biszkopt - 18139 przepisów (strona:603/1210)

Ciasto Kolorowa truskawka 362

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy porcjami kakao(...)ostudzić i poczekać ,aż będzie lekko zżelowana. Śmietanę z cukrem delikatnie ubić, do śmietany dodać galaretkę, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt płynna odstawić na chwilę do lodówki. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki Warstwa z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 1,5 szkl wody Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wyłożyć na zastygniętą masę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tiramisu 193

Gordon Ramsay robił bardzo proste tiramisu i stwierdziłem że właśnie ten sposób wykorzystam   Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao   Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia. Kiedy kawa była gotowa aby ją użyć, wymieszałem(...)wanilii. W osobnym naczyniu ubiłem śmietanę na sztywno, którą następnie dodałem do serka. Całość wymieszałem na jednolitą masę. Gdy składniki miałem gotowe zacząłem je układać w pucharkach: 1. Najpierw biszkopty namaczałem w kawie i ułożyłem na spód 2. Następnie wyłożyłem po dwie łyżki masy 3. Na wierzch masy wsypałem kakao (przesiałem przez sitko tak deczko) 4. Powyższe powtórzyłem jeszcze

Kuchenne Wariacje
Ekspresowe (oszukane) tiramisu 191

akurat ta wersja odpowiada, bo naprawdę nie zajmuje dużo czasu :) Na 4 duże porcje Składniki: 1 opakowanie kremu Tiramisu 200-250 ml mleka (tyle ile podane na opakowaniu) opakowanie biszkoptów szklanka zaparzonej kawy (mocniejszej) kakao Krem przygotowujemy według przepisu podanym na opakowaniu ( wsypujemy proszek do mleka i miksujemy). Biszkopty maczamy w kawie i układamy w pucharkach. Nakładamy porcję kremu

My simple kitchen
Truskawkowa fantazja Weroniki. 832

wstąpiła już w zaawansowany wiek  należy jej się dedykowany deser.  Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko.  Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka  3 łyżki cukru 250 g masła wanilia pół opakowania małych bezów Wykonanie: Galaretki rozpuścić(...)wrzącej wody. Truskawki umyć, przebrać i pokroić na 4 lub na pół.  Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na dnie  biszkopty umoczone w galaretce. Wrzucamy truskawki do galaretki i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła gęstnieć i wylewamy całość do tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki. Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy

Malinowe Pocałunki
ciasto weselna dama 430

składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl maku 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem(...)ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. dodatkowo: herbatniki szkolne spirytus polewa czekoladowa wykonanie placka: Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami 479

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt przełożony masą na jogurcie greckim z galaretką i czerwoną porzeczką. Ja użyłam mrożonych owoców, które zamroziłam w sezonie. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne. Przygotowałam je na majówkę, wszyscy byli zachwyceni. Gorąco polecam, koniecznie zapiszcie sobie przepis na te ciasto i zróbcie je w sezonie(...)porzeczkowym. Post Ciasto na biszkopcie z masą jogurtową i porzeczkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto Shrek 230

pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką aż do połączenia wszystkich składników. Po dokładnym wymieszaniu ciasto wylewamy na blachę - ja użyłam takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym(...)dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy  cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt. Kolor godny Ogra :)  Gdy masa ostygnie, układamy na niej Delicje Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej lekko tężniejącą galaretkę  (te dwie galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody - o których pisałam na początku). Masę wylewamy na delicje.  Polecam

Taste Therapy
przepis na puszysty biszkopt 884

jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy np. na 2 – 3 blaty

Domowy Smak Jedzenia
Wafle z wiórkami kokosowymi i z biszkoptami 340

szklanka otrąb pszennych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 kostki masła 1 słoik marmolady 1 opakowanie wafli ( 4 wafle) sok z cytryny do smaku 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kremu typu Nutella Wykonanie: Mleko z cukrem gotuję i dodaję wiórki z otrębami. Wszystko gotuję przez 5-7 min.na najmniejszym palniku. Zestawiam i studzę. Masło ucieram(...)oraz krem czekoladowy. Doprawiam sokiem z cytryny by nie była zbyt słodka . Jeden wafel smaruję marmoladą, przykrywam drugim waflem, na to wykładam połowę masy z wiórkami, na wierzch układam biszkopty uprzednio namoczone w ciepłym mleku, reszta masy, wafel, marmolada i ponownie wafel. Całość odstawiam do lodówki na ok 2 godz

Ciasteczkowy Potwór
Tort śmietankowy 222

jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka  szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki(...)kakao 2 opakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie.   W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Marysieńka Siostry Anastazji 196

cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 248

okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany(...)gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce

Ciasteczkowy Potwór
Tort Storczyk 336

razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody(...)ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka.  Masa orzechowa składniki: 300 gram orzechów, zmielonych  szklanka mleka 1/2 szklanki cukru

Krakowskie smaki Ani
Tort kakaowy z malinami 340

okrągłą formę 21 cm. Spód wyłożyć papierem, a brzegi posmarować masłem i posypać kakao. Ciasto wlać do formy i piec ok 40 min. Po upieczeniu uderzyć lekko formą z biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić na trzy krążki.  Do gorącej 1/2 szkl. wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić

Konrad Gotuje
Czarno - biały tort 284

wczoraj obchodziłam urodziny i własnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach.  Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)  Polecam;)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru(...)sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa orzechowa: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru  200 g masła Wykonanie: Orzechy obrać

Krakowskie smaki Ani