margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie(...)łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne) Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia
Moje domowe kucharzenieurodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam go zrobić inaczej :) Oto przepis na mocno śmietankowy tort z truskawkową nutą :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru Szczypta soli Składniki na krem: 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej(...)cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g dżemu truskawkowego 50 g wiórek kokosowych marki Kresto 100 g drażetek czekoladowych 2 rurki z kremem czekoladowym 1 banan Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą
Emcia PichciPomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny
Czerwień i błękitBardzo prosty w wykonaniu, smaczny i pięknie się prezentuje. Składniki: 1 litr śmietany 36% 300 ml konfitury malinowej 250 ml musu jeżynowego (lub zmiksowane jeżyny) śmietan-fix 2szt na biszkopt 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej przesianej przez sito 1,5 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ubijamy ponownie(...)krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy. Biszkopt kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki) kolejność od dołu: biszkopt konfitura malinowa śmietana malinowa biszkopt śmietana jeżynowa biszkopt
SMYKWKUCHNISkładniki: na biszkopt: - 6 jaj - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka octu - 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku wymieszane z octem, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy 50 minut(...)temp. 180 stopni C. Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt dzielimy na 3 części. Krem z serkiem mascarpone, nr 1: - 200 g margaryny (o temp. pokojowej) - 60 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone (o temp. pokojowej) - 100 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch około 4 minuty, dodajemy cukier, ucieramy kolejne 5 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę
SMYKWKUCHNIMoje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty(...)kolor w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Do nasączenia potrzebujemy pół kubka cappuccino z ilości 6 łyżeczek kawy. Masa budyniowa : * litr mleka * 3 budynie czekoladowe bez cukru * 6 łyżek cukru Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, rozpuścić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, zagotować. Masa cappuccino : * 2 małe śmietanki kremówki po 200 ml * 2 łyżki
Magiczne Życie Martyserników . Praktycznie ściągnęłam wszystko od początku do końca , zmieniając wierzch z bananów na borówki :) Tortownica : wymiary : średnica 26 cm Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: 1/2 kg sera w wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić(...)sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku 3 banany galaretka cytrynowa Wierzch: 1 pudełko borówek galaretka cytrynowa albo pomarańczowa Sposób wykonania : Biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i ze szczypta soli. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i pomału wsypywać
Słodkości i nie tylkojest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy! Kto jest ciekawy przepisu? Wiosenny tort czekoladowy z malinami (porcja na kwadratową formę o boku 20 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy(...)serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO ): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem
Ratunku obiadsobotnie popołudnie. Jeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować bitą śmietaną również brzegi. Polecam wszystkim ze względu na biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;) Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa galaretki była(...)pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po tym czasie wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Nie jest to typowy biszkopt, więc nie opada, nie trzeba nim rzucać itp ;) 6. Śmietanę ubij na sztywno i dosłodź do smaku (ja lubię nie bardzo słodką, ok. 4 łyżeczek na duże opakowanie, ale jest
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki na biszkopt: -5 jajek(osobno białka i żółtka) -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać ksylitol, ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku, a na samym końcu stopniowo mąkę mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na tortownice, TYLKO spód tortownicy wyłożyć papierem(boków nie smarować). Piec(...)temp. 160 stopni C przez 35 minut.(najlepiej na programie do biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol) Galaretkę rozpuścić
Smaczne ZdroweDelikatny i pyszny tort tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących. Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier(...)puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie: Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem
Ala piecze i gotujedłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić. Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia
Ala piecze i gotujeLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego(...)budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szk wody przyprawa do kawy i deserów Przygotowanie: Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem
Ala piecze i gotujetylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)kokosu Kresto Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki Kresto do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać
Ala piecze i gotujebrzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie(...)puszce Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć
Ala piecze i gotuje