Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego(...)budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szk wody przyprawa do kawy i deserów Przygotowanie: Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem
Ala piecze i gotujetylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)kokosu Kresto Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki Kresto do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku i miksować tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielony mak i wymieszać
Ala piecze i gotujebrzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie(...)puszce Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć
Ala piecze i gotujeKolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka(...)tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami. Wylać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 750ml wrzątku. U mnie niestety większa część galaretki spłynęła na dół biszkopta, co nie zmieniło smaku ciasta. Podawać zimne
Magiczne Życie Martydarzę tego kwiatu zbytnim sentymentem. Może dlatego, że w pamięci pozostało mi trochę pejoratywne skojarzenie: ” ale z ciebie mimoza ”.... Mimo negatywnych skojarzeń zapraszam na bardzo delikatny tort na bazie biszkoptu i kremu budyniowo-śmietankowego. Składniki na biszkopt(z górką) tortownica 22 cm: v 6 jajek v 160 g cukru v 150 g mąki pszennej(...)cukru v 30 g maki pszennej v 500 ml mleka v 250 ml słodkiej śmietanki 36 % v 1 czubata łyżka cukru pudru Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka, wanilinę i ubijamy mikserem na niskich obrotach. Obie mąki
Mia Cucina SofietaSmak wilgotnego ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i ananasem pamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu(...)Polecam bardzo! Moja rada, biszkopt lepiej będzie się kroił, gdy upieczemy go dzień wcześniej. Pomysł od Dorotki z MW, z małymi modyfikacjami. Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem Składniki na blaszkę 33x23cm: Biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasów 3 budynie śmietankowe
Mia Cucina Sofietawoli by tego ciasta nie spróbować. Ja kawałeczek zjadłam, żebym miała pewność co to by świństwa Wam tutaj nie sprzedawać. Smakowało! Więc kto nie na diecie to piecze! Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 330 ml śmietanki 30% * opakowanie serka mascarpone * łyżka cukru pudru * truskawki * kilka kostek czekolady gorzkiej * beza(...)pojawi się na blogu wkrótce Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać serek. Na połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć drugim biszkoptem
Magiczne Życie MartyJeśli macie jeszcze w zapasie jakąś dynię albo puree z dyni, koniecznie wykorzystajcie ją do tej wersji tiramisu! Przypomina ona klasyczne włoskie tiramisu, jednak użyłam do niego zwykłych okrągłych biszkoptów i musu dyniowego. Połączenie zdecydowanie przepyszne! Mocno wyczuwalny smak kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki: 200g okrągłych biszkoptów(...)szklanki zaparzonej kawy, 3 łyżki likieru Amaretto. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem. W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki puree z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietanki 30%, łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, szczypta soli. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmiksowane
Z miłości do słodkościuciecze i tak po prawie 3 miesiacach tort ten powraca do mnie jak bumerang. Jednak i tym razem nie poszlo zupelnie gladko, bo w trakcie ubijania piany na biszkopt zepsul mi sie mikser. Piana niestety nie byla taka jak powinna w wyniku czego biszkopt pozostawial wiele do zyczenia. I tak ku memu zaskoczeniu nie bylo czuc(...)Mimo paru niedoskonalosci moge powiedziec, ze to najlepszy tort jaki zrobilam w ostatnim czasie. Moi goscie byly zachwyceni i nastepnego dnia dopytywali czy zostaly jeszcze jakies resztki. Skladniki na biszkopt: 6 jaj 1,25 szklanki cukru 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 3 lyzki kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia Mikserem ubijamy bialka z cukrem
Przysmaki Karolkistwierdzilam, ze opuscilo mnie natchnienie :( Gdy w koncu przyszla chwila robienia tortu nie mialam pomyslu ani zadnej wizji koncowej. Straszne! Tort niemal zrobil sie sam. Byl bardzo prosty, ciemny biszkopt przelozony bita smietana i truskawkami. Wszystko to co lubi moja Jubilatka. Za dekoracje posluzyly przetopione zajaczki i jajeczka z czekolady. Ja od zawsze jestem przeciwna tym slodyczom ze wzgledu(...)podobalo. Po wyjeciu z lodowki na czekoladzie bylo widac biale zacieki, ktore zniknely gdy tort nieco sie rozgrzal w temperaturze pokojowej. Tort z bita smietana i truskawkami ciemny biszkopt robilam z tego przepisu skladniki na mase: 750ml kremowki cukier puder 3 usztywniacze do smietany Smietan-fix Dr. Oetker truskawki wykonanie: Kremowke ubic mikserem z dodatkiem cukru pudru. Ilosc cukru zalezna
Przysmaki Karolkizachwycona, a swoje och! i ach! wyglaszala juz w trakcie jedzenia :D Mam nadzieje, ze i Wam to ciasto zasmakuje wiec sie czestujcie :) Ciasto/Tort z bananami skladniki na biszkopt: 3 jajka 90g cukru 50g maki pszennej 50g maki ziemniaczanej 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladniki na mase: 9 lyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki 150g cukru(...)dodac make i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac. Ciasto przelac na tortownice (26cm) wylozona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C przez 20 minut. Wystudzic. Biszkopt przelozyc na platerke i spiac obrecza tortownicy (28cm) Boki tortownicy najpierw nasmarowac maslem i oblozyc papierem do pieczenia. Jesli ktos nie dysponuje obrecza o takich wymiarach moze uzyc obreczy
Przysmaki Karolkidawno i az do dzis cierpliwie czekal na publikacje. Wszystko za sprawa " Czekoladowego weekendu ", ktory jak dla mnie powinien byc co kwartal ;) Tort z nutella i gruszkami skladniki na biszkopt: 3 jajka 80g cukru 60g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki kakao wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana(...)przesiac make, proszek do pieczenia i kakao, a nastepnie wymieszac. Ciasto przelac do tortownicy (24cm). Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 180°C przez 20 minut. Po wystudzeniu upieczonego biszkoptu nalezy przeciac go na dwa krazki. skladniki na mase: 500g serka mascarpone okolo 8 lyzek nutelli duza puszka gruszek w zalewie czekolada do dekoracji wykonanie: Serek mascarpone mieszamy z nutella
Przysmaki Karolkimieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl do niego zapach podgrzanej konfitury malinowo-jezynowej. W tym momencie juz wiedzialam, ze bedzie to przepyszny tort. Tort czekoladowy z malinami przepis na biszkopt skladniki: 500g serka mascarpone 3 jogurty naturalne 200g czekolady gorzkiej (70% kakao) 1 lyzka cukru pudru 50g malin mrozonych lub swiezych 4 lyzki konfitury malinowo-jezynowej wykonanie: Czekolade topimy w kapieli wodnej(...)puder. Jesli ktos woli slodsza mase nalezy dodac wiecej cukru pudu. Do masy wlewamy rozpuszczona czekolade. Mieszamy. Konfiture malinowo-jezynowa podgrzewamy chwile w garnuszku az stanie sie dosc luzna. Biszkopt przecinamy na 3 krezki. Spod biszkoptu spinamy obrecza tortownicy. Smarujemy go przygotowana wczesniej konfitura, a nastepnie na konfiture nakladamy czesc masy czekoladowej. Nakladamy kolejny krazek biszkoptu. Lekko przyciskamy. Do polowy
Przysmaki Karolkiroku bardzo szczegolne. Na swoje 5 urodziny Viki zazyczyla sobie tort o smaku nutelli i migdalow. Zachodzilam w glowe jak polaczyc te smaki, dlatego tez zrezygnowalam z tradycyjnego biszkoptu zastepujac go ciastem migdalowym. Na szczescie Viki nie chciala by tort zdobil wizerunek Barbie czy innej basniowej panny. Inaczej skonczyloby sie na kupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji(...)kolorze rozowym. I jak na mala dame przystalo cale nasze przyjecie bylo w tym wlasnie kolorze :-) Tort migdalowy z kremem o smaku nutelli biszkopt 4 jajka 150g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 100g mielonych migdalow wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i 4 lyzkami goracej wody. Dodajemy make wymieszana z proszkiem
Przysmaki Karolkiprostu wina czekolady, którą kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła(...)dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy. W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady. Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich
Przysmaki Karolki