składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną(...)galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej wyciągamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaPtasie mleczko z truskawkami i galaretką Tym razem coś na lekkiego na słodko, idealnego n a tak upalne dni :-) Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 dkg cukru 16 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać do ubitego białka cukier oraz żółtka. Następnie ubić wszystko na jednolitą masę , dodać mąkę(...)każdą w 250 ml wody (szklanka). Pozostawić do stężenia (gęstość śmietany). Mleko skondensowane podzielić na 3 części , każdą z części ubić i dodać tężejącą galaretkę , a następnie wylewać na biszkopt. Czynność powtarzać z każdą z części. Następnie na ostatniej piance ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Truskawkowe galaretki rozpuścić w 750 ml wody i pozostawić do stężenia ,a następnie wylać
Aromatyczne Podróżenektarynkowy ładnie się ścina i deser z powodzeniem można przewieźć w torebce :) Proporcje na 2 desery w słoiczkach. 4-5 nektarynek 300 ml jogurtu naturalnego 10 małych biszkoptów 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać wodą wskazaną na opakowaniu, na tyle żeby przykrywała lekko proszek. Pozostawić na chwilę do napęcznienia. Nektarynki umyć, obrać, pozbawić pestek. Przetrzeć w blenderze krótko na jednolitą(...)łyżkę musu i rozmieszać, następnie dodać jeszcze dwie i również rozmieszać. Całość dodać do musu i rozprowadzić żelatynę w całym musie. Pozostawić do ostudzenia. Gdy mus będzie lekko tężący biszkopty delikatnie rozkruszyć, pozostawiając spore kawałki, i wyłożyć nimi dno dwóch pucharków. Zalać po równo jogurtem, na wierzchu wyłożyć ostrożnie mus, aby nie zapadł się pod jogurt. Całość włożyć do lodówki
Czerwony GupikBiszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego + 2 łyżko cukru + 2 szkl mleka … Czytaj dalej Biszkopt z kremem jagodowym
czarrna od kuchniNareszcie weekend! A co za tym idzie, czas na niedzielne ciasto. Dziś proponuję coś odrobinę bardziej pracochłonnego. Lekki biszkopt, krem serowo-śmietanowy oraz słodka warstwa z dżemu i kokosowej posypki. Smacznie, słodko, w sam raz do niedzielnej kawki :) foremka 25x36cm Biszkopt: 7 jajek, 270g mąki pszennej tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mleka
Z miłości do słodkościSkładniki: 4 żółtka 1 jajko całe 8 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 1/2 litra mleka 1 kostka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej biszkopty - ok. 15 sztuk na okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm 300-400 gram truskawek Wykonanie: 1. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy miksujemy ok 2 minut 2. Do ubitej masy(...)Mleko zagotować. 4. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę. Ciągle mieszając, zagotować. 5. Ostudzić. 6. Masło utrzeć. Do masła dodawać ostudzoną masę. 7. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wlać na nie 1/2 masy, truskawki, 1/2 masy i wierzch udekorować truskawkami. 8. Schłodzić. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówTort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki orzechy włoskie 50 g … Czytaj dalej Tort z kremem kakaowym
czarrna od kuchnipieczenia mieszając łyżką aby puszysta masa nam nie opadła. Ciasto wylewamy do dużej wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy(...)gęstą masę. Wylewamy gorący budyń na biszkopt. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewamy, ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jednolitą masę , wykładamy ja na górę ciasta. Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie
W Moim Magicznym DomuBardzo smaczne i pełne różnorodnych smaków ciasto na każdą okoliczność. Orzechowy biszkopt połączony z kremem, bitą śmietaną, polewą i herbatnikami to prawdziwe „niebo w gębie”. Składniki biszkopt orzechowy ( forma 25 x 40 ) 6 jajek 1 szkl cukru 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKoniecznie musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi . Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru 50 g ciemnego cukru(...)wyszła lekko plaskata , ale to dlatego, że rolady przeze mnie przygotowane można policzyć na palcach jednej ręki (wielopalczastego kosmity, ale jednak). Jeśli Wam idzie to sprawniej, będzie idealna, bo biszkopt jest znakomity, idealnie wprost sprężysty. Tylko go nie przepieczcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiszkopt jaki jest każdy wie. Waniliowy lub czekoladowy, z kremami, nasączony sokiem lub czymś mocniejszym w wersji dla dorosłych. Składniki na blachę o wymiarach: 4 jajka 100 g mąki 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g startej gorzkiej czekolady 5 płaskich łyżek kakao 16 d cukru waniliowego Ubić jajka na sztywno, doda cukier, żółtka ciągle ubijając(...)pamiętać aby mąka była przesiana (i napowietrzona). Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć przygotowaną masę. Piec około 15 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i pokroić na kwadraciki, które zmieszczą się do papierowych papilotek. Krem 250 serka mascarpone krem orzechowo czekoladowy typu nutella Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowo-orzechowym. Nałożyć na kwadraciki
WYSPA SZCZĘSLIWACiekawy przepis na bardzo szybkie, lekkie, owocowe ciacho W sam raz na upalne dni Składniki biszkopt z 5 jajek na tortownicę 26 cm 2 małe kubeczki śmietany 18% z Piątnicy … Czytaj dalej Biszkopt ze śmietaną i truskawkami
czarrna od kuchnipianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić. Biszkopt Składniki: · 3 jajka · 1/3 szklanki cukru(...)mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut . Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa budyniowa Składniki: · 2 opakowania budyniu wanilinowego
Kulinarna (nie)codziennośćWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ambasador to przekładane ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bakaliami. Z opisu może się wydawać, że jest bardzo pracochłonne, ale nić bardziej mylnego. Sama się zdziwiłam, że przygotowuje się je tak szybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół
Marta GotujeMoja kolejna propozycja skromnego tortu komunijnego z czekoladowo- śmietanowym wnętrzem. Składniki Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm) 2x 3 jajka 2x 3/4 szkl mąki 2x 1/2 szkl cukru 2x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny ( tortownica … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty