biszkopt - 17572 przepisów (strona:597/1172)

Ciasto Shrek 159

pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką aż do połączenia wszystkich składników. Po dokładnym wymieszaniu ciasto wylewamy na blachę - ja użyłam takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym(...)dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy  cały czas go mieszając. Taką gorącą masę wykładamy na upieczony biszkopt. Kolor godny Ogra :)  Gdy masa ostygnie, układamy na niej Delicje Następnie ubijamy śmietanę i dodajemy do niej lekko tężniejącą galaretkę  (te dwie galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody - o których pisałam na początku). Masę wylewamy na delicje.  Polecam

Taste Therapy
przepis na puszysty biszkopt 823

jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu przekrawamy np. na 2 – 3 blaty

Domowy Smak Jedzenia
Wafle z wiórkami kokosowymi i z biszkoptami 286

szklanka otrąb pszennych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 1/2 kostki masła 1 słoik marmolady 1 opakowanie wafli ( 4 wafle) sok z cytryny do smaku 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kremu typu Nutella Wykonanie: Mleko z cukrem gotuję i dodaję wiórki z otrębami. Wszystko gotuję przez 5-7 min.na najmniejszym palniku. Zestawiam i studzę. Masło ucieram(...)oraz krem czekoladowy. Doprawiam sokiem z cytryny by nie była zbyt słodka . Jeden wafel smaruję marmoladą, przykrywam drugim waflem, na to wykładam połowę masy z wiórkami, na wierzch układam biszkopty uprzednio namoczone w ciepłym mleku, reszta masy, wafel, marmolada i ponownie wafel. Całość odstawiam do lodówki na ok 2 godz

Ciasteczkowy Potwór
Tort śmietankowy 161

jest ważne czy masz trzy, trzynaście, czy też trzydzieści trzy lata, ale ważna jest pamięć o Tobie i ten maleńki symbol miłości-kawałeczek tortu. Córuś- wszystkiego najlepszego!!!! Składniki: biszkopt biały z 6 jaj Masa: 3 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka  szklanka cukru 2 śmietany kremówki 30% o pojemności 330 gram 4 śmietan-fix 2 kostki margaryny 2 łyżeczki(...)kakao 2 opakowania cukru waniliowego 20 dag orzechów laskowych sok z 1/2 cytryny Wykonanie.   W tortownicy piekę biszkopt i odstawiam by ostygł. Zimny kroję na trzy blaty. W szklance mleka rozprowadzam proszek budyniowy, a pozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Marysieńka Siostry Anastazji 148

cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 177

okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków.  Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany(...)gotuję na wolnym ogniu, aż będą szkliste a cukier zupełnie się rozpuści. Do podsmażonych jabłek wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Studzę i wykładam na biszkopt.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodaje zagęstnik ( jak ktoś lubi noże dodać 2 łyżki cukru pudru) i masą śmietankową przykrywam masę jabłkową. Gotowe ciasto odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce

Ciasteczkowy Potwór
Tort Storczyk 245

razem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody(...)ubijamy na sztywno białka. Gdy białka będą sztywne dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka.  Masa orzechowa składniki: 300 gram orzechów, zmielonych  szklanka mleka 1/2 szklanki cukru

Krakowskie smaki Ani
Tort kakaowy z malinami 279

okrągłą formę 21 cm. Spód wyłożyć papierem, a brzegi posmarować masłem i posypać kakao. Ciasto wlać do formy i piec ok 40 min. Po upieczeniu uderzyć lekko formą z biszkoptem o blat. Biszkopt wystudzić, przekroić na trzy krążki.  Do gorącej 1/2 szkl. wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić

Konrad Gotuje
Czarno - biały tort 205

wczoraj obchodziłam urodziny i własnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach.  Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)  Polecam;)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru(...)sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa orzechowa: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru  200 g masła Wykonanie: Orzechy obrać

Krakowskie smaki Ani
Galaretkowiec 214

dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga jedynie etap tężenia masy śmietanowej i galaretek ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem(...)Lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Wlać zimną żelatynę, dokładnie wymieszać. Ubitą śmietanę połączyć z galaretkami, wyłożyć na biszkopt. Wyrównać, przykryć drugim blatem. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Biszkopt orzechowo- kawowy 203

Tworzy się kolejny tort;) Jego bazą jest pyszny orzechowo- kawowy biszkopt. Pyszny, rozpływający się w ustach. Mocno orzechowy, wprost idealny;)  Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki   Polecam:)  Składniki: 300 ml orzechów (to 100 g) 220 g mąki pszennej  300 g cukru  2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  6 jajek 50 ml wody zimnej  szczypta(...)sztywno białka. Gdy będą sztywne stopniowo dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Czarne dukaty-tort 200

oreo «w USA: pogardliwa nazwa nadawana Murzynowi, który wrósł w środowisko ludzi białych lub popiera działalność instytucji przez nich prowadzonych Biszkopt(...)patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty. Uwaga:  boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Krem

w mojej kuchni
Biszkopt rzucany 214

Ogólnie z rzucaniem formą o podłogę spotkałam się pierwszy raz, ale DZIAŁA! I jeśli nie piekliście jeszcze takim sposobem to polecam. Dzięki zrzuceniu formy ze świeżo upieczonym biszkoptem nie opada on i jest równy. Gdy piekłam bez rzucania faktycznie podczas stygnięcia opadał i miał górkę na środku. Przepis na wzór znalazłam u Pieczarki Mysi ale go zmodyfikowałam (bez proszku, inne(...)złotego wierzchu ciasta).  Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.    Żeby przekroić biszkopt moja mama zawsze używała nitki. Obkładamy nią boki biszkopta tam gdzie chcemy przekroić i ciągniemy. No i nie chwaliłam się moim nowym (i jedynym) mikserem.  Moim pierwszym okazał się mikser

W kuchni bez szafek
Tort chałwowy i pierwsze urodziny bloga 151

sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. Przesiać 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki

dom-agi.pl
Hawana banana 177

Składniki na 2 porcje: 3 banany 250 g cukru- 1 kubek 50 ml rumu 100 ml mleko kokosowe lody waniliowe biszkopty Przygotowanie: banany kroimy na ok. 4 równe części rozgrzewamy patelnię cukier rozsypujemy na patelni i karmelizujemy- czyli podgrzewamy do momentu uzyskania płynnej konsystencji, dolewamy rum, podgrzewamy, dolewamy mleko kokosowe. odparowujemy je i wrzucamy banany przekładamy do pucharków i podajemy(...)gałką lodów waniliowych i biszkoptem. Smacznego! P.S najlepsze lody waniliowe -Carte Dor z Wanilią z Madagaskaru- polecam

Luźna Kuchnia