przez długi czas, bo ciasto jest wysokie, podzielne i starcza na długo (no i jak to z wypiekami miodowymi bywa, najlepsze jest po 2-3 dniach od upieczenia). Biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 110g mielonych orzechów 4-5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Ciasto miodowe: 250 g masła lub margaryny(...)niewielkiej ilości ciepłej wody. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestudzone orzechy i kawę. Na ciasto z masą orzechową wykładamy połowę masy kawowo-orzechowej. Dajemy biszkopt. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy ciastem miodowym. Dekorujemy polewą
Smaki Na Talerzudać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe. Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki śmietany 2 łyżeczki proszku do śmietany 3 jajka 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka(...)francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu , 8. zestaw silikonowych gadżetów kuchennych , 9. a gdy nie mamy gofrownicy dobrym rozwiązaniem może być silikonowa forma do gofrów , 10. półautomatyczna trzepaczka znacznie ułatwi nam pracę, 11. nożyczki do ziół
Cukiernia PychotkiCiasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem(...)dodać galaretki. Ostudzić. Ugotować budyń. Cukier rozpuścić w budyniu. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wszystkie składniki polewy rozpuścić i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Układać: biszkopt (można usunąć skórę) - tężejące jabłka - (po stanięciu jabłek) krem - polewa Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia Pychotki
Cukiernia PychotkiWiśniowa pychotka to proste, nie za słodkie ciasto o intensywnym wiśniowym smaku. Na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Pychotka Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,75 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa wiśniowa(...)temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła). Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu. Wlać lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać. Piankę wyłożyć na ciasto
Cukiernia Pychotkipyszne mini serniczki z bitą śmietaną i owocami. (ps. nawet posprzątali po sobie :) ) Ilość porcji: 12 sztuk Czas Przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie Składniki: Na serniczki: 12 okrągłych biszkoptów (mogą być wyschnięte) 250g twarogu do serników 250g serka ricotta ½ szklanki cukru 20g budyniu waniliowego (mniej więcej połowa opakowania) Jajko Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Owoce(...)sporej miski od miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajko, cukier i budyń waniliowy. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i układamy po jednym biszkopcie. Wykładamy masę serową do muffinek. Wkłądamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. W misce miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i miksujemy do uzyskania
Kolizje Smakówcukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić. 3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch również posmarować kremem. udekorować według uznania
Motylkowa Kuchniasera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek 6 łyżek cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 puszka brzoskwiń 250 ml kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa 1 op. okrągłych biszkoptów Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Brzoskwinie osączamy z zalewy (5 łyżek zachowujemy). Kroimy na cieńsze plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody. Odstawiamy do stężenia(...)mocno nie ogrzać, bo straci swoje właściwości żelujące) i łączymy z łyżką masy serowej, mieszamy. Zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty sera. Prostokątną formę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką
Smaki Na Talerzunieco osłodzić sobie brzydką aurę na dworze, postanowiłam przygotować na weekend taki oto serniczek na biszkopcie. Na wierzch ja dałam brzoskwinie, borówki i wiśnie kandyzowane. Efekt wyszedł znakomity. Wymiary blaszki: 24x28 Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki: Spód biszkoptowy: 4 jajka 50 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ostudzenia. Serki homogenizowane wylej do miski, dodawaj płynną galaretkę, mieszaj aż do połączenia się składników. Odstaw na 15 minut do lodówki, gdy masa zacznie tężeć, wylej na upieczony biszkopt. Brzoskwinie odsącz z zalewy i rozłóż w równych odstępach, lekko wciskając w masę serową. Posyp borówki, wiśnie kandyzowane. Ponownie wstaw do lodówki. Sok z cytryny wymieszaj za 100 ml syropu brzoskwiniowego
Różne smaki w kuchniosobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego kęsa – jabłuszka z lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin(...)float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – Składniki: ok. 120g herbatników Mini Betini (można je zastąpić biszkoptami wedle uznania) 10 jabłek (ok. 1,5 kg) – najlepiej słodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr
Kulinarne PrzebojeBiszkopt dla wielu wydaje się być bardzo trudny, ale wcale tak nie jest. Jeżeli będziemy się trzymać poniższego przepisu, nie ma szans, żeby się nie udał. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (około 150g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4/5 szklanki... Artykuł Idealny biszkopt pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikBiszkopt dla wielu wydaje się być bardzo trudny, ale wcale tak nie jest. Gdy trzymamy się poniższego przepisu, nie ma szans, żeby się nie udał. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4/5 szklanki mąki Wszystkie składniki... Artykuł Idealny biszkopt pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorciksamej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -szklanka cukru -5 jajek -pół szklanki oleju -op. okrągłych biszkoptów -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania Przygotowanie Białka ubić z cukrem. Żółtka, olej, proszek do pieczenia i proszek budyniowy wymieszać na gładką masę. Dodać jogurty, połączyć. Dodać ubitą pianę, delikatnie(...)wymieszać. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Dodać do masy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty. Wlać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny w 180st. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zielona Kuchniaalbo się je kocha, albo nienawidzi . Wszystko zależy od Waszego stosunku do kawy; jeżeli nie pijacie, ciasto nie pobudzi u Was apetytu, ale jeśli lubicie - przepadniecie . Miękki, wilgotny biszkopt migdałowy z Moich wypieków delikatnie nasączony amaretto, do tego mus malinowy na żółtkach i kawowy, również z dodatkiem jajek. Dzięki temu mają głębszy smak i nieco cięższą konsystencję(...)pyszna, jej słodycz idealnie komponuje się z wyrazistym wnętrzem. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakuje. Tort kawowo-malinowy z różaną nutą Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt migdałowy: 2 jajka 1 łyżka letniej wody 110 g cukru 85 g mąki pszennej 70 g mielonych migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony bitą śmietaną, a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku
magiczna kuchnia Kasibardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;) Biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 50 g czekolady gorzkiej(...)łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Wykonanie: Biszkopt : Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz startą czekoladę, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo
Opowieści z piekarnika