cebule 400 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 7 jajek 3 małe ząbki czosnku łyżka oliwy sól(...)pieprz płatki chili garść kaparów Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy (usuwamy gniazda nasienne), kroimy w grubą kostkę i myjemy. Cebulę obieramy i kroimy. Na rozgrzanej patelni dodajemy oliwę i podsmażamy ziemniaki, paprykę oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Przenosimy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy mieszaninę jajek i mleka. Zapiekać w piekarniku +/- 30 minut
Szybko Tanio SmacznieWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka(...)mleka sól , pieprz olej lub oliwa do posmarowania papryki i naczynia przed pieczeniem Link do filmu z przygotowania: Papryka faszerowana https://www.youtube.com/watch?v=Z7pzd22jbDQ Przygotowanie: Przygotowanie papryki: Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół, usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Z papryki nie wycinam zgrubienia od łodyżki aby farsz po nałożeniu się nie wysypywał. Przygotowanie farszu: W misce rozkruszam widelcem
Uwaga Babcia Gotujezawsze uchwycić "ten" smak ;) a smak jest wspaniały - uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! :) Składniki: 6 kg czerwonych buraków 1 kg czerwonej papryki 6 dużych cebul Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju 1/2 szkl. octu 10% 2 płaskie łyżki soli Sposób przygotowania: Buraki myjemy i gotujemy ze skórką(...)miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i drobno siekamy. Zalewa: wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w dużym garnku, dorzucamy paprykę i cebulę, gotujemy około 7 minut. Dokładamy buraki i razem gotujemy jeszcze 10-15 minut. Do wyparzonych słoików przekładamy na gorąco, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy
Kolorowy PrzepisownikSłoneczne dni lipca i sierpnia spowodowały, że papryka pomidorowa, którą uprawiam od kilku lat, dojrzała wcześniej niż zazwyczaj. Zrobiłam sobie jej zapasik i dziś nafaszerowałam na sposób wegański. Brak soli w przepisie jest zamierzony. Moim zdaniem jest tu całkowicie zbyteczna. Składniki : kilka papryk pomidorowych (mogą być też normalne papryki; liczba zależna od liczby porcji) pół szklanki pęczaku mała cukinia(...)kilku wodach i ugotować w potrójnej ilości wody al dente. Pęczak po wyparowaniu wody zestawić z palnika, przykryć pokrywką i odstawić, by trochę się ostudził. Odciąć górę (z ogonkiem) papryki i ociupinkę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę przeznaczonego do przepisu oleju. Do środka papryk wlać
Weekendy w domu i ogrodzieziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję:1 świeża, cała makrelapęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony w plastrysól jodowana,1 ząbek czosnkupieprz cytrynowy1 cytrynaRybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz(...)zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela
Bon Appetit Małgorzatysmażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy w misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną(...)drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut. Na sam koniec miksujemy.burgery z papryką
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na jajeczne śniadanie znalazłam na jednym z blogów. Polecam!Składniki:4 jajka150 g serka wiejskiego1/3 papryki czerwonej świeżejsiekany koperek1/2 cebulisól, pieprzSposób przygotowania:1. Serek odsączamy z nadmiaru wody.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Paprykę kroimy w kosteczkę.4. Cebulkę rumienimy na oleju, dodajemy paprykę i jajka. Kiedy jajka będą lekko ścięte dodajemy serek wiejski.5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki:1 główka lodowej sałaty1 czerwona paprykasiekany szczypiorekkawałek porasos sałatkowy lub dressing (u mnie taki)Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy w paski.2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek
Kuchnia domowa Ani