puszystą pianką na bank zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości. Ciacho jest bardzo łatwe w przygotowaniu – zajmie to tylko kilkanaście minut. Będzie idealny pomysłem na weekendowe wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * biszkopty podłużne – 200 g * śmietana 30% – 500 ml * cukier – 0,5 szkl * mleko – 800 ml * budyń adwokatowy bez cukru ( może być inny smak ) – 80 g * mąka(...)mieszamy, dodajemy 150 g pokrojonego masła, mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującego wlewamy rozpuszczony proszek, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, do zgęstnienia. Uważajmy, by nie przypalić! Na dnie blachy układamy biszkopty. Wylewamy gęsty i ciepły budyń, wyrównujemy. Układamy delicje, dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia budyniu. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do studzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy kremówkę, ubijamy
Ostra na Słodkozabezpieczona żelatyną, więc nie popłynie 😉 No i polewa przykryta odrobiną włoskich orzechów- na pamięć 😊 - żebyśmy nie zapomnieli o upalnych dniach, gdy w grudniu ścisną srogie mrozy. Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty(...)miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka- miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (samo dno wykładamy papierem do pieczenia, bez brzegów- biszkopt wyrośnie wyższy). Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy, kroimy na 2 blaty. Masa śmietanowa: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan 3 łyżeczki żelatyny rozrobione
Domowe ciastasmaku lemoniadowym 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym 1 opakowanie galaretki o smaku arbuzowym 4 x 370 ml gorącej wody Dodatkowo: opakowanie biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki o smaku malinowo - jeżynowo- żurawinową ok. 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem deseru najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować cztery miski i 4 kubki. Do każdego kubka(...)wlewać wystudzona lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę kokosową, cały czas ubijać, aby nie zrobiły się grudki. Przełożenie: Dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie do ubitej pianki kokosowej dodać pokrojoną wcześniej galaretki i z pomocą szpatułki lub łyżki delikatnie wymieszać, wyrównać wierzch i i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Następnie wylewamy
Ciastka - domowe słodkościsparzonych wrzątkiem jajek) 3-4 łyżki cukru pudru 4-5 kropli olejku migdałowego 2 krople esencji waniliowej 5 łyżek likieru amaretto 300 ml świeżo zaparzonej kawy 6-7 okrągłych biszkoptów kakao maliny, borówki, truskawki płatki migdałowe Wykonanie Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek. Białka wykorzystaj do czegoś innego, np do posmarowania wierzchu ciasta drożdżowego przed jego pieczeniem/ do bezy(...)cukrem pudrem, likierem, esencjami. Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. Zaparz mocną kawę. Przygotuj małe kokilki lub ramekiny. Do każdego naczynka przełóż po 1 łyżce masy. Biszkopty zamocz w kawie i ułóż ciasno na masie mascarpone. Wierzch posyp kakao. Na kakao wyłóż kolejną porcję mascarpone, wyrównaj. Deserek udekoruj ulubionymi owocami. Posyp płatkami migdałowymi. Schłodź przed podaniem. Smacznego
Raj dla PodniebieniaMoje smaki, czyli tort cappuccino z kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza(...)500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm
Raj dla Podniebieniaprawie codziennie. Wycinki rzeczywistości układam w fotograficznych katalogach. Kiedyś przypomną się. A dla podniebienia coś świątecznego. Tort z orzechami, pachnący kawą, cynamonem i migdałem. Bardzo świąteczny. Co jest potrzebne? BISZKOPT 9 jajek 9 łyżek cukru pudru 9 łyżek mąki pszennej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli KREM 750 g serka mascarpone 200 g masła(...)kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. W takcie ubijania białek wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po żółtku, zmniejszając moc miksowania na średnią
Raj dla Podniebieniazastąpić nam nawet lody ;) Składniki na tortownicę o śred. 18 cm 300 g truskawek 5 łyżeczek żelatyny 120 g jogurtu naturalnego 30 g cukru pudru 120 g śmietanki 30 % biszkopty na dno blaszki herbatniki czekoladowe na warstwy 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a na dno wykładamy biszkopty. 2. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody do napęcznienia, z truskawek ująć
Gotowanie...to proste !się ze sobą komponują, tworząc idealny deser na upalne dni. Przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione, sezonowe owoce. składniki na tortownicę 26 cm 17 sztuk małych biszkoptów 500 g serka twarogowego z wiaderka 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny + 100 ml gorącej wody 2 galaretki truskawkowe + 700 ml gorącej wody(...)posiekaną czekoladę i wszystko starannie razem mieszamy. Następnie dodajemy mniejszą część pokrojonych truskawek i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką. W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na ciastka przekładamy masę serową i starannie ją rozprowadzamy. Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa zgęstnieje. Do miski wsypujemy galaretki a następnie
Smakowite Daniacukru pudru 15 g żelatyny + 2 łyżki mleka 60 g cukru pudru (6 łyżek) 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny ok. 1 kg truskawek ok. 10 szt. biszkoptów okrągłych * Wszystkie składniki oprócz śmietanki 30 % powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona. Przygotowanie: Przygotuj tortownicę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia * Do wyłożenia obręczy(...)dużych szt.) Z truskawek odetnij cześć z szypułkami, aby mieć równą krawędź Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż wzdłuż rantu tortownicy rozcięciem do zewnątrz Za warstwą truskawek ułóż biszkopty, docinając w razie potrzeby Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia Do masy przygotuj 500 g umytych i wyszypułkowanych truskawek Do truskawek dodaj cukier puder, miód
Słodki Blogtruskawkami ), ciasto z kremem i musem truskawkowym (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto z kremem i musem truskawkowym ), rolada z białek z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Rolada z białek ), biszkopt z kremem i truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Biszkopt z kremem i truskawkami ), babeczki z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje: Babeczki z truskawkami ), ciasto z truskawkami (link: Waniliowe Improwizacje
Waniliowe Improwizacjetymi pysznymi owocami, które możecie podać na podwieczorek do kawy czy poczęstować nimi gości. Co można zrobić z truskawek? Przepisy z truskawkami: Ciasto Wiosenny Zalotnik – truskawki i straciatella na biszkopcie Ciasto Książę z Bajki – biszkopt z kremem straciatella i truskawkami Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia Puszyste ciasto z truskawkami Twarogowe placuszki z truskawkami Drożdżówki
e-PrzepisyKulinarnesmaku pomarańczowym 1 łyżka żelatyny opcjonalnie cukier do smaku polewa czekoladowa 70g czekolady użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej 70g śmietanki 30% dodatkowo 8-9 sztuk biszkoptów borówki do dekoracji Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody odstawić do napęcznienia, nastę pnie lekko podgrzać. (żelatyna przed dodaniem jej do masy serowej powinna być lejąca) Można wstawić(...)pomocą blendera na gładką masę . Do pulpy z mango dodać ser, zimną galaretkę i płynną żelatynę. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Dno foremki wyłożyć biszkoptami, wylać masę sernikową i wstawić do lodówki na kilka godzin. Śmietankę podgrzać prawie do momentu zagotowania. Gorącą śmietanką zalać połamaną na kawałki czekoladę, dokładnie wymieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Lekko przestudzić
Andzia Pichcimalinami. Można użyć także mrożonych owoców. Kiedyś robiłam podobne ciasto, ale był to tort z kremem z mascarpone ( KLIK ). Tutaj jest tradycyjny krem budyniowy. Polecam wszystkim! Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 kostka masła(...)Dodatkowo: 0,5 kg malin lub truskawek (truskawki można przepołowić jeśli są za duże) 2 galaretki malinowe lub truskawkowe rozpuszczone w 650 ml gorącej wody Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, porcjami dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec
Kuchnia domowa Aniszklanka 250 ml, tortownica minimum 24 cm) Twaróg z wiaderka 1 kg w temperaturze pokojowej Śmietanka 30% 200 ml Cukier puder 3/4 szklanki Żelatyna 3 łyżki Kakao 3 łyżki Biszkopty paczka Galaretka truskawkowa 2 Owoce opcjonalnie 200 g Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia(...)połączenia się składników. Masę podzielić na dwie części do jeden dodać 3 łyżki kakao i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dno tortownicy włożyć papierem do pieczenia i biszkoptami. Boki wyłożyć folią rantową , papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę wykładać naprzemiennie po dwie łyżki jasnej i ciemnej masy na środek blaszki. Na koniec rozsmarować i wyrównać. Masa serowa
Kulinarne przygodyktóra doskonale się ubija na puszysty krem i nie rozwarstwia się. Po więcej inspiracji na owocowe przepisy ze śmietanką zapraszam na stronę Najlepszewkuchni.pl . Czekoladowa rolada z truskawkami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 100g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 20g kakao bez cukru 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady(...)łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 250-300 g umytych, pokrojonych truskawek Dodatkowo: około 180 g konfitury truskawkowej lub malinowej truskawki do ozdoby cukier puder do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180 C na funkcji góra – dół. 2. Całe jajka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około
Mała Cukierenka