biszkopt - 17572 przepisów (strona:585/1172)

Tarta orzechowo-jabłkowa 84

Pyszna tarta z jabłkami z bloga „wiem co jem”. Cudowna. To idealny, jesienny wypiek. Kruchy, orzechowy spód. Plasterki jabłek. Delikatny biszkopt na wierzchu. Całość pachnąca jabłkami, orzechami i cynamonem. Lubię jesień właśnie za te zapachy Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 50 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100 g cukru 2 żółtka 1-2 łyżki gęstej(...)śmietany Nadzienie: 3 jabłka garść posiekanych orzechów laskowych cynamon Biszkopt: 2 jajka 1 op. cukru wanilinowego 16 g 30 g zmielonych orzechów laskowych, bez skórki 1 łyżka mąki szczypta proszku do pieczenia Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem. Dodajemy cukier, żółtka oraz mielone orzechy, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy

Smaki Na Talerzu
MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH 85

znika z talerzyka :). Długo  nic nie pisałam na blogu bo przechodziłam totalny remont mieszkania.Jeszcze nie koniec ale kuchnia już działa więc mogłam coś upichcić :). Zapraszam po przepis!! SKŁADNIKI biszkopty okrągłe ok.200g 400ml śmietanki 30% 2 galaretki malinowe lub truskawkowe maliny na polewę 2 łyżki mleka pół tabliczki gorzkiej czekolady WYKONANIE Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty

Mała w garnku miesza
Biszkopt z jabłkami 69

Dzisiaj też sentymentalnie. Przypominam przepis, który pewnie większość z Was zna. Ciasto to gościło dość często w moim rodzinnym domu. Wilgotne, delikatne i smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z jabłkami Składniki 6 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 3 spore, słodkie jabłka Instrukcje Jajka miksujemy z cukrem, dość długo aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę(...)tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka). Artykuł Biszkopt z jabłkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kolorowy sernik bez pieczenia. 72

pieczenia. Składniki 1 kg sera z wiaderka lub ser 3-krotnie mielony 3 galaretki czerwona, zielona, pomarańczowa lub żółta (smaki dowolne) 3 łyżki serka mascarpone czubate 1 opakowanie okrągłych biszkoptów lub 150 g ciasteczek owsianych 50 g masła Instrukcje Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Brzegi również dokładnie obkładamy papierem do pieczenia ponieważ sernik w zetknięciu(...)metalem robi się siny. Papier do brzegów foremki najlepiej jest "przykleić" odrobiną pierwszej masy serowej. Jeśli używacie formy silikonowej możecie ten krok pominąć. Na dno formy układamy biszkopty. Jeśli używacie ciasteczek należy je zmiksować i dodać roztopione masło. Następnie wylepić spód formy i wstawić do lodówki na min.10 minut. Galaretkę o smaku truskawkowym rozpuszczamy w 200 ml gorącej

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z wiśniami bez pieczenia. 305

sprawdz ą się owoce mrożone. Jest to ciasto podobne do tego, które nazywa się czeska wiśnia, ja dodałam dodatkowo mascarpone żeby było bardziej kremowe. Na spód możecie dać herbatniki, biszkopty lub upiec cienki biszkopt. Zachęcam Was do przygotowania tego deseru jest po prostu pycha. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Składniki 2 paczki herbatników około

To co lubię - gotuję i polecam
Tort z malinami i kajmakiem na Chrzest 63

dzieci docenią to, co dziś ja doceniam – wspomnienia i serce włożone w przygotowania. Tort wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej z malinami i bitą śmietaną. Składniki: Biszkopt (tortownica 26-27cm) 7 jajek (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 pełna łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął. Przełożenie: 1,5 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam) 16 g cukru waniliowego cukier puder do smaku

dom-agi.pl
Ciasto „Miętusek” 85

wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna. Wierzch można posypać tartą czekoladą, ja wykorzystałam zmielone okruchy ciasta. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa miętowo-budyniowa(...)rozpuszczenia się cukierków. Miętowy płyn dodajemy do ugotowanego, gorącego budyniu, mieszamy do połączenia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Przygotowaną masę rozprowadzamy na biszkopcie, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy obok siebie herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz

Smaki Na Talerzu
CIASTO JOGURTOWO-ŚMIETANOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia 94

pieczenia. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty MASA: * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki – 400 g * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 6 łyżeczek + 1/3 szkl wody * galaretka truskawkowa – 3 szt + 750 ml wody(...)truskawki – 700 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy jogurt i wlewamy żelatynę ( hartując oczywiście wcześniej ). Wylewamy na biszkopty, chłodzimy. Układamy owoce, zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Deser obłędnie czekoladowy 59

Składniki: 3 tabliczki czekolady (dowolnej, w zależności od Waszych upodobań. U mnie to 2 mleczne i jedna ciemna) 4/5 (160 g) masła 100 g migdałów w płatkach 10-12 biszkoptów 2 jajka 3 łyżki rumu 2 łyżki cukru 1 pomarańcza Jajka należy sparzyć. Czekoladę z rumem rozpuszczam w kąpieli wodnej (jeśli czekolada zrobi się zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek mleka(...)odstawiam do przestygnięcia. Masło roztapiam i następnie dobrze ucieram z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło dodaję do czekolady, dodaję też migdały, żółtka i pokruszone biszkopty. Wszystko mieszam do połączenia. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy. Wszystko delikatnie mieszam do połączenia. Masę wylewam do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Deser malinowy z dodatkiem czekolady 62

Składniki: 1 ½ galaretki malinowej 400 ml wody 150 g malin 200 g jogurtu naturalnego 1 czekolada 50 g masła 50 ml śmietanki 30% 3 garście płatków kukurydzianych lub rozkruszonych biszkoptów ½ galaretki malinowej rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia. W foremce na babkę (metalowej lub silikonowej) układam na dnie maliny i zalewam przestygniętą galaretką. Odstawiam do całkowitego(...)masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zestawiam z kąpieli i dodaję śmietankę. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Przestygniętą czekoladę wylewam na zastygniętą masę malinową i posypuję płatkami kukurydzianymi lub biszkoptami. Wstawiam (najlepiej na całą noc) do lodówki. Zwrot „do zastygnięcia” pojawił się tu chyba ze 100 razy Ale to w sumie ważne, żeby warstwy się nie zmieszały. Żeby łatwo wyciągnąć deser

Słodki sentyment
Orzechowy skalniak 46

jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Krem czekoladowy: 1 ½ czekolady mlecznej ½ czekolady ciemnej 300 ml śmietany 30% Do nasączenia: 1 szklanka wody Sok z połowy cytryny Biszkopt kroję na pół. Nasączam wodą z cytryną. Pierwszy blat smaruję dżemem. Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie. Orzechy mielę na masło. 300 ml śmietany ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję masło

Słodki sentyment
Truskawkowy deser 78

Dzisiaj polecam truskawkowy deser Składniki na 3 porcje 6 – 8 sztuk podłużnych biszkoptów 150 g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g malin 1 galaretka malinowa 2 małe bezy starta czekolada Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i pozostawić do wystudzenia. Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić

Pomysłowa kuchnia
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 104

Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną 🍓 Nie taka fit, a też nie taka strasznie #niefit rozpusta. Puszysty biszkopt, delikatna śmietana i słodkie truskawki... Ciężko się nie skusić :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju Szczypta soli Wypełnienie: 1 opakowanie śmietanki 30% 2 łyżki cukru

Czarnawisienka
Orchidea 5682

Pyszne ciasto na ciemnym biszkopcie przełożone kremem śmietanowym to super propozycja na wszelkie domowe imprezy. Pięknie się prezentuje, smakuje jeszcze lepiej - moja rodzina je uwielbia

Prosty przepis na
Ciasto góra lodowa 141

Ciasto góra lodowa SKŁADNIKI  BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka 2 żółtka 2 x budyń śmietankowy po 40g z cukrem 200 g masła POLEWA: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku(...)łyżka 1 1/2 łyżki kakao DODATKOWO: 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach

Smaki Natalii