żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Sernik z rodzynkami Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto(...)pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska Ciasto Popapraniec Ciasto z rurkami Ciasto bałagan Czekoladowo - brzoskwiowa krówka bez pieczenia Ciasto krówka na biszkopcie Deser mascarpone z rumem i makiem
Lena GotujeSkładniki: Biszkopt piernikowy : 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika Masa chałwowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 litra mleka 250 g margaryny 100 g chałwy waniliowej Dodatkowo: cukrowe płatki śniegu cukrowe żółte gwiazdki cukrowe choinki(...)waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem chałwowy. Wyrównać wierzch. Wierzch
Ciastka - domowe słodkościlubi, prawda? Mój sernik na zimno jest pysznie aksamitny, delikatny, lekko zaromatyzowany cytrynową nutą extraktu (u mnie cytrynowy, bo nie lubię waniliowego). Nie robię też spodu z biszkoptów, bo przy nakładaniu z reguły biszkopty ... zostają na spodzie blaszki. Poza tym są suche i zapychające, więc moje serniki na zimno najczęściej nie mają spodu. Składniki: (u mnie tortownica o średnicy
Walijskie PichcenieTekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy
SprawdzonaKuchnia.plgęsty i sztywny, wystarczy mu godzina w lodówce, by całkowicie stężał. Jeśli wolicie, nasze ciasto z mascarpone i budyniem możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta lub jasnego biszkoptu - na biszkopcie będzie jeszcze wyższe i efektowniejsze. Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, takie proste ciasto bez pieczenia może Wam bardzo posmakować. To świetny wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają
Lekcje w kuchniogromną fanką ciast z ich udziałem. Dzisiaj mam dla Was przepis, na bananowe ciacho z galaretką, które ostatnio robiłam dla rodzinki i zniknęło w mgnieniu oka :) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 3 szt, cukier 6 łyżek, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, masa bananowa: banany 4 szt , masło 150 g, galaretka gruszkowa 2 opakowania, warstwa śmietankowa: śmietanka(...)szklance gorącej wody. Banany zmiksować blenderem. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę oraz zmiksowane banany. Wszystko musi być w temperaturze pokojowej, aby krem się nie zwarzył. Masę wykładamy na biszkopt. Krem śmietankowy: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto. Jeśli krem jest zbyt rzadki to należy
kulinarne odsłony patiCiasto powinno postać w lodówce do najmniej kilka godzin, by wszystko się stężało i przegryzło. Ciasto bardzo ładnie się kroi, jest pyszne, kremowe. Spód można zrobić dowolnie, np upiec biszkopt, użyć biszkoptów. Polecam i życzę smacznego. jeszcze raz serdecznie zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na Słodkoherbaty. Zapraszam zatem na ten przepis A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – tort czekoladowy z owocami – sernik z borówkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik
nietylkopasta.plTekst przeczytasz w 3 min Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również
SprawdzonaKuchnia.plrazem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE
Ostra na Słodkoczekolada gorzka 50 g masło 100 g kakao 1 czubata łyżka cukier brązowy 30 g cukier biały 70 g 3 jajka 2 pełne łyżeczki żelatyny woda 80 ml okrągłe biszkopty 9 sztuk duża czekolada Pierrot ok. 7 cząstek do dekoracji Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić. Żółtka oddzielamy(...)bardzo delikatnie z masą czekoladową. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy
Smaczne mojewałkowania masa z białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki mleka Masa makowa: Przygotowuje(...)nożem. W głębokim rondlu rozpuszczam masło, miód, cukier, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, mak z orzechami i migdałami. Podsmażam na wolnym ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem drugie jajko. Ciasto półfrancuskie: Składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w 50 ml mleka letniego, dodaję szczyptę
wesoła kuchniaJeżeli są tutaj miłośnicy serników to ten przepis jest w sam raz dla nich! Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt z 5 jajek. Białka ubić +5 kopiatych łyżek cukru, dobrze ubić i dodać żółtka. Z żółtkami delikatnie wymieszać +5 kopiatych łyżek mąki krupczatki i 1 płaska łyżeczka proszku. Serek. 2 litrowe serki waniliowe lub brzoskwiniowe, 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe rozpuścić(...)szkl. wody, 1 śmietana 30% o pojemności 330ml. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić. Śmietanę ubić dodać serki, razem zmiksować i dodać galaretki, a na koniec żelatynę. Wyłożyć na biszkopt na wierzch brzoskwinie i zalać 3 już stygnącymi galaretkami. Dodam że nie dodaję już cukru bo serki i galaretki są wystarczająco słodkie. Autor przepisu: Joanna Chodak Artykuł Serniczek na surowo z brzoskwiniami
Wasze Przepisykilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego 2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone mikserem na najniższych obrotach. Jeden z biszkoptów nasączamy kilkoma łyżkami wody.Nakładamy 4 łyżki dżemu,równo smarujemy. Na dżem dajemy 5 łyżek masy śmietanowej.Przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy i smarujemy dżemem oraz smietaną.Nakładamy 3 biszkopt
Przepisy mojej mamy