prawdziwa uczta dla podniebienia, szczególnie w sezonie truskawkowym, podczas letnich i ciepłych dni. Wówczas ciasta z owocami smakują najlepiej. Świeże i soczyste truskawki świetnie komponują się z puszystymi biszkoptami, słodkimi kremami czy galaretką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na ciasta z truskawkami jest mnóstwo, od serników, ciast na biszkopcie po ciasta kruche, każde z nich jest pyszne i warte wypróbowania
Damusia.plobiadu ;-) Jest już bardzo podobna na blogu ( KLIK ), ale sposób przygotowania jabłek się nieco różni. Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry(...)dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i posypać z wierzchu cynamonem. Włożyć do piekarnika i podpiec, a w międzyczasie zrobić ciasto na biszkopt. 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto
Kuchnia domowa Anijednocześnie lekko kwaśny deser. Składniki: na okrągłą formę 24 cm 3 galaretki malinowe, 300 ml wody 450 g malin 1 kg serka homogenizowanego pół opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 300 ml wody. Mieszamy, odstawiamy do chwili aż będzie już lekko tężejąca - co jakiś czas mieszając. Dodajemy serki homogenizowane oraz garść malin - dokładnie mieszamy(...)międzyczasie trzecią galaretkę rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Studzimy. Dno formy wykładamy biszkoptami, następnie masą z serków, na wierzch wykładamy pozostałe zamrożone maliny. Gdy galaretka będzie zimna, wylewamy stopniowo i powoli na maliny. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Lena GotujeSkładniki: na formę 25x25cm 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki brzoskwiniowe 300 ml wody 1 kg serka homogenizowanego brzoskwinie w syropie z puszki, 100 g gorzkiej czekolady, pół opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody - dokładnie rozpuszczamy, mieszamy, odstawiamy do chwili aż będzie juś lekko tężejąca - co jakiś czas mieszając. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy(...)Ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w cieniutkie plastry. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Do serków dodajemy galaretkę cytrynową - dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy wykładamy biszkoptami, przekładamy masę serową, układamy brzoskwinie, posypujemy czekoladą. Całość zalewamy galaretką brzoskwiniową (może być już lekko tężejąca). Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Lena GotujeSłodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję
e-PrzepisyKulinarnesernik z wiśniami. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, może będzie dla kogoś inspiracją :) Smacznego! Sernik z wiśniami Składniki: Spód: 1) 200 g herbatników lub biszkoptów 2) 100 g masła Masa serowa 1) 1 kg twarogu (dałam taki z wiaderka) 2) 280 g cukru(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy spód 1) W garnuszku rozpuszczamy masło 2) Herbatniki lub biszkopty drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem 3) Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej pokruszone ciastka z masłem, wyrównujemy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki
Na kulinarnym poligonieBiała czekolada i… ZOBACZ PRZEPIS Sernik Cappuccino – puszysty sernik gotowany Przepis na sernik a’la tiramisu – czyli sernik Cappuccino! To puszysty sernik gotowany, przekładany podłużnymi biszkoptami umoczonymi w kawie Cappuccino.… ZOBACZ PRZEPIS OBŁĘDNY gotowany sernik z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Gotowany sernik z brzoskwiniami to przepyszne i delikatne ciasto, które zachwyca swoim aromatem(...)ZOBACZ PRZEPIS Cytrynowy sernik bez pieczenia z bitą śmietaną Przepis na sernik bez pieczenia z sokiem z cytryny, cytrynową galaretką. Całość udekorowana bitą śmietaną, a spód ciasta to biszkopty.… ZOBACZ PRZEPIS Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej na kruchym cieście Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast na świecie. Można go przygotować na wiele sposobów – na zimno
Via GustoFarma Białka ! Składniki: 2 żółtka + 2 białka 50 ml białek jaj 50 g erytrytolu 180 g jogurtu naturalnego 200 g puddingu o smaku słony karmel 30 g biszkoptów okrągłych aromat Sposób przygotowania: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W oddzielnej misce żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, pudding oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać(...)kolejno do masy dodać ubite na sztywną pianę białka - całość delikatnie wymieszać. Do natłuszczonej formy na spód położyć biszkopty. Następnie zalać masą. Piec przez 45 minut w 160 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestamasła 200 g cukru cukier waniliowy 1 kg twarogu ( z wiaderka) 4 jajka 200 ml mleka 2 budynie waniliowe sok z połowy cytryny 2 opakowania biszkoptów kubek kawy czarnej tabliczka czekolady bita śmietana do dekoracji Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem z sokiem(...)mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min. Gorącą masą przekładamy ciasto. Przygotowaną formę (tortownicę) wykładamy papierem i układamy biszopty, skrapiamy obficie kawą . Przekładamy je masą serową warstwami (biszkopty za każdym razem skrapiamy kawą), na górze powinna być masa serowa. Ciepłe ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą i odkładamy do wystudzenia a potem schłodzenia w lodówce. Po schłoddzeniu dekorujemy bitą
Gotowanie jest łatwegalaretki cytrynowe 1 galaretka rubinowa lub truskawkowa 400 ml jogurtu naturalnego 200 g świeżych borówek 1 mały słoiczek borówek lub żurawiny 1 mała paczka herbatników 200g lub okrągłe biszkopty 2 łyżki masła Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Galaretkę rubinową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Ciastka włożyć do miksera zmiksować na miałko, dodać(...)łyżki masła i powtórnie wymieszać. Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć równomiernie masę z ciastek. Jeżeli decydujemy się na biszkopty, to tylko ułożyć je na dnie, w całości. Galaretki cytrynowe przelać do miksera i ubić na sztywną, puszystą masę( zajmie to około 10-15 minut)Kiedy masa będzie w miarę sztywna, dalej mieszać
gotuj ze mnąprzepisie występuje dżem o dowolnym smaku, ja użyłam domowego z pigwy. Bardzo fajnie komponuje się z kawowym posmakiem. Dekoracja to już sprawa indywidualna. Do obsypania boków wykorzystałam pokruszone biszkopty, na wierzchu ułożyłam pasek z ziaren kawy, środek wypełniłam pokrojoną na kawałki czekoladą z herbatnikami, dla przełamania koloru dodałam kilka truskawek z syropu. Składniki na ciasto(...)jajeczno kawową. Na koniec dodać kroplami alkohol. Spodni blat tortu wyłożyć jedną trzecią części masy, środkowy dżemem, wierzchni i boki posmarować resztą kremu. Boki tortu obsypać drobno pokruszonymi biszkoptami. Wierzch udekorować wg. uznania. Tortu nie należy przechowywać w lodówce, a raczej w chłodnej spiżarni, bowiem zbyt zimny będzie twardy. (function
Kulinarne przemysleniakostka w syropie 1 puszka 580 ml: odsączony syrop i osobno odsączone owoce + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, twaróg naturalny z wiaderka, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 4 łyżki, biszkopty 200 gram, puder cukier do posypania - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa= białka ubić w pojemniku na sztywną pianę ze szczyptą soli, w misce utrzeć mikserem żółtka, cukier, syrop z ananasa(...)tortownice 20 cm (wolę 2 mniejsze bo szybciej środek się upiecze) lub 1 duża 28 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać grubszą warstwę pokruszonych na kawałki biszkoptów. Do foremek wylać masę serową, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dól około 55 minut, jeśli patyczek wyjęty ze środka nie jest suchy to na termoobiegu w 150C
W Mojej Kuchni Lubiękrówkowa) 1 płaska łyżeczka wanilii ½ szklanki wiórków kokosowych 4 czubate łyżki masy krówkowej lub kajmaku 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez dodatku białego cukru ) 4 biszkopty (u mnie Lady Fingers) 3 kostki czekolady Przygotowanie: Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone, cukier puder i wanilię. Całość miksuję do połączenia się składników. Do kremu dodaję następnie(...)wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łopatką, nie za długo. Teraz mogę już przystąpić do składania deserków. Na dno kładę łyżkę kremu, następnie wkładam biszkopcik (jeśli macie biszkopty Lady Fingers, przełamcie je na pół). Na biszkopcik kładę pół łyżeczki kremu, a na krem wykładam następnie 1 czubatą łyżkę kajmaku, 1 łyżkę dżemu z czarnej porzeczki i całość przykrywam 1 łyżką kremu
Słodki sentymentprosty i nie wymaga wiele pracy. Z powodzeniem możecie użyć również innych owoców lub dżemu, który akurat macie pod ręką. ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 80 g cukru 60 g mąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego 330 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix 1 łyżka(...)piekarnika o wymiarach 30×40 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze dokładnie rozprowadzić ciasto. 3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. 4. Po upieczeniu biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną i zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do przestygnięcia. 5. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu
Alle Dobre!Bardzo smaczne ciasto tortowe z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem. Jest efektowne i wysokie. BISZKOPT : 6 jajek rozmiar "M" 3/4 szklanki cukru (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ŚMIETANA(...)chwilę ucieramy aż masa będzie puszysta. Wlewamy olej, mieszamy i przesiane mąki z proszkiem, ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 22/35 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % *. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przecinamy na dwie równe połówki. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i po chwili ubijania dodajemy zagęstniki
Kulinarne Fantazje Marioli