biszkopt - 17572 przepisów (strona:595/1172)

Marysieńka 170

Pięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :) Marysieńka Składniki na biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć

Tagebuch po polsku
Biszkopt bezglutenowy kakaowy 139

inny wymiar. O ile jeszcze dania obiadowe są w miarę łatwe to z wypiekami mam problem. Dlatego przygotowując córce tort na urodziny oczywiście bez glutenu szukałam sprawdzonego przepisu na biszkopt bezglutenowy. Pierwszy który zrobiłam okazał się totalnym niewypałem bo w środku był niedopieczony zakalec. Następny na jaki trafiłam okazał się strzałem w dziesiątkę. Biszkopt cudownie urósł, nie opadł i był

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biszkopt czekoladowy z gruszkami 181

Biszkopt czekoladowy z gruszkami Okrągła foremka o średnicy 26 cm 230g miękkiego masła 80% 200g brązowego cukru 4 jaja 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g kakao 4 łyżki mleka 2 gruszki Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując(...)które układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą. Biszkopt czekoladowy z gruszkami SMACZNEGO :-) Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada. Peggi w lesie

peggiwkuchni
Biszkopt na tort 170

razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu Kulinarnie. Składniki: (tortownica 20cm) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać(...)Całkowicie wystudzić, odciąć nożykiem boki od formy i przekroić na 3 - 4 blaty.  Jak zapewne wiecie biszkopta na kilka warstw w domu najwięcej osób przecina nitką ;) Najlepiej kroić biszkopt dopiero następnego dnia, bo z ciepłego będą robiły się takie małe wałeczki, kulki i jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie

W kuchni bez szafek
Biszkopt orzechowy 354

Biszkopt orzechowy jest alternatywą dla tradycyjnego biszkopta. Swoim orzechowym smakiem zmienia całkowicie smak całego tortu. Jeśli żaden z gości nie ma uczulenia na orzechy polecam przygotowanie tortu z tego przepisu. Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) 5 jajek 15 dag zmielonych orzechów (w tym przypadku włoskich) 5 łyżek cukru (niezbyt czubate) 5 czubatych łyżek mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)najmniejsze i partiami dodajemy zmielone orzechy i mąkę z proszkiem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st.C przez 40 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt się upiekł

tojestpyszne.blogspot.com
Biszkopt na tort + jak przekroić 138

razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu Kulinarnie.   Składniki: (tortownica 20cm) 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo(...)zapewne wiecie biszkopta na kilka warstw w domu najprościej kroi się nitką ;) Są specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Najlepiej kroić biszkopt dopiero następnego dnia, bo z ciepłego będą robiły się takie małe wałeczki i kulki. Ja najpierw delikatnie nacinam ciasto nożem a potem wkładam do środka nitkę i ciągnę za 2 końce

W kuchni bez szafek
Cytrynowy sernik na zimno 249

sera w wiaderku 2 galaretki cytrynowe (rozpuszczamy w 3 szklankach wody) 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 1 szklanka cukru 0,5 l śmietany 30% lub 36% 1 opakowanie biszkoptów DODATKOWO: 1 lub 2 galaretki na górę rozpuszczona 1 w 1,5 szkl. wody) Ser mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. W międzyczasie przygotowujemy galaretki i zostawiamy do ostudzenia. W drugiej mijsce(...)ubijamy śmietanę na sztywno. Do masy serowej delikatnie dodajemy bitą śmietanę i tężejące chłodne galaretki ( nie mogą zastygnąć muszą być lejące) oraz aromat. Chwilkę mieszamy do połączenia się składników. Biszkopty wykładamy na blaszkę i wylewamy na nie masę. Na górę rozrabiamy dodatkową galaretkę. SMACZNEGO:) Sernik na zimno

Moje Słodkie Piekiełko
Pomarańczowo – czekoladowy torcik na białkach 245

Mocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)przestudzić i polać po wypieku. Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki. Smacznego :) Torcik pokroiłam zanim dobrze stężał. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Wykorzystanie białek Tagged: budyń , kakao , kremówka , mascarpone , olej , pomarańcze , soki owocowe , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Ciasto z masą cytrynową 302

dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko z małą nutką cytryny. Krótko mówiąc ciasto słodko - kwaśne, jak to w życiu bywa;)  foremka 23x33 cm  Biszkopt:    3 jajka,  2 czubate łyżki mąki pszennej,  czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
Mocno czekoladowe Bajaderki 102

kilka chwil. Następnie deser należy schłodzić a potem wystarczy już tylko delektować się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki. Składniki(...)średniej wielkości bajaderek): 350 - 400 gram czekoladowego biszkoptu 2 łyżki kakao + 4-5 łyżek do obtoczenia bajaderek 2 kieliszki Amaretto 1/2 szklanki powideł, dżemu lub marmolady 50 gram rozpuszczonego masła 1/4 szklanki posiekanych migdałów Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieszczamy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy migdały i ponownie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w kakao

Mango Papaja
Ciasto Kinder Pingui 14250

poszukiwaniu inspiracji i czegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać!  foremka 24 x 24cm   Biszkopt:   5 jajek,  3/4 szklanki mąki

Z miłości do słodkości
BISZKOPT Z JABŁKAMI – bardzo puszysty! 3415

Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami , który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości! Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika! Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości. Koniecznie go spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 23 cm ) * jajko

Ostra na Słodko
Ciasto z budyniem dyniowym i brzoskwiniami 187

Delikatne ciasto z budyniem na bazie dyni. Soczystości dodają brzoskwinie z puszki. Całość doskonale komponuje się z delikatnym biszkoptem. Składniki Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 ) 2 x 4 jajka 2 x 1 szkl mąki 2 x 3/4 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
ciasto delicja 432

aksamitny krem. Orzechy podprażamy na suchej patelni, wykładamy je na ściereczkę i pocieramy aby usunąć skórki, następnie siekamy je i dodajemy do kremu. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wylewamy tężejącą galaretkę z pomarańczami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch biszkoptu smarujemy kremem czekoladowym na który wykładamy masę budyniową. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe bajaderki 205

Proste w wykonaniu, nawet z pomocą dzieci. Wystarczą 4 składniki aby przygotować pyszne bajaderki. Składniki 400 g pokruszonych biszkoptów 100 g zmielonych orzechów 100 g masła 200 ml mleka 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy pokruszone biszkopty, zmielone orzechy, … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty