biszkopt - 17572 przepisów (strona:610/1172)

Świąteczny tort piernikowy. 51

wzmożonego wypiekania. Są to ciasteczka, pierniczki, ciasta na przedświąteczne spotkania z przyjaciółmi i znajomymi no i oczywiście  wypieki typowo świąteczne. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis na biszkopt piernikowy postanowiłam opisać jak zrobić  takie ciasto z dodatkiem luźnych powideł lub gęstego musu owocowego. Pamiętajcie jednak o tym, że jeśli wasz mus będzie zbyt rzadki, to  trzeba(...)28cm x 38 cm).   Piecz w temp. 160 st C z termoobiegiem  przez około 35 min (do suchego patyczka wg instrukcji piekarnika) Po wystudzeniu przekrój piernikowy biszkopt na dwa blaty. Przełóż masą owocową. Odstaw w chłodne miejsce szczególnie wtedy, gdy masa jest z żelatyną (powinna zastygnąć). Przed podaniem ubij kremówkę z mascarpone. (muszą być dobrze schłodzone

Gotuj Sam!
Makowiec – 15 przepisów 54

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce(...)bezą Placek z brzoskwiniami Gofry à la makowiec Ciastka owsiane z makiem i kokosem Dietetyczne ciastka pełnoziarniste Migdałowe biszkopty z makiem Bułki z makiem Chleb orkiszowo żytni z amarantusem Makowe muffinki Artykuł Makowiec – 15 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Lamingtony 629

sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Będą także świetnym pomysłem na święta, czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Zapraszam na przepis! LAMINGTONY – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 7 jajek (rozmiar L) 250 g mąki pszennej 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli POLEWA 120 g cukru 100 g masła 100 ml śmietanki kremówki(...)przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na kostki (u mnie 5×7 pasków), co daje 35 kostek. Polewa W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem oraz kakao. Dodajemy

Przepiski.pl
Deser leśny mech z kremem truskawkowym 67

przelewamy do formy o średnicy 19 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę (do suchego patyczka). Studzimy, zimny biszkopt kruszymy i umieszczamy w szklaneczkach, pucharkach przekładając warstwą kremu truskawkowego na zmianę z pokruszonym biszkoptem. Wierzch posypujemy owocami liofilizoawanymi. Krem: Truskawki blendujemy razem z cukrem, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekane naleśniki piernikowe z pomarańczowym sernikiem! 56

istotne dla każdego kto posiada ten typ kuchni w swoim domu. W naczyniach wielokrotnie nie tylko gotowałam czy smażyłam, ale również piekłam! Bardzo często wykorzystuje mały garnek do wypieku biszkoptów 😉 . Uzyskuję wtedy bardzo ładny wysoki, a jednocześnie niewielki w swej średnicy biszkopt. Warto również zwrócić uwagę na patelnię do pancakes, jest absolutnie idealna do wykonywania pancakes bez grama oleju

SMYKWKUCHNI
Ciasto neapolitanka 56

śmietany 18% 120 ml śmietany 30% 95 g glukozy 2 łyżki ciemnego rumu nasączenie/poncz: 150 ml wody 50 g cukru 30 ml rumu   Przygotowanie: biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy oraz stopniowo rozpuszczone, ostudzone masło. Do masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy śmietanę. Po wymieszaniu(...)Większą część ciasta przelewamy do formy 20x30 cm i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Upieczone ciasto studzimy, a później kroimy na dwie równe części. biszkopt ciemny: 1/3 ciasta jasnego mieszamy z kakao oraz łyżką śmietany. Ciasto przelewamy do formy 10 x 30 cm i pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. (do suchego patyczka) krem czekoladowy: Czekoladę

Bon appetit mon amie
Kostka beskidzka 61

BISZKOPT: jajka - 4 szt cukier - 1/2 szklanki sól- szczypta mąka pszenne - 3/4 szklanki kakao - 2 łyżki MASA KREMOWA: śmietana 30% - 500 ml adwokat - 220 ml bezy - 25 szt żelatyna w proszku - 3 łyżeczki czekolada biała  wiórki- 3 łyżeczki czekolada mleczna wiórki - 3 łyżeczki czekolada deserowa wiórki - 3 łyżeczki CIASTO: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy(...)chłodzimy. Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec cały czas ubijając dodajemy małymi porcjami adwokat i miksujemy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.  Na upieczony  biszkopt wykładamy połowę masy, wciskamy w nią bezy i wykładamy pozostałą masę kremową. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi i schładzamy ok 4 godzin

Camilla w kuchni
Wiśniowa Dama 72

dama to żywy dowód, na to, że to idealny duet! Wiśniowa dama to ciasto, które można przygotować bez pieczenia. Przygotowane zostało na kakaowych herbatnikach. Jeśli zaś lubicie ciasta na biszkopcie, można je przygotować na tradycyjnym kakaowych biszkopcie, będzie równie smaczne. Ja przygotowałam wersję bez pieczenia, dla leniwych. Ciasto wiśniowa dama jest naprawdę bardzo proste do zrobienia i co najważniejsze świetnie

Alle Dobre!
Ciasto mozaika / kryształek 66

ciastem, ale pod różną nazwą - mozaika lub kryształek. Jest lekkie, biszkoptowe, przełożone masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. I dzieciom i dorosłym z pewnością przypadnie do gustu. Składniki (blaszka 23x33cm): Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 cukier waniliowy(...)Galaretki (poza cytrynową do masy) rozpuścić w 300 ml gorącej wody, następnie przelać do naczyń i pozostawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. 2. Z podanych składników zrobić biszkopt, upiec w 180*C przez 30-40 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty. 3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym

Kuchnia domowa Ani
Dżem z gruszek 78

Jesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Kokosowe Bounty 633

który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwe do zrobienia, a swoim smakiem zachwyci każdego, kto go skosztuje. Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWE BOUNTY Składniki Biszkopt 4 jajka ¾ szklanki mąki ½ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Masa kokosowa 500 ml mleka 150 g masła 250 g wiórków(...)małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż budyń stężeje. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy masę kokosową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie. Polewa: Gorzką czekoladę i białą łamiemy na kostki. Umieszczamy w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Rozpuszczamy tworząc polewę, którą wykładamy na ciasto. Całość wstawimy do lodówki na kilak godzin

Alle Dobre!
Mężczyzna w kuchni też umie gotować 41

SKŁADNIKI : – 300 ml espresso (opcjonalnie: kawy rozpuszczalnej) – 40 ml likieru amaretto (ciekawym wyborem jest likier wiśniowy) – 3 jajka – 125g cukru – 500g mascarpone – 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) – ok.30g kakao PRZYGOTOWANIE 1.Na wstępie zaparzamy kawę. Do niej dodajemy likier i odstawiamy do ostygnięcia. 2.Oddzielamy żółtka od białek i umieszczamy je w dwóch oddzielnych naczyniach. Miskę(...)soli lub sok z cytryny, by zrobić to szybciej). Łączymy je z resztą masy i delikatnie mieszamy. 4.Przygotowujemy głębokie naczynie lub kubki. Całość przekładamy w następujący sposób, najpierw nasączamy biszkopty w naszej kawie z likierem, później dodajemy masę i przesypujemy kakao. Ilość warstw jest zależna od wysokości naczynia. 5.Umieszczamy całość w lodówce na ok. 4 godziny. Miłe zakończenie dnia Zwieńczeniem

Menmagazine
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR (5-6.11 ) 51

razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE

Ostra na Słodko
Pianka z kawałkami brzoskwiń 50

pieczenia. Ja uwielbiam takie desery, a Wy? Składniki: 1 galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku 200 ml mleka 1 bita śmietana w proszku 150 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców biszkopty – u mnie małe biszkopciki kakao Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody. W osobnym naczyniu mieszamy (np. ręczną trzepaczką) mleko z bitą śmietaną (wystarczy, że całość się lekko napuszy(...)mieszamy. Dno szczelnej (!) tortownicy (20-22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ostrożnie naszą mieszankę i od razu wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje układamy na niej delikatnie biszkopty. Nasz deser zostawiamy do całkowitego stężenia (na około 4 h, najlepiej zostawić na całą noc). Przed podaniem wierzch oprószamy kakao. Smacznego The post Pianka z kawałkami brzoskwiń first appeared

Słodkie okruszki
Biszkopt z 4 jajek 89

Sprawdzona receptura na uniwersalny biszkopt z 4 jaj, z którego wykonasz ciasta i torty na różne okazje. Składniki 4 jajka 140 gram cukru 100 gram mąki pszennej 40 gram ziemniaczanej Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po łyżce cukru i dalej miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować(...)delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. przez 20-25 min do suchego patyczka. Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Biszkopt z 4 jajek pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy