Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 4 jaja ¾ szklanki cukru
Domowe ciastaTiramisu przepis Oryginalny, łatwy przepis na tiramisu, pyszny deser kawowy z biszkoptami i słodkim likierem. Tiramisu składniki to nic wyszukanego, prosty przystępny skład deseru z kawą i biszkoptami. Klasyczne włoskie tiramisu w wersji podstawowej bez śmietany, która często pojawia się w polskich przepisach na włoskie deser z kawą. Tiramisu to przepis prosty, choć wymaga trochę cierpliwości. Ten pyszny deser
Dieta moja pasjaZapraszam dziś na przepis na pyszne ciasto z zapisków mojej mamy czyli z PRL'u. Ciasto jest wyjątkowe, bo z procentami - lekki biszkopt przykryty klasycznym kremem śmietankowym z mascarpone , a na kremie herbatniki nasączone alkoholem i całość pokryta czekoladą - coś przepysznego. Ciasto jest delikatne i bardzo miękkie , biszkopt nie wymaga żadnego nasączania. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik
Kawa z mlekiemSzarlotka przepis Pyszna i prosta szarlotka bez pieczenia. Przepis na ciasto z jabłek i bitej śmietany na biszkoptach inaczej szarlotka królewska bez pieczenia. Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia? Szarlotka przepis sprawdzony i wypróbowany, na ciasto bez użycia piekarnika. Ten prosty i smaczny deser z jabłkami to idealne ciasto dla początkujących. Ciasto z jabłkami to najczęściej przygotowana słodka przekąska latem oraz(...)jesienią. Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia na biszkoptach? Czym zagęścić jabłka do szarlotki? Jabłka na szarlotce Jabłka na szarlotce to główny dodatek tego pysznego ciasta. I nieważne czy szarotka tradycyjna na kruchym spodzie, czy szarlotka bez pieczenia, jabłka w szarlotce powinny być sztywne. Co zrobić aby jabłka w szarlotce były sztywne? Czym zagęścić jabłka aby były sztywne? Bez znaczenia
Dieta moja pasjalubi, to się lubi co się ma. Truskawki się co prawda skończyły, ale z jagodami wyszło równie pysznie. Ciasto z książki „102 ciasta z owocami Siostry Anastazji”. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru drobnego 4 kopiaste łyżki mąki Masa serowa biała: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 500 ml śmietanki 36 % cukier puder do smaku, u mnie 3 łyżki(...)ładnie się połączy, dodajemy do reszty masy i miksujemy do połączenia (w przeciwnym wypadku ponownie podgrzewamy na malutkim ogniu, a potem dodajemy bezpośrednio do masy). Masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Wyrównujemy. Żelatynę przygotowujemy jak powyżej. Jogurt miksujemy z serkiem homogenizowanym. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do połączenia. Masę truskawkową wylewamy na masę białą, wyrównujemy. Galaretki rozpuszczamy w około 500 ml wrzącej
Smaki Na Talerzupowinniśmy trzymać się kilku prostych, ale uniwersalnych zasad, które zwiększą nasze szanse na powodzenie! Oczywiście ciasta i ciasteczka możemy podzielić na kilka grup, najpopularniejsze to: Ciasta drożdżowe Ciasta kruche Biszkopty Torty Ciasta francuskie Ciasta ucierane Nie raz zdarzyło mi się, że moje ciasto było przesłodzone, zaraz po upieczeniu opadło, albo po przekrojeniu okazało się kompletnie nieupieczone. Postanowiłem więc zebrać(...)wymaga odpowiedniej temperatury pieczenia, która powinna być przestrzegana, bowiem zbyt wysoka temperatura może sprawić, że ciasto się za bardzo przypiecze zanim zdąży wyrosnąć. W przypadku ciasta drożdżowego, ucieranego i biszkoptu piekarnik nie musi być mocno nagrzany. Te ciasta wymagają wyrastania, więc rosnąca temperatura w piekarniku bardzo dobrze na nie wpłynie. Natomiast ciasta kruche i francuskie muszą mieć od razu wysoką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli jakieś ciasta wywołują u mnie zachwyt to właśnie takie jak to, które dziś Wam prezentuję. Biszkopt z dodatkiem gazowanego napoju cytrynowego wyszedł niesamowicie wilgotny. Domowa masa budyniowa z żółtkami nie ma sobie równych. Całości dopełnia dodatek herbatników, które już na drugi dzień przyjemnie miękną i stanowią miłą niespodziankę oraz owoce i galaretka, które nadają przyjemnego orzeźwienia. To ciasto(...)cukrami doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy. Rozkładamy herbatniki. Rozprowadzamy pozostałą masę. Wykładamy osączone, pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do schłodzenia. Inspiracja
Smaki Na Talerzuwaniliowe ciasto, które przez jakiś czas było popularne na różnych grupach tortowych. Z ciekowości sama je zrobiłam. Niestety nie zachwyciło mnie za pierwszym razem. Jestem przyzwyczajona do lekkich biszkoptów lub do wilgotnych ciast czekoladowych. Ciasto Molly Cake wyszło takie pomiędzy – ciężkie i stabilne ciasto, które wg mnie wymagało dodatkowego nasączenia. Dlatego przy kolejnych próbach zmieniałam trochę ilość składników(...)stabilne i wilgotniejsze waniliowe ciasto do tortu. Ciasto idealnie sprawdzi się przy cięższych kremach, w torcie typu naked cake lub w piętrowym. Tam gdzie potrzebujecie stabilnego ciasta zamiast klasycznego biszkoptu. Do tego ciasta nie jest konieczne dodanie ekstraktu waniliowego lub cytrynowego. Jak dla mnie ciasto z cytrynowym ekstraktem smakuje jak babka wielkanocna, którą robiła moja mama :). Dlatego proponuję Wam zrobienie
Słodki Pomysłszkl. mleka w proszku 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 250 g masła 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 op. herbatników kakaowych 1 op. okrągłych biszkoptów Żółtka ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do dużego garnuszka odlewamy 3/4 szkl. mleka. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy oraz mąkę. Mieszankę tę łączymy z żółtkami z cukrem(...)rozkładamy kakaowe herbatniki. Wykładamy na nie większą część masy budyniowej, wyrównujemy. Następnie rozkładamy kolejną warstwę herbatników. Przykrywamy je pozostałą masą budyniową, wyrównujemy. W masę budyniową wkładamy przekrojone na pół biszkopty. Układamy je obok siebie w rzędach, zachowując około 1-1,5 cm odległości (zobacz zdjęcie). Masło wraz z wodą oraz cukrem rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy
Smaki Na Talerzumascarpone 1,5 łyżki kakao 4 pełne łyżki żelatyny 180 ml wody (3/4 szklanki) Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody 250 g truskawek około 80 g okrągłych biszkoptów Przygotowanie Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia, aż będzie chłodna, ale jeszcze płynna. Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną, jogurtem i cukrem do uzyskania jednolitej(...)dzielimy na pół, do jednej z części dosypujemy kakao i znowu chwilę miksujemy. Okrągłą blaszkę (moja ma średnicę 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej dnie układamy biszkopty. Na nie dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki wazowe) białej masy, potem kakaowej i tak na zmianę, aż do skończenia mas. Powierzchnię delikatnie wyrównujemy i ciasto wsadzamy do lodówki
e-PrzepisyKulinarneBiszkopt czekoladowy to materiał na dobry przekładaniec. Najlepiej byłoby tą czekoladę podwoić ; ) No więc mamy „pawełkową” masę i przełamanie w postaci lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Całość w bardzo dobrej deserowej polewie. Ciasto z gatunku tych, co raczej wszystkim do gustu przypadną ; ) Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec
Domowe ciastasprawdzą się tutaj także galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe. Orzeźwiający śnieżny puch będzie idealnym ciastem na nadchodzące ciepłe, czerwcowe dni. Udostępnij Ciasto śnieżny puch – składniki 100 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej) 300 ml dobrze schłodzonej kremówki 30% 1 / 2 szklanki cukru 2 galaretki przezroczyste 500 ml wody 100 g wiórek(...)garnka, zagotować. Zdjąć z ognia, dokładnie rozpuścić w niej dwie przezroczyste galaretki, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć biszkopty do tiramisu. Na suchą patelnię wsypać cukier, dodać masło, podgrzewać na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Wsypać wiórki kokosowe, cały czas mieszając, prażyć kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę
niecodziennikparyCiasto z jogurtów greckich bez pieczenia, delikatny kremowy niby ”sernik” na ciastkach. Sernik z kajmakiem i orzechami. Pyszny domowy deser na biszkoptach z gęstego jogurtu greckiego lub jogurtu typ grecki. Sernik bez sera można przygotować na śmietanie lub na jogurcie. To pyszne proste ciasto zrobisz bez użycia piekarnika, a także bez miksera. Gotowane ciasto z jogurtów greckich często(...)nazywane sernikiem bez masła i zbędnych dodatków. Ciasto bez pieczenia, proste w wykonaniu z biszkoptami, kajmakiem i orzechami. Jak zrobić ciasto gotowane z jogurtem? Jak zrobić ciasto gotowane w garnku? Sernik gotowany z jogurtów Utarło się mówić, że ciasto z jogurtów czy pieczone czy gotowane to sernik. I tutaj mam dylemat, do sernika potrzebny jest ser, tu mamy jogurt
Dieta moja pasja