Składniki: · 990 ml śmietany 30% · ½ szk. cukru pudru · 200 g podłużnych biszkoptów · 3 galaretki żółte · 1 łyżka żelatyny · 1 kg borówek Sposób przygotowania(...)dodajemy rozpuszczoną żelatynę, cały czas miksując. 4. Do drugiej połowy masy śmietanowej wlewamy rozpuszczona w ¾ szk. wody galaretkę żółtą. 5. Na dnie formy układamy podłużne biszkopty. 6. Na ciastka wylewamy masę z borówkami i układamy borówki. 7. Następna warstwa to masa śmietanowa z galaretką i ponownie układamy borówki
Kulinarna ChwilaDomowy dżem z wiśni, czy może być coś lepszego? To bardzo smaczny dodatek do naleśników, kanapek, domowych gofrów oraz ciast. Przepis jest prosty, choć wymaga od
SprawdzonaKuchnia.plbiały trzykrotnie mielony - 60 dag masło- 15 dag cukier - 15 dag żółtka- 2 szt białko - 1 szt galaretka żółta - 1 op galaretka zielona -2op biszkopty ananas w puszce Masło utrzeć dobrze mikserem, dodać cukier oraz żółtka, miksując dalej dodac ser biały i ubitą z białka pianę.1 galaretka rozpuścić w 3/4 szkl wody, wystudzić i połączyć z masą(...)serową. Drugą galaretkę rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do wystygnięcia. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, przełożyć masę serową. ułożyć ananasy i zalać tężejącą galaretką. schłodzić w lodówce
przepisy- Milkinaprawdę bardzo sycący. Oczywiście można go jeść od razu. Ja uwielbiam gdy takie desery są delikatnie schłodzone. Prosty i zdrowy deser z truskawkami, przepis na porcji: Składniki: 5 sztuk biszkoptów podłużnych (typu lady fingers) lub innych ciasteczek 250 g gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżeczki chia 3 łyżki kakao ciemnego truskawki (około 350 g) lub inne owoce 500 g serka skyr(...)łyżek pasty tahini (sezamowej) łyżeczka miodu lub innego słodzidłą dekoracja: płatki migdałowe, odrobina posiekanej czekolady Wykonanie: Szykujemy 5 szklanek lub słoiczków do deserów. Biszkopty kruszymy w rękach i przekładamy na dno słoiczków. Gęsty jogurt mieszamy z kakao i nasionami chia. Przygotowałam tą warstwę dzień wcześniej, żeby nasionka zmiękły. Jeżeli potrzebujecie deser „na szybko” to pomińcie chia. Warstwę kakaową
Relaxtimecytryny otarta skórka z jednej cytryny 300 ml śmietanki, 36% tł. 2 łyżki żelatyny 125 ml mleka 400 g jagód Skorzystaj z przepisu zawartym w linku i upiecz biszkopt. Ostudzony biszkopt rozkrój na 2 lub 3 placki w zależności jaką grubość spodu preferujesz. Pozostałe placki możesz zamrozić. Połóż placek na talerzu i otocz go metalową obręczą. Żelatynę namocz w zimnym
codojedzeniaciasta? Ciasto na herbatnikach bez pieczenia jak zrobić? Ciasto kokosowe Ciasto kokosowe możemy robić na wiele sposobów. Może to być ciasto na herbatnikach bez pieczenia, ciasto na krakersach czy biszkoptach. A także ciasto pieczone na biszkopcie, kruchym spodzie lub cieście ucieranym. Ciasto z kokosem na herbatnikach to ciasto na co dzień i od święta. Pyszne ciasto kokosowe sprawdzi się także
Dieta moja pasjaOrzeźwiający napój z hibiskusa przygotowany na zimno na kompocie truskawkowym. To bardzo prosty przepis na fantastyczny napój. Zdecydowanie lepiej ugasi pragnienie w upalne dni i dostarczy
SprawdzonaKuchnia.plWiększości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach
SprawdzonaKuchnia.plwyciągnięciu z piekarnika gorące ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem (żeby się nie przykleiło do papieru jak je odwrócimy) Przykrywamy papierem, przykładamy jakąś deseczkę, tacę itp i odwracamy tak by biszkopt był na dole a jabłka u góry. Ściągamy z jabłek papier i pomagając sobie drugim papierem, który jest pod biszkoptem zwijamy gorącą roladę. Nie sprawia to żadnych problemów. Odsyłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuserka waniliowego 4 łyżki ksylitolu 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody ok. 200 g borówek świeżych lub mrożonych 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub jagodowym kilka biszkoptów (opcjonalnie) Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie podgrzać i wymieszać do jej rozpuszczenia (można to również zrobić w mikrofali), przestudzić. Galaretkę ugotować(...)opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody. Twaróg zblendować z ksylitolem i serkiem waniliowym na gładką masę. Wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać lub krótko zblendować. Na dno pucharka ułożyć biszkopty, na to wyłożyć krem, a następnie borówki. Na to wylać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę*. *Mrożone borówki można wrzucić do lekko tężejącej galaretki i następnie od razu wylać ją na wierzch
Healthy food explorerPoczątek lipca to pełnia lata i bogactwo świeżych owoców i warzyw prosto z ogrodu. Jest to również czas przygotowania przetworów na zimę. Jednym z dżemów, których
SprawdzonaKuchnia.plserniczki) 250g serka Capri (*) 1 jajko 50 ml mleka 50g cukru/ksylitolu (lub innego słodzidła) 1 łyżka budyniu waniliowego/mąki ziemniaczanej odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Dodatkowo: 3-4 biszkopty (**) płatki migdałowe do posypania (***) Mini serniczki z serka Capri - przygotowanie: Serek z mlekiem należy rozetrzeć za pomocą widelca. (To nic jak pozostaną małe grudki.) Następnie należy dodać cukier/ksylitol, jajko, budyń(...)ąkę ziemniaczaną oraz opcjonalnie odrobinę aromatu waniliowego. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do kokilek z dnem wyłożonym biszkoptami. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Serniczki piec w średnio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mini serniczki z serka Capri - dodatkowe informacje: (*) Serniczki wyjdą nawet z chudego twarogu, ale warto wtedy dodać
Di gotujełyżki żelatyny 1 opakowanie galaretki o smaku limonkowym 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym 1 opakowanie galaretki o smaku jagodowo - jeżynowej 3 x 200 ml gorącej wody Dodatkowo: opakowanie biszkoptów okrągłych Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem deseru najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski i 3 kubki. Do każdego kubka nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce(...)żelatynę i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy pokrojona w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką. Przełożenie: Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć biszkoptami. Następnie wyłożyć całą masę serową z czereśniami, wyrównać wierzch i i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po schłodzeniu wyłożyć piankę z galaretkami, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki
Ciastka - domowe słodkościRaczej mało słodki tort, z masą czekoladową, oraz lśniącą, elastyczną polewą. Biszkopt: 10 jajek 11 łyżek cukru 3 łyżki kakao 7 łyżek mąki pszennej 1 kopista łyżeczka proszku 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać żółtka, a następnie ocet i olej(...)Wsypać kakao i jeszcze krótko zmiksować (tylko do równomiernego rozprowadzenia kakao). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Krem: 200 g serka mascarpone 300 g masła 200g czekolady gorzkiej 1 łyżka żelatyny 1/4szklanki wody pól szklanki mleka Czekoladę połamać
Praktyczna plpotem czekać aż poszczególne warstwy stężeją ale warto czasem się pobawić bo cieszy oko. Oczywiście można użyc tortowicy i przygotować w formie tradycyjnego sernika na zimno. Dno wyłożyć biszkoptami, na biszkopty dać masę serową, potem mus i na koniec truskawki z galaretką. Jednak także trzeba czekać aż poszczególne warstwy stężeją, zresztą jak przy każdym seniku w którym chcemy uzyskać warstwy
Monia miesza i gotuje