biszkopt - 17572 przepisów (strona:592/1172)

Idealny biszkopt 203

Biszkopt dla wielu wydaje się być bardzo trudny, ale wcale tak nie jest. Gdy trzymamy się poniższego przepisu, nie ma szans, żeby się nie udał. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4/5 szklanki mąki Wszystkie składniki... Artykuł Idealny biszkopt pochodzi z serwisu AleTorcik

AleTorcik
A'la sernik 121

samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -szklanka cukru -5 jajek -pół szklanki oleju -op. okrągłych biszkoptów -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania Przygotowanie Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie(...)wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny w 180st. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Przed-poślubnie. I tort kawowo-malinowy z różaną nutą 170

albo się je kocha, albo nienawidzi . Wszystko zależy od Waszego stosunku do kawy; jeżeli nie pijacie, ciasto nie pobudzi u Was apetytu, ale jeśli lubicie -  przepadniecie . Miękki, wilgotny biszkopt migdałowy z  Moich wypieków  delikatnie nasączony amaretto, do tego mus malinowy na żółtkach i kawowy, również z dodatkiem jajek. Dzięki temu mają głębszy smak i nieco cięższą konsystencję(...)pyszna, jej słodycz idealnie komponuje się z wyrazistym wnętrzem. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakuje. Tort kawowo-malinowy z różaną nutą Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt migdałowy: 2 jajka 1 łyżka letniej wody  110 g cukru 85 g mąki pszennej 70 g mielonych migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wuzetka 343

Wuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony  bitą śmietaną,  a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast  jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku

magiczna kuchnia Kasi
Rolada świąteczna 142

bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;) Biszkopt:   4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika  50 g czekolady gorzkiej(...)łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Wykonanie: Biszkopt : Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz startą czekoladę, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo

Opowieści z piekarnika
Rolada cytrynowa 157

cytrynowy krem: 2 jajka 2 żółtka 200 g cukru sok i skórka otarta z 3 średniej wielkości cytryn , wyszorowanych i sparzonych 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata 1 łyżeczka oleju Biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)zaprzestając mieszania ). Na koniec dodać olej i wymieszać. Krem całkowicie wystudzić, następnie przełożyć do słoiczka, zamknąć i włożyć do lodówki. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną

Opowieści z piekarnika
Rolada Cappuccino 172

Puszysta i delikatna rolada biszkoptowa o smaku cappuccino :) Jak już nie raz wspominałam, wszelkie kawowe smaki, to moje smaki ;) Rolada jest łatwa i dość szybka w wykonaniu. Bardzo polecam :) Biszkopt: 135 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 dużych jajek 180 g cukru 3/4 szklanki proszku cappuccino o dowolnym smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej z 3 łyżkami wódki Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i proszek cappuccino, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą

Opowieści z piekarnika
Syrnik bez syra… i bez pieczynia ;) (Sernik bez sera i pieczenia) 140

pudecukru 12 500 g borōwek hamerykańskich Ubijcie śmiytōnka, dejcie 13 dō ni jogurt, cuker i ôzpuszczōnoł 14 we wrzōntku żelatyna (nim jōm sam dołcie 15 , niech trocha ochōdnie 16 ). Biszkopty pokruszcie (nojlepi nudelkulōm 17 , zawarte we jakim bojtlu), mogecie je pomiyszać ze masłym, ale kebyjście 18 chcieli mieć jeszcze lżyjszy deser, to mogecie tyż to zrobić ze samych biszkoptōw(...)dōł tortownicy dejcie papiōr do pieczynioł, na niego wysujcie 19 te pokruszōne biszkopty. Potyn przidzie 20 trocha masy „syrnikowyj”, na to warstwa borōwek, na nie reszta masy i na sōm wiyrch 21 reszta borōwek. Tera 22 do lodōwki aż stynżeje- na to nojlepi ôstwić 23 połra godzin, żeby nōm sie potyn te ciasto niy rozleciało, a niyskorzi 24 już

Chop w kuchni
rolada malinowa 170

pieczenia wyłożoną papierem - stworzyć prostokąt (można też jak w przepisie przelać do blachy 32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st i piec przez ok 10 min  biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować - pozostawić do wystudzenia serek mascarpone wymieszać z twarogiem (ja miałam zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę(...)waniliowy (tak nie wanilinowy) ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;)  trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać wystudzony biszkopt rozwinąć posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować roladę włożyć do lodówki na min godzinę posypać cukrem pudrem i malinami do dekoracji  Smacznego

Gotowanie z pasją
Tiramisu z dodatkiem borówek 211

porcji: Krem : – 6 żółtek – 3 białka – 150 g cukru – 500 g mascarpone Dodatkowo : – szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy – około 30 sztuk podłużnych biszkoptów – 2 łyżki kakao – borówki (250-300g) Zaparzoną kawę odstawiamy do ostudzenia. Owoce myjemy i osuszamy. Jajka zalewamy wrzątkiem i szorujemy delikatnie szczoteczką. Szykujemy krem. Do żółtek dodajemy(...)później mieszałam szpatułką. Na końcu dodajemy białka i również mieszamy je delikatnie szpatułką. Gdy krem jest gotowy składamy deser. Na dno pucharków układamy po 1,5 lub po dwa biszkopty (zależy jak duże macie dno) namoczone sekundę w kawie. Dalej po dużej łyżce kremu, borówki, które posypujemy obficie kakao. Warstwę powtarzamy i wstawiamy deser na minimum godzinę do schłodzenia. Chyba

Relaxtime
Tiramisu w pucharkach 207

znajomych lub rodziny. Dodatkowym atutem tego deseru jest to, że nie trzeba się już martwić o jego porcjowanie. W przypadku tiramisu przygotowanego w większym naczyniu zawsze istnieje możliwość, że biszkopty nie będą wystarczająco miękkie i podczas krojenia krem zostanie wyciśnięty spomiędzy biszkoptów, a przez to deser całkowicie straci swój apetyczny wygląd. Przygotowując deser w pucharkach nie trzeba się już

ciastkowylab
Kokosowy sernik mango z tofu bez pieczenia 164

dziesiątkę! Wspaniałymi przepisami trzeba się dzielić, więc zapraszam do wypróbowania nieco zmienionego przeze mnie przepisu na tofurnik mango od Jadłonomii! Składniki na spód: – 100g herbatników pełnoziarnistych – 50g biszkoptów – 40g oleju kokosowego/masła o temperaturze pokojowej – 2 łyżki masła orzechowego Składniki na masę: – 560-600g tofu naturalnego – 400ml mleczka kokosowego (puszka), schłodzonego przez(...)pulpy z mango + 50-100g do dekoracji – 30-50g syropu daktylowego/klonowego – 2,5 łyżeczki agaru – skórka z otartej cytryny – laska wanilii Herbatniki i biszkopty mielimy na mąkę, łączymy z masłem i masłem orzechowym. Na dno (tortownicy z obręczą) wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy przygotowany spód, lekko dociskamy zwilżoną łyżką i wstawiamy do lodówki

Be Fit Be Strong
Biszkoptowe ciasto z jogurtowymi galaretkami i jabłkami 108

Ciasto bardzo lekkie i przyjemne w smaku - zapraszam do wykonania ;-) SKŁADNIKI: biszkopt: - 3 jajka - 9 łyżek cukru - 9 łyżek mąki pszennej - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 galaretka truskawkowa - 1 galaretka agrestowa - 1 mały jogurt naturalny - ok. 5 jabłek - 1/4 szklanki cukru - 1/2 litra wody Przygotowuję biszkopt:   Ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier

Wielopokoleniowo
śmietanowiec na biszkopcie z truskawkami 639

składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki(...)cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na wystudzony biszkopt. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia

Domowy Smak Jedzenia
Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis 140

pory nie publikowałam tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami

Pink Envelope