biszkopt - 17572 przepisów (strona:585/1172)

Tort z malinami i kajmakiem na Chrzest 65

dzieci docenią to, co dziś ja doceniam – wspomnienia i serce włożone w przygotowania. Tort wyszedł pyszny. Uwielbiam połączenie masy kajmakowej z malinami i bitą śmietaną. Składniki: Biszkopt (tortownica 26-27cm) 7 jajek (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 pełna łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki(...)wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął. Przełożenie: 1,5 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam) 16 g cukru waniliowego cukier puder do smaku

dom-agi.pl
Ciasto „Miętusek” 90

wszystko to dzięki rozpuszczonym landrynkom. Druga masa to pianka śmietanowa z dodatkiem agrestowej galaretki. Bardzo orzeźwiająca i smaczna. Wierzch można posypać tartą czekoladą, ja wykorzystałam zmielone okruchy ciasta. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa miętowo-budyniowa(...)rozpuszczenia się cukierków. Miętowy płyn dodajemy do ugotowanego, gorącego budyniu, mieszamy do połączenia. Odkładamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Przygotowaną masę rozprowadzamy na biszkopcie, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy obok siebie herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz

Smaki Na Talerzu
CIASTO JOGURTOWO-ŚMIETANOWE Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ – bez pieczenia 103

pieczenia. Z dodatkiem lekkiej jogurtowej masy i słodkiej galaretki, która przykrywa ciągle jeszcze soczyste truskawki. Możecie dodać też inne, sezonowe owoce! Szybkie! łatwe! Pyszne! Zapraszam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty MASA: * śmietana 30% – 650 ml * jogurt grecki – 400 g * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 6 łyżeczek + 1/3 szkl wody * galaretka truskawkowa – 3 szt + 750 ml wody(...)truskawki – 700 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy jogurt i wlewamy żelatynę ( hartując oczywiście wcześniej ). Wylewamy na biszkopty, chłodzimy. Układamy owoce, zalewamy przygotowaną wcześniej tężejącą galaretką. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Deser obłędnie czekoladowy 65

Składniki: 3 tabliczki czekolady (dowolnej, w zależności od Waszych upodobań. U mnie to 2 mleczne i jedna ciemna) 4/5 (160 g) masła 100 g migdałów w płatkach 10-12 biszkoptów 2 jajka 3 łyżki rumu 2 łyżki cukru 1 pomarańcza Jajka należy sparzyć. Czekoladę z rumem rozpuszczam w kąpieli wodnej (jeśli czekolada zrobi się zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek mleka(...)odstawiam do przestygnięcia. Masło roztapiam i następnie dobrze ucieram z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło dodaję do czekolady, dodaję też migdały, żółtka i pokruszone biszkopty. Wszystko mieszam do połączenia. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy. Wszystko delikatnie mieszam do połączenia. Masę wylewam do formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Deser malinowy z dodatkiem czekolady 69

Składniki: 1 ½ galaretki malinowej 400 ml wody 150 g malin 200 g jogurtu naturalnego 1 czekolada 50 g masła 50 ml śmietanki 30% 3 garście płatków kukurydzianych lub rozkruszonych biszkoptów ½ galaretki malinowej rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia. W foremce na babkę (metalowej lub silikonowej) układam na dnie maliny i zalewam przestygniętą galaretką. Odstawiam do całkowitego(...)masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zestawiam z kąpieli i dodaję śmietankę. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Przestygniętą czekoladę wylewam na zastygniętą masę malinową i posypuję płatkami kukurydzianymi lub biszkoptami. Wstawiam (najlepiej na całą noc) do lodówki. Zwrot „do zastygnięcia” pojawił się tu chyba ze 100 razy Ale to w sumie ważne, żeby warstwy się nie zmieszały. Żeby łatwo wyciągnąć deser

Słodki sentyment
Orzechowy skalniak 53

jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier. Całość dokładnie ubijam. Dodaję po jednym(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Krem czekoladowy: 1 ½ czekolady mlecznej ½ czekolady ciemnej 300 ml śmietany 30% Do nasączenia: 1 szklanka wody Sok z połowy cytryny Biszkopt kroję na pół. Nasączam wodą z cytryną. Pierwszy blat smaruję dżemem. Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie. Orzechy mielę na masło. 300 ml śmietany ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję masło

Słodki sentyment
Truskawkowy deser 82

Dzisiaj polecam truskawkowy deser Składniki na 3 porcje 6 – 8 sztuk podłużnych biszkoptów 150 g serka mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g malin 1 galaretka malinowa 2 małe bezy starta czekolada Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i pozostawić do wystudzenia. Biszkopty połamać i poukładać na dnie pucharków, wyłożyć maliny (kilka zostawić

Pomysłowa kuchnia
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 111

Rolada biszkoptowa z truskawkami i bitą śmietaną 🍓 Nie taka fit, a też nie taka strasznie #niefit rozpusta. Puszysty biszkopt, delikatna śmietana i słodkie truskawki... Ciężko się nie skusić :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju Szczypta soli Wypełnienie: 1 opakowanie śmietanki 30% 2 łyżki cukru

Czarnawisienka
Orchidea 5687

Pyszne ciasto na ciemnym biszkopcie przełożone kremem śmietanowym to super propozycja na wszelkie domowe imprezy. Pięknie się prezentuje, smakuje jeszcze lepiej - moja rodzina je uwielbia

Prosty przepis na
Ciasto góra lodowa 144

Ciasto góra lodowa SKŁADNIKI  BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka 2 żółtka 2 x budyń śmietankowy po 40g z cukrem 200 g masła POLEWA: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku(...)łyżka 1 1/2 łyżki kakao DODATKOWO: 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach

Smaki Natalii
BISZKOPT KAKAOWY 111

Pyszny, leciutki biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnemu wymieszaniu piany z mąką. Można upiec go 1-2 dni przed planowanym użyciem i do tego czasu przechowywać pod przykryciem, na kuchennym blacie.  Polecam na wszelkie rodzinne uroczystości. SKŁADNIKI 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej(...)struktury piany.  Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy 30-35 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia.  Boki zimnego biszkoptu obkrajamy nożykiem. Odpinamy obręcz

cool and minty
Biszkopcik z serem i galaretką 81

Szybkie ciasto idealne do kawy. Potrzebujemy borówki 1 galaretkę – owoce leśne na wierzch ciasta (1 galaretka będzie także potrzebna do masy serowej) Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka i nadal miksujemy, dodajemy(...)galaretki którą wcześniej rozpuściliśmy w 1/2 szkl gorącej wody. Reszta rozpuszczonej galaretki trafi na wierzch ciasta. Miksujemy z galaretkę i odstawiamy aż masa stężeje początkowo w misce. Na ostudzony biszkopt nakładamy tężejącą masę serową. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie układamy borówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 2,5 szkl gorącej wody i dodajemy resztę galaretki wcześniej rozpuszczonej

MojaQchnia.pl
Mini roladki kakaowe 132

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.( moje 37/32 cm.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy zdejmujemy z blaszki od razu zdjąć papier do pieczenia i przekroić biszkopt na połowę wzdłuż dłuższego brzegu. Jeszcze ciepłe blaty układamy na dwóch osobnych ręcznikach kuchennych i zwijamy

Andzia Pichci
Prosty mus owocowy 129

wówczas dajemy 1,5 łyżki, jeżeli w formie bardziej zwartej wówczas dajemy 3 łyżki, ja robiłam w formie deseru) 1/2 szklanki wrzątku sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 gr biszkoptów Tortownice wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć biszkopty, tak aby przykryły cały spód tortownicy. Odłożyć 1 lub 2 garście owoców, wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby rozmarzły. W garnuszku umieścić owoce (mrożonych

moj przepis na