białego wina słodkiego ? 50 ml brandy ? 200 ml świeżego soku pomarańczowego ? 4 goździki ? 3 ziarna ziela angielskiego ? laska cynamonu ? 1 gwiazdka anyżu ? 1 łyżka cukru ? 4 łyżeczki żelatyny ? 8 biszkoptów podłużnych Krem ? 4 żółtka ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 czubate łyżki mąki pszennej ? 425 ml mleka ? 1 łyżeczka skórki pomarańczowej ? bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Galaretka ? W małym naczyniu zagotować(...)niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wyjąć przyprawy lub odcedzić. ? Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odczekać chwilę aż napęcznieje. ? Po chwili całość połączyć i wymieszać na jednolitą masę. ? Biszkopty połamać i ułożyć w kieliszkach po 2 sztuki. ? Zalać przygotowaną galaretką do 3/4 wysokości i odstawić do wystygnięcia. Krem ? Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę i wymieszać całość
To co kochamzdjęcie takich ciasteczek widziane dawno temu. Mając obraz stworzyłam przepis i tegoroczna Wielkanoc w naszym domu zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt ? 4 jajka ? 4 łyżki cukru ? 4 łyżki mąki pszennej Masa ? 250 g sera mascarpone ? 1 biała czekolada ? puszka moreli w syropie ? 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada ? Białka ubić(...)przemieszać łyżką do połączenia. ? Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. ? Piec w temperaturze 160 st.C przez 15 minut. ? Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu zwinąć biszkopt w roladę na ściereczce, tak jakby była ona nadzieniem. Zapobiegnie to sklejeniu się świeżego ciasta. ? Po wystudzeniu delikatnie rozwinąć roladę i posmarować dżemem morelowym, po czym zwinąć z powrotem. ? Roladę
To co kochamsera białego mielonego, np. Piątnica ? 6 jajek ? 1 szklanka cukru ? skórka z 3 cytryn ? 1 duży budyń śmietankowy bez cukru ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? masło i 2 biszkopty do tortownicy Polewa ? 1 duża śmietana 18% – 450 g ? 4 łyżki cukru ? 1 łyżeczka mielonej japońskiej herbaty zielonej Matcha ? 2 łyżki gorącej wody Dekoracja ? ciasteczka z gotowanych żółtek ? kolorowe pisaki(...)lukru Wykonanie: ? Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. ? Piekarnik nastawić na 160 st.C. Na ostatniej półce położyć blachę, do której wlać do pełna gorącą wodę. Sernik ? Ser wymieszać w malakserze z cukrem na wolnych obrotach. ? Dodać startą skórkę z cytryn uprzednio polanych wrzątkiem i osuszonych. Uważać
To co kochamMiękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. ? Dodawać po łyżce orzechów na przemian z łyżką budyniu i powoli ucierać do wyczerpania składników. Składanie ciasta ? Biszkopty rozłożyć i posmarować oba masą orzechową, tak aby przy długich bokach było mniej masy, a najwięcej na środku. ? Banany obrać, jeśli trzeba to je „wyprostować” odpowiednio przycinając(...)położyć wzdłuż na samym środku biszkoptu. ? Złożyć ciasto na pół, banan ma być na przekroju „oczkiem” zanurzonym w masie uformowanej łzy. Polewa czekoladowa ? Do rondelka włożyć miękkie masło, mleko, kakao i cukier. ? Na minimalnym ogniu podgrzewać bardzo delikatnie cały czas mieszając. Masa nie może się zbyt szybko rozpuścić, bo się zwarzy. Jeśli w jednym miejscu jest bardziej rozpuszczona
To co kochamwuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuzetkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej mamy, z czasów jej młodości(...)moim rodzinnym domu gościła dość rzadko. Nie wiadomo dlaczego najlepiej smakowała z cukierni, nawet gdy cukier w polewie zgrzytał między zębami, biszkopt był suchy, a śmietana gorzka. Pamiętam smak wuzetki z podstawówki z zabaw choinkowych, kiedy to każde dziecko dostawało po dwa ciastka, w tym właśnie to. Prawdziwa delicja! W naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która
To co kochamprawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek i potem odchorowałam. Referencji nie potrzebuje, bo następnego dnia zostały tylko okruszki. Składniki: Biszkopt ? 6 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 szklanki mąki pszennej ? 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ? 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ? 3 łyżki octu Masa budyniowa ? 3/4 litra mleka(...)płatków migdałowych Posypka ? 1 łyżka masła ? 1 łyżeczka cukru pudru ? 100g wiórków kokosowych ? 1 opakowanie Rafaello Poncz ? 5 łyżek amaretto ? sok z 1/2 cytryny ? 5 łyżek wody Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier partiami i dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. ? Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. ? Połączyć
To co kochamIdealne ciasto do kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju – 50 g mąki ziemniaczanej
To co kochamhomogenizowanego Danio 600 ml śmietanki 30% lub 36% (schłodzonej) 1 opakowanie galaretki cytrynowa 200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki Dodatkowo 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego płatki migdałowe lub 24 biszkopty (do dekoracji – opcjonalnie) Przepis na ciasto danio Białka zmiksować z cukrem aż będą gęste, puszyste, białe i ubite na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier i po jednym żółtku(...)wyłożyć papierem do pieczenia, przelać i wyrównać ciasto. Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na tryb góra-dół i piec ok. 30-35 min. Biszkopt można sprawdzić za pomocą wykałaczki, która po włożeniu w ciasto powinna być sucha. Następnie należy wystudzić ciasto danio i pokroić na dwa blaty. Tak przygotowane oba kawałki trzeba nasączyć np. herbatą
Fascynacje Anikruchymi ciasteczkami lub herbatnikami. Ten deser to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji! Jeśli szukasz przepisu ze świeżymi brzoskwiniami, to polecam przepis na ciasto z Ptasim Mleczkiem , kakaowym biszkoptem, kremem budyniowym i galaretką. Ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia – PRZEPIS Ciasto z brzoskwiniami i kremem z kwaśnej śmietany Via Gusto Przepis na ciasto brzoskwiniowe bez pieczenia to ciasto, które składa(...)kuchni, które z pewnością zachwycą każdego łasucha. Jednym z popularnych sposobów na wykorzystanie brzoskwiń z puszki jest przygotowanie ciasta z brzoskwiniami. Do przygotowania takiego ciasta zwykle wykorzystuje się biszkopt lub kruche ciasto, które następnie wypełnia się kawałkami brzoskwini. Ciasto brzoskwiniowe można udekorować bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem, co dodaje mu dodatkowego smaku. Z brzoskwiniami z puszki można również zrobić
Via Gustorazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na Słodkododatkiem do porannej kawy lub herbaty. Kokosowe ciasta – jakie można zrobić? Kokosowe ciasto ananasowe to deser, który jest bardzo popularny. Jest to ciasto, które zazwyczaj składa się z biszkoptu, kremu kokosowego i kawałków ananasa. Ananas nadaje mu słodki i lekko kwaśny smak, a mleko kokosowe sprawia, że krem jest aksamitny i pełen aromatu. To idealny deser na letnie przyjęcia(...)urodziny. Jeśli szukasz bardziej wyrafinowanego deseru z kokosem, to trudno przejść obok tortu kokosowego. Tort ten jest zazwyczaj robiony z biszkoptu, kremu kokosowego i startego kokosa. Jest to bardzo elegancki deser, który idealnie sprawdzi się na weselach, chrzcinach, urodzinach i innych specjalnych okazjach. Kokosowa tarta z truskawkami to kolejny deser, który zyskał dużą popularność na całym świecie. Ta pyszna tarta
Via GustoCiasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt powinien się zarumienić, a jego krawędzie odstawać od boków blaszki. Gotowy wypiek studzimy chwilkę w piekarniku, po czym wyciągamy na blat do zupełnego przestudzenia. Z zimnego biszkopta(...)serek mascarpone ze śmietanką i miksujemy krótko, do powstania jednolitego, gładkiego kremu. Jeżeli masa wydaje się Wam za mało słodka, dodajemy łyżkę cukru pudru, miksujemy. Przygotowany, wyrównany biszkopt ponczujemy syropem z mandarynek rozcieńczonym z wodą. Wykładamy masę serową i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki, a w międzyczasie rozpuszczamy w wodzie galaretkę pomarańczową
Kronika PiekarnikaSkładniki: twaróg waniliowy 1 kg wiaderko, jogurt naturalny 330 gram, czekolada gorzka 100 gram, żelatyna deserowa 3 łyżki + 3/4 szklanki gorącej wody, biszkopty 150 gram opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml Do pojemnika dodać twaróg z wiaderka waniliowy, jogurt, dodać połamane kawałki czekolady, wlać rozpuszczoną żelatynę i mikserem szybko połączyć składniki. Tortownica 24 cm z papierem(...)pieczenia, na dnie ułożyć gęsto biszkopty, wyłożyć sernik i łyżką wygładzić wierzch, schować do lodówki. Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, wylać ją na wierzch sernika i schować do lodówki, najlepiej kroić na porcje nożem maczanym w ciepłej wodzie - czasem jest chęć na sernik, może być na zimno, ten jest szybko gotowy, można
W Mojej Kuchni Lubięłyżki ciemnego kakao, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Ucieramy delikatnie szpatułką i wsypujemy mąki. Blaszkę 25 na 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Równo je rozsmarowujemy. Biszkopt piekę 35 minut, temperatura 180 *C, funkcja termoobieg lub góra/dół. Gdyby zaczął się przypiekać można go piec 30 minut, lub zmniejszyć trochę temperaturę. MASA - 3 szklanki(...)Masło zaczynam ucierać i stopniowo będę dodawać po łyżce zimnego kokosu. KREM - 250 g mascarpone, przełożyłam do miski. do tego dodaję 5 łyżek nutelli. Biszkopt bardzo ładnie się upiekł. Przecinamy go na dwie, równe połówki. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce. Na ciasto wykładam masę z nutelli. Przykrywam drugim blatem ciasta. Całą masę
Kulinarne Fantazje MarioliDeser z serka mascarpone utartego z żółtkami jajek z dodatkiem ubitej piany z białek jajek i rozłożony na biszkoptach nasączonych likierem ziołowym. OSZUKANE TIRAMISU SKŁADNIKI około 300 gramów biszkoptów Savoiardi; 500 gramów sera mascarpone; 150 gramów drobnego cukru; laska wanilii lub pasta waniliowa; 6 wiejskich jajek; majorkański likier ziołowy Hierbas; kakao; sól; przepis na oszukane... Artykuł Oszukane tiramisu Majorką pachnące
Kuchnia Tomka