biszkopt - 17572 przepisów (strona:591/1172)

Czekoladowy tort z chałwą 160

tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Składniki na biszkopt: •          5 jajek •          1/2 szklanki cukru(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę

Kulinarna (nie)codzienność
Pokoleniowy tort makowy 167

okrągłą o średnicy 23-25 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, nagrzać piekarnik do 190 C i piec 60 minut. Zostawić w formie aż ostygnie. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Wymieszać dokładnie. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko(...)Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić z biszkoptem. Przygotować talerz do toru i układać w następującej kolejności ciasto makowe, u góry posmarować krem budyniowy jasny ciasto biszkoptowe, u góry na cieście posmarować krem budyniowy ciemny ponownie ciasto makowe

Kuchnia Pokoleń
Królewska szarlotka 189

przygotowuje się dosyć szybko i nie zabiera zbyt dużo cennego czasu podczas przygotowań do najważniejszej kolacji w roku. Królewska szarlotka jest to tak naprawdę idealne połączenie: kwaśne jabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana.  Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek(...)suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy galaretki, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Na wystudzony biszkopt układamy jeszcze ciepłe(nie gorące!) jabłka. Studzimy, następnie chłodzimy w lodówce. 250 g śmietanki schładzamy. Następnie ubijamy na sztywno, dosypując połowę cukru i 1 śmietanfix. Śmietanę układamy na chłodne jabłka

Ciasta z tradycjami
Ciasto orzechowo-miodowe s.Anastazji 194

przez długi czas, bo ciasto jest wysokie, podzielne i starcza na długo (no i jak to z wypiekami miodowymi bywa, najlepsze jest po 2-3 dniach od upieczenia). Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 110g mielonych orzechów 4-5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Ciasto miodowe: 250 g masła lub margaryny(...)niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę. Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej. Dajemy biszkopt. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą

Smaki Na Talerzu
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 420

dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka(...)francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół

Cukiernia Pychotki
Szarlotka królewska Krysi 732

Ciasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki

Cukiernia Pychotki
Wiśniowa pychotka 220

Wiśniowa pychotka to proste, nie za słodkie ciasto o intensywnym wiśniowym smaku. Na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Pychotka Składniki: Biszkopt:     6 jajek     1,5 szklanki mąki pszennej tortowej     0,75 szklanki cukru     1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia     szczypta soli Masa wiśniowa(...)temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła). Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu. Wlać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać. Piankę wyłożyć na ciasto

Cukiernia Pychotki
Mini serniczki z malinami i jeżynami 159

pyszne mini serniczki z bitą śmietaną i owocami. (ps. nawet posprzątali po sobie :) ) Ilość porcji: 12 sztuk Czas Przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie Składniki: Na serniczki: 12 okrągłych biszkoptów (mogą być wyschnięte) 250g twarogu do serników 250g serka ricotta ½ szklanki cukru 20g budyniu waniliowego (mniej więcej połowa opakowania) Jajko Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Owoce(...)sporej miski od miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajko, cukier i budyń waniliowy. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i układamy po jednym biszkopcie. Wykładamy masę serową do muffinek. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. W misce miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i miksujemy do uzyskania

Kolizje Smaków
Brzdąc 185

cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić. 3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch również posmarować kremem. udekorować według uznania

Motylkowa Kuchnia
Serniczek na zimno z galaretką 158

sera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek 6 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 puszka brzoskwiń 250 ml kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa 1 op. okrągłych biszkoptów   Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z zalewy (5 łyżek zachowujemy). Kroimy na cieńsze plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody. Odstawiamy do stężenia(...)mocno nie ogrzać, bo straci swoje właściwości żelujące) i łączymy z łyżką masy serowej, mieszamy. Zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty sera. Prostokątną formę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką

Smaki Na Talerzu
Serniczek na zimno 123

nieco osłodzić sobie brzydką aurę na dworze, postanowiłam przygotować na weekend taki oto serniczek na biszkopcie. Na wierzch ja dałam brzoskwinie, borówki i wiśnie kandyzowane. Efekt wyszedł znakomity.  Wymiary blaszki: 24x28 Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 20-25 minut  Składniki: Spód biszkoptowy: 4 jajka 50 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ostudzenia. Serki homogenizowane wylej do miski, dodawaj płynną galaretkę, mieszaj aż do połączenia się składników. Odstaw na 15 minut do lodówki, gdy masa zacznie tężeć, wylej na upieczony biszkopt. Brzoskwinie odsącz z zalewy i rozłóż w równych odstępach, lekko wciskając w masę serową. Posyp borówki, wiśnie kandyzowane. Ponownie wstaw do lodówki. Sok z cytryny wymieszaj za 100 ml syropu brzoskwiniowego

Różne smaki w kuchni
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach 4877

osobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego kęsa – jabłuszka z lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin(...)float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – Składniki: ok. 120g herbatników Mini Betini (można je zastąpić biszkoptami wedle uznania) 10 jabłek (ok. 1,5 kg) – najlepiej słodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr

Kulinarne Przeboje
Idealny biszkopt 114

Biszkopt dla wielu wydaje się być bardzo trudny, ale wcale tak nie jest. Jeżeli będziemy się trzymać poniższego przepisu, nie ma szans, żeby się nie udał. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (około 150g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4/5 szklanki... Artykuł Idealny biszkopt pochodzi z serwisu AleTorcik

AleTorcik