biszkopt - 17572 przepisów (strona:630/1172)

Ciasto cytrynowe z makiem 83

Tekst przeczytasz w 3 min Dziś ciasto dobre na każdą okazję! Ciasto cytrynowe z makiem pasuje na święta Bożego Narodzenia, jaki i Wielkanoc, jest to również

SprawdzonaKuchnia.pl
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 14-15.11 ) 58

razem! Zobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE

Ostra na Słodko
"PIERROTOWE" PTASIE MLECZKO 86

czekolada gorzka 50 g masło 100 g kakao 1 czubata łyżka cukier brązowy 30 g cukier biały 70 g 3 jajka 2 pełne łyżeczki żelatyny woda 80 ml okrągłe biszkopty 9 sztuk duża czekolada Pierrot ok. 7 cząstek do dekoracji    Masło i połamane czekolady rozpuszczamy ciągle mieszając w saganku o grubym dnie. Masę należy lekko przestudzić. Żółtka oddzielamy(...)bardzo delikatnie z masą czekoladową. Do napęczniałej żelatyny dolewamy 40 ml wody i rozpuszczamy podgrzewając ją w rondelku z ciepłą wodą.Studzimy. Tortownicę 15-16 cm wykładamy folią przezroczystą. Biszkopty delikatnie maczamy w mleku i wypełniamy spód tortownicy. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę powoli wlewamy do masy i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową masę natychmiast przelewamy do tortownicy i wstawiamy

Smaczne moje
Rogale marcińskie 87

wałkowania   masa z białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki mleka   Masa makowa: Przygotowuje(...)nożem. W głębokim rondlu rozpuszczam masło, miód, cukier, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, mak z orzechami i migdałami. Podsmażam na wolnym ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem drugie jajko.  Ciasto półfrancuskie: Składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w 50 ml mleka letniego, dodaję szczyptę

wesoła kuchnia
Serniczek na surowo z brzoskwiniami i galaretką 56

Jeżeli są tutaj miłośnicy serników to ten przepis jest w sam raz dla nich! Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt z 5 jajek. Białka ubić +5 kopiatych łyżek cukru, dobrze ubić i dodać żółtka. Z żółtkami delikatnie wymieszać +5 kopiatych łyżek mąki krupczatki i 1 płaska łyżeczka proszku. Serek. 2 litrowe serki waniliowe lub brzoskwiniowe, 2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe rozpuścić(...)szkl. wody, 1 śmietana 30% o pojemności 330ml. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić. Śmietanę ubić dodać serki, razem zmiksować i dodać galaretki, a na koniec żelatynę. Wyłożyć na biszkopt na wierzch brzoskwinie i zalać 3 już stygnącymi galaretkami. Dodam że nie dodaję już cukru bo serki i galaretki są wystarczająco słodkie. Autor przepisu: Joanna Chodak Artykuł Serniczek na surowo z brzoskwiniami

Wasze Przepisy
Tort śmietankowy z mascarpone i dżemem tuskawkowym 71

kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego  2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i łączymy z serkiem mascarpone mikserem na najniższych obrotach. Jeden z biszkoptów nasączamy kilkoma łyżkami wody.Nakładamy  4 łyżki dżemu,równo smarujemy. Na dżem dajemy 5 łyżek masy śmietanowej.Przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy i smarujemy dżemem oraz smietaną.Nakładamy 3 biszkopt

Przepisy mojej mamy
Ciasto Hortex 100

Pyszne ciasto z masą jajeczno-kakaową z rodzynkami i płatkami migdałowymi namoczonymi w alkoholu na biszkopcie.Nie polecam robić w upalne dni,gdyż masa może się zwarzyć. Składniki: biszkopt z kakao z 3 jajek Masa:   6 jajek -  w temperaturze pokojowej  2 margaryny 1 szklanka cukru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki żelatyny pół szklanki mleka oraz do masy(...)zwarzyły.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i chłodne wlewamy do masy oraz dodajemy przesiane kakao.Na koniec wsypujemy rodzynki i migdały oraz delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Tort hawajski z czekoladową bitą śmietaną,dżemem wiśniowym i wiórkami kokosowymi 62

czekolada się rozpuści,ale nie gotujemy!!! Cały czas mieszamy.Zdejmujemy z ognia i studzimy,następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Potym czasie ubijamy czekoladową śmietanę. Jeden biszkopt nasączamy,smarujemy dżemem,cienką warstwą śmietany i posypujemy łyżką wiórków.Przykrywamy drugim biszkoptem i powtarzamy czynności.Na wierzch kładziemy trzeci placek.Nasączamy,smarujemy i dekorujemy resztą kremu.Posypujemy wiórkami. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną 74

Puszysty biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie. Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję. Składniki: biszkopt upieczony z 3 jajek 1 kg  słodkich jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier wanilinowy 300 ml śmietany krem ówki 36% 2 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka,dodajemy

Przepisy mojej mamy
Tort biszkoptowy z galaretką truskawkową i musem czekoladowym 52

pieczenia.Wsypujemy do jajek i mieszamy drewnianą łyżką powoli w jednym kierunku. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.Masę przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez 40-45 minut. Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż na 3 części. Galaretka truskawkowa: 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy  w 2 szklankach wody.Gdy zaczną tężec(...)Czekoladę rozpuszczamy na parze i miksujemy ją z żółtkami.Należy chwilę odczekać żeby czekolada nie była za gorąca.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.Mieszamy dokładnie z pianą z białek. Na pierwszy biszkopt wykładamy  tężejącą masę  truskawkową .Przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy masę czekoladową i nakładamy ostatni placek. Wierzch i zdobienie; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem

Przepisy mojej mamy
Serowiec z masą rabarbarową 52

wodzie). Studzimy. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy ją delikatnie do rabarbaru, mieszając łyżką. Masa czekoladowa: Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 2/3 kubeczka śmietanki 30 % dodatkowo - paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie: Podgrzewamy śmietankę prawie do jej zagotowania, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Masę wstawiamy do lodówki, by troszkę stężała, ale nadal była półpłynna. Składamy ciasto(...)wylewamy masę serową. Wkładamy formę do lodówki, by masa troszkę zastygła - wystarczy pół godziny. Na masę serową wykładamy czekającą w lodówce masę czekoladową, na którą bezpośrednio drobno kruszymy kilka biszkoptów. Całość wygładzamy i znów wkładamy do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje, wykładamy mus rabarbarowy, wyrównujemy jego powierzchnię. I znów do lodówki. W między czasie rozpuszczamy jedna galaretkę - pomarańczowa lub cytrynową. Lekko

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z maliną w tle 65

drożdżowe w misce już pnie się do góry. A teraz, wracam do malinowego,   demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt: - Gotowa mieszanka do wypieku biszkopta firmy Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) - Kisiel malinowy z kawałkami owoców Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do gotowej

Kronika Piekarnika
Sernik gotowany z jabłkami - warstwowy 72

czas by spokojnie napisać to, co powyżej. Miałam czas, by upiec dość pracochłonne ciasto serowo - jabłkowe. Z ostatniego wiaderka sera twarogowego, który znalazłam w sklepie w piątek. Składniki: Biszkopt: Waniliowy z czterech jaj z waszego sprawdzonego przepisu lub z polecanej już przeze mnie nie raz gotowej mieszanki do wypieku biszkopta firmy Delecta. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka 1 1/2 paczki(...)podgrzewanej masy i łączymy dokładnie mieszając. Proszek budyniowy rozpuszczamy w mleku i wlewamy do wrzącej masy serowej. Szybko i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Odstawiamy do przestudzenia. Biszkopt przecinamy na trzy blaty. I przekładamy : Na pierwszy blat wykładamy 1/2 masy serowej ( może być letnia ), na masie rozkładamy równą warstwą 1/2 ilości jabłek w galaretce. Przykładamy drugi blat, dociskamy. Nakładamy

Kronika Piekarnika
Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem 66

Chciałabym napisać, że oto tort dla wszystkich i na każdą okazję,  ale to wypiek dla lubujących się w nieoczywistych połączeniach.  Miękki biszkopt z domieszką maku i dwie masy. Jedna subtelnie pomarańczowa i lekka. Druga kremowa, kajmakowa z intensywnym makowym akcentem. Delikatność przełamana wyraźnym konkretem. Tort wyszukany w smaku,  jednak oprawa którą mu nadałam, najprostsza z możliwych. Widoczne(...)zewnątrz warstwy zachęcają, by wkrajać się głębiej i całą uwagę skupić na smaku. Miękki biszkopt nasączony sokiem podkreśla delikatny smak masy z pomarańczami  i kontrastuje ze znacząco cięższą kajmakową. Polecam zrobić tort dzień przed planowanym poczęstunkiem  i wstawić na noc do lodówki - smaki staną się intensywniejsze. Składniki biszkopta: na tortownicę o średnicy 20 cm 1 szklanka mąki pszennej

Kronika Piekarnika
Pijak – ciasto bez pieczenia 527

ciasto bez pieczenia Składniki: Masa nr. 1 mleko: 0,5 l budyń jasny na 0,75 l mleka mak: 3 łyżki wiórki kokosowe: 4 łyżki masło: 100 g drobne biszkopty: 1 szklanka cukier: 2 łyżki amaretto lub inny alkohol: 2 łyżki Masa nr 2 mleko: 0,5 l budyń jasny na 0,75 l mleka masło: 100 g cukier(...)ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z cukrem, a resztę zagotowujemy razem z masą. Do gotującego mleka dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Na koniec wlewamy budyń. Zestawiamy z ognia, wsypujemy biszkopty, dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą ciemnych ciastek. 4. Gotujemy drugą masę. Zagotowujemy mleko z masłem, następnie dodajemy rozprowadzony budyń

Kuchnia Na Wypasie